Kurban Bayramı'nda kabirde hangi dualar okunur? Bayramda mezarlıkta okunacak dualar!

Kurban Bayramı'nda, bu dünyadan göçen sevdiklerini ve saydıklarını mezarlarını ziyaret eden vatandaşlar kabir başında okunacak duaları araştırıyor. Mezarlık ziyaretlerinde hangi duaların okunması gerektiğini merak edenler bu bağlamda 'Bayramda mezarlıkta okunacak dualar neler?' veya 'Bayram kabir duası 2024' gibi soruları araştırıyor. Peki, Kurban Bayramı'nda kabirde hangi dualar okunur? Bayramda mezarlıkta okunacak dualar 2024!

2024 Kurban Bayramı'nda, sevdiklerini kaybeden vatandaşlar, onları anmak için mezarlarını ziyaret ediyor ve bu ziyaretlerde hangi duaların okunması gerektiğini merak ediyorlar. Mezarlık ziyaretlerinde okunacak duaları arayanlar, 'Bayramda mezarlıkta okunacak dualar nelerdir?' veya '2024 Bayram kabir duası' gibi sorulara yanıt arıyor. Peki, Kurban Bayramı'nda mezarlıkta hangi dualar okunur? 2024 yılı için bayramda mezarlıkta okunacak dualar nelerdir? İşte, mezarlık ziyaretinde okunacak dualar!

BAYRAMDA MEZARLIKTA OKUNACAK DUALAR!

Ramazan Bayramı, tüm Müslümanları coşkuyla sararken, bayram namazlarının ardından mezarlık ziyaretleri başlar. İşte, kabir ziyareti sırasında okuyabileceğiniz dualar...

Kabir ziyareti yapan bir kişi ayakta durarak şu duayı okuyabilir:

"Esselamü aleyküm, ya Ehle dar-il kavm-ilmü'minin! İnna İnşaallahü an karibin biküm lahikun."
Ardından besmele çekip 11 İhlas suresi ve bir Fatiha suresi okunur. Daha sonra şu dua okunur:
"Allahümme rabbel-ecsadilbaliyeh, vel-ızamin nahire-tilleti harecet mineddünya ve hiye bike mü'minetün, edhıl aleyha revhan min indike ve selamen minni."

Mezarlıkta okunabilecek dualardan biri de Yasin suresidir. Hz. Muhammed, kabir ziyareti için giden ashabına şu duayı tavsiye etmiştir:

"Esselamü aleyküm ehled diyarı minel-müminin. Ve inna inşaallahu biküm lahikün. Es'elüllahe lena ve lekümü'l afiyeh."
Türkçe anlamı: "Selam size, ey bu diyarın mümin ve Müslim halkı! İnşallah yakında biz de aranıza katılacağız. Allah'ın bizi de sizi de bağışlamasını dilerim."

Hz. Muhammed şöyle buyurmuştur:
"Kur'an-ı Kerim'de 30 ayetlik bir sure vardır. Bu sureyi okuyan kimseye kıyamet günü şefaat eder ve Allah'ın onu affetmesini sağlar. Bu sure 'Tebârakellezî bi yedihil mülkü'tür."

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi sitesinde "Kabir Ziyareti Adabı" başlıklı yazıda şu ifadelere yer verilmiştir:

"Mezarlıkların ziyaret edilmesi, ölümün hatırlanması ve orada yatanlardan ibret alınması dinimizin tavsiye ettiği hususlardandır. Kabir ziyaretinde bulunan kişi, ahireti hatırlamalı, dünyanın geçici olduğunu ve bir gün kendisinin de öleceğini düşünmelidir. Hz. Peygamber (s.a.s.), geceleri Baki' kabristanına gelir ve 'Müminler yurdunun sakinleri, sizlere selam olsun. İnşaallah biz de size katılacağız. Bizler ve sizler için Allah'tan afiyet dilerim; Allah'ım, Baki' kabristanında bulunanları bağışla.' (Müslim, Cenâiz, 102) diye dua ederlerdi. Kabir ziyaretinde bulunan kişinin ölü için dua etmesi ve Kur'an okuyarak sevabını orada bulunanların ruhlarına bağışlaması uygun olur."

Ancak, kabir ve türbe ziyaretlerinde İslam'ın özüne ve tevhid anlayışına ters düşen, itikadi bakımdan zararlı olan tutum ve davranışlardan uzak durmak gerekmektedir. Kabrin başında yüksek sesle ağlayıp gürültü yapmak, kabrin parmaklık ve taşlarını öpmek, onlara sarılıp ağlamak İslam ile bağdaşmaz. Türbelerde yatan kişileri beşer üstü varlıklar olarak görmek; bu zatların duaları kabul ettiğine, ilahi kudretlerinin olduğuna inanmak doğru olmadığı gibi, bir kısım ihtiyaç ve dilekleri onlara arz etmek, kendilerinden medet ummak, bu ziyaretleri dini bir vecibe gibi telakki etmek; bez bağlamak, mum yakmak, kurban kesmek, şeker vb. yiyecek maddeleri dağıtarak onlardan yardım dilemek gibi davranışlarda bulunmak da, tevhid dini olan İslam'la bağdaşmaz. Ölen kişilerden medet ummak ve onlardan bazı şeyler beklemek iman açısından tehlikeli bir davranıştır.

Kurban Bayramı'nda kabirde hangi dualar okunur? Bayramda mezarlıkta okunacak dualar! ile ilgili etiketler Mezarlık
GÜNÜN VİDEOSU

500 bin İsrail vatandaşı harekete geçti: Binyamin Netanyahu'ya yol gözüktü!

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 500 bin İsrail vatandaşı 6 esirin ölümünün ardından, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine Gazze'de ateşkes sağlanmasını öngören teklife imza atmaları için çağrı yaptı.