Kurban Eti Neden Yeşillenir? Yeşillenen Et yenir mi? 2021 Kurban Bayramı!

Kurban Eti Neden yeşillenir sorusunun yanıtı Kurban Baytamı'nın ikinci gününde de ibadetlerini yerine getiren müslümanlar tarafından merak ediliyor. Kurban kesildikten sonra etin yeşillendiğini gören vatandaşlar ne yapmalı? Yeşillenen et yenirse ne olur? İşte detaylar...

2021 Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban kesecek vatandaşlar Kurban Eti Neden Yeşillenir merak ediliyor. Kurban Bayramı'nı idrak eden ve kurbanlarını keserek ibadetlerini yerine getiren vatandaşlar etin bir süre sonra yeşillendiğini fark ediyorlar. Peki yeşillenen et yenirse ne olur?

KURBAN ETİ NEDEN YEŞİLLENİR?

Kurban eti hemen hemen her evde girdiği an tüketilir ve etlerin birçoğu da buzdolaplarına yerleştirilerek muhafaza edilmeye çalışılır. Fakat birçok kişi kurban etlerini saklama koşullarını, dinlenme sürelerini bilmez. Bu nedenle de çeşitli problemler meydana gelir.

Kurban etleri buzdolabına konulduğunda belli bir sıcaklık seviyesine sahip olurlar. Buzdolabı soğutması etin iç kısımlarına kadar ulaşmaz. Bunun doğal sonucu olarak kurban etlerinin hava almayan yerlerinde çok hızlı bozulmalar ve yeşillenmeler meydana gelir.

Bunun olmaması için kurban etlerinin dinlendirilip yerleştirmesi yapılmalıdır. Üst üste konularak buzdolabına yığılmaması tavsiye edilir. Mümkünse ayrı ayrı poşetlenip dondurucular içinde düzenli bir şekilde yerleştirilerek muhaza edilmelidir. Çünkü etler yığılarak koyulduğunda arada kalanlar hava almaz ve o kısımlar yeterli soğumaz. Bunun sonucunda bozulmalar ve yeşillenmeler gözlenir.

Evlere gelen kurban etlerinin sağlıklı bir şekilde saklanması ve tüketilmesine dikkat edilmelidir. Çünkü kurban etleri kasaptan alınan etlere göre farklıdır. Evlere giren kurban etleri kesildikten sonra direkt olarak geldiği için sıcaktır. Bu nedenle etler yeterli miktarda dinlendirilir ve uygun şekilde saklanır.

Kurban eti tüketimi gıda zehirlenmesine yol açabilir

Taze et kanı akıtılmadan bekletilmeden poşete ve dolaba konulunca yer yer yeşermeler meydana gelebiliyor. Öncelikte et bir gün boyunca dinlendirilmeli lakin bunu poşet içinde hava almadan değil de bir tepsi ya da sağlıklı plastik kaplar içerisinde yapmak gerekiyor.


YEŞİLLENEN ET YENİRSE NE OLUR?

Kurban etinin hemen tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulunulurken, yanlış ve eksik bilgiler gıda zehirlenmelerine karşı davetiye çıkarıyor. İEÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, Kurban Bayramı'nda özellikle kırmızı et tüketiminin arttığını belirterek, "Kurbanlık hayvan ilk kesildiğinde stresten dolayı eti sert oluyor. Bu etin 5 - 6 saat oda sıcaklığında güneş görmeyen bir alanda beklemesi gerekiyor. Çünkü hayvan kesildiğinde sıcaklığı 40 derecelerde oluyor. Yaklaşık 10 derecelik düşüş için bekletilmesinde fayda var. Sonrasında etler küçük parçalara bölünmeli. Dağıtımı yapılacağı da düşünülürse, kesimin hemen ardından et poşetlere konulmamalı. Sıcaklıkla birlikte et torba içinde yeşillenir ve zararlı hale gelir" dedi.

Kaynak:dogruhaber.com

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.