Kurban kime düşer? Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?
Kurban Bayramı’na az bir zaman kala canlı hayvan pazarlarında büyük hareketlilik dikkatlerden kaçmazken Kurban; Allah-ü Teala'ya yakınlık sağlamak amacıyla büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kanının akıtılmasıyla idrak edilmektedir. Peki, Kurban kime düşer? Kimler kurban kesmelidir? İşte Kurban Bayramı ile ilgili detaylar…
Kurban Bayramı’na Müslüman alemi merak ettiği soruların yanıtını ararken en önemli hususlar arasında kurban kesme ibadeti yer alıyor. Hem maddi hem de mavi imkanlar doğrultusunda kimlerin kurban kesebileceği konusunda Diyanet tarafından da yapılan açıklamalar sürekli olarak takip ediliyor.
Allah-ü Teala'ya daha da yakınlık sağlayabilmek adına büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kanının akıtılmasıyla idrak edilen kurbanın, Kur’anı Kerim’deki önemi de oldukça büyüktür.
Kimler Kurban Kesmekle Yükümlüdür?
Her akıl sağlığı yerinde olan buluğ çağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip olan her Müslüman, kurban ibadetini yerine getirmekle yükümlüdür. Temel ihtiyaçları ve borçları haricinde 80.18 gram altın ya da bunun değerinde eşyaya sahip olanların kurban kesmesi gerekmektedir.
Kurban edilecek olan hayvanın sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet hem de sağlık bakımından büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir ya da iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kesinlikle kurban olmaz.