Kurbanlık et nasıl saklanmalı? Kurbanlık et nasıl tüketilmeli? İşte kurbanlık et saklama yolları!
Kurbanlık et nasıl saklanmalı? Bugün Kurban Bayramı'nın birinci günü. Kurbanlıklarını kesen vatandaşlar kurbanlıklarını nasıl saklayacaklarını merak ediyor. Müslüman yurttaşlar kurbanlık etin nasıl saklanması gerektiği ile ilgili internette araştırma yapıyor. Peki kurbanlık et nasıl saklanmalı? Kurbanlık et nasıl tüketilmeli? İşte kurbanlık et saklama yolları! Detaylar haberimizde...
Bugün Kurban Bayramı'nın birinci günü. Kurbanlıklarını kesen mümin yuttaşlar kurbanlıklarını nasıl saklayacaklarını merak ediyor. Müslüman vatandaşlar kurbanlık etin nasıl saklanması gerektiği ile ilgili internette araştırma yapıyor. Peki kurbanlık et nasıl saklanmalı? Kurbanlık et nasıl tüketilmeli? İşte kurbanlık et saklama yolları! Detaylar haberimizde...
Diyetisyen Gizem Şeber, kurban eti tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlatırken, “Kurbanlığın kesildikten sonra 24 saat buzdolabında dinlendirilip tüketilmesi uygulanması gereken ilk kural” diyor. Pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama veya fırında pişirilmesi veya sebzelerle birlikte sote olarak hazırlanması daha sağlıklı bulunuyor. Bayram sonrasında kullanılacak etlerin küçük parçalar halinde paketlenip dondurulması önerisinin de dikkate alınması gerekiyor.
Çünkü eti bir kez dondurucudan çıkarıp çözdürdükten sonra yeniden dondurmak sağlık açısından tehlike yaratıyor. Etin maddesel yüzeyi ne kadar küçükse o kadar çabuk bozuluyor. Bu yüzden et olarak saklanıp kullanılmadan önce kıymaya dönüştürülmesi öneriliyor. Bunların dışında mutlaka salata veya sebze yemekleri ile birlikte tüketilmesi, mekanik sindirim için iyi çiğnenmesi tavsiye ediliyor. Böyle yapılması mideye daha az iş düşmesine neden oluyor.
ETİ SALATA VEYA ZEYTİNYAĞLILARLA TÜKETİN
Et, protein ve yağ içeriği açısından oldukça zengin bir besin. Protein ve yağlar karbonhidratlara göre daha uzun sürede parçalanıp sindiriliyor. Yanında ne tüketileceğinden çok etin pişme durumu, pişirilme yöntemi ve nasıl tüketildiği önem taşıyor. Öneri olarak orta pişmiş veya iyi pişmiş etlerin tercih edilmesi, et pişerken birden ateş ile temas edip sertleşmemesine dikkat edilmesi gerekiyor. Öğün tüketim süresinin 20 dakika civarında olması ve her lokmanın en az 20 kez çiğnenmesi öneriliyor. Lif açısından fakir bir yiyecek olduğu için yanında salata, zeytinyağlı sebze yemeği, sote sebzeler ile servis edilmesi besin ögesi açısından daha zengin bir menü sağlıyor.
ET TÜKETİMİ SONRASI TATLI YEMEYİN DEMLİ ÇAY İÇMEYİN
En sık yapılan hatanın, kesilen kurbanın tüketimine, aynı gün hatta kesildiği anda kahvaltıda başlanması olduğu belirtiliyor. Oysa kesilen hayvan etinin “et katılığı” olarak adlandırılan ve sindirimi zorlaştıran değişimi aşabilmesi için en az 24 saat bekletilmesi gerekiyor. İkinci hata yoğun et tüketiminin hemen üzerine yenen tatlı olarak görülüyor. Böylelikle hem sindirim iyice zorlaşmış oluyor hem de hızla yükselen kan şekeri nedeniyle kişide uyuklama ve halsizlik sorunları yaşanıyor. Bu nedenle tatlı ve meyvelerin öğünden en az 45 dakika sonra tüketilmesi, en idealinin ise aradan 2 saat geçmesi olduğu belirtiliyor. Dikkatli olunması gereken konulardan biri de etli yemeklerin hemen üzerine içilen demli çay alışkanlığı. Demli çaylar, etteki demir emilimini bozduğu için hem açık içilmeleri hem yeni demlenmiş olmaları hem de yemekten en az 1 saat sonra tüketilmesi öneriliyor.
KURBAN BAYRAMI NE DEMEK?
Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ‘Eyyâm-ı nahr’ (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.
Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.
Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayramı aynı tarihlere tekabül eder.
İslam dini terimi olarak Kurban, Allah'a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir. Kur’an’da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah’a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir.
KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN VE KAÇ GÜN TATİL OLACAK?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2018 dine günler takvimde yer alan bilgilere göre, Kurban Bayramı bu yıl Ağustos ayının sonlarına denk geliyor. Kurban Bayramı'nın 1. günü 21 Ağustos Salı gününe idrak edilecek. Hafta sonu tatilleri ve pazartesi gününe denk gelen yarım günlük arefe günün de eklenince toplam 9 güne çıkan Kurban Bayramı tatili, kamu çalışanları için 18 Ağustos Cumartesi günü başlamış olacak.
2018 yılı Kurban Bayramı tatili ile ilgili henüz remi bir açıklama yok ancak bu yıl hafta sonları da eklenince 9 gün tatil yapılacağı öngörülüyor. 24 Ağustos'ta bitecek tatilin ardından, 25-26 Ağustos tarihleri de hafta sonu tatili olarak memurular için Kurban Bayramı tatilinin devamı niteliğini taşıyacak.
KURBAN NEDİR?
Sözlükte “yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına gelen kurban, dinî bir terim olarak, “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan” demektir. Arapça’da bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilir.
İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur. Kur’an’da Hz. Âdem’in iki oğlunun Allah’a kurban takdim ettiklerinden söz edilir (el-Mâide 5/27); bir başka âyette de ilâhî dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir (el-Hac 22/34). Ancak Yahudilik ve Hıristiyanlık’ta kurban telakkisi bir hayli değişikliğe uğramıştır. Hıristiyanlık’ta İsâ’nın çarmıha gerildiği ve bunun insanoğlunun aslî günahına karşı Baba’nın oğlu İsâ’yı feda etmesi olduğu inanışıyla kurban telakkisi özel bir anlam kazanmıştır.
İslâm’da kurbanın dinî hükmüyle ilgili olarak Kur’an’da, Hz. Peygamber’in sünnetinde önemli açıklamalar yer almış, bu çerçevede oluşan fıkıh kültüründe de konu hakkında ayrıntılı bilgi ve hükümler derlenmiştir.
Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan mali bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil’in Cenâb-ı Hakk’ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.
AREFE NEDİR?
Lügatte “tanıma” manasına gelir. Başka günlere ve Ramazan bayramından önceki güne Arefe denmez. Müslümanlığın beş şartından birisi de hali vakti yerinde olan zenginlerin hacca gitmesidir. Haccın şartlarından biri ise; Arefe günü Arafat’ın Vadiy-i Urene denilen yerinden başka herhangi bir yerinde, öğle ve ikindi namazlarından sonra vakfeye durmaktır. Bu ibadet bir Gün önce olursa, hac kabul olmaz. O bakımdan haccın kabulü, Arefe gününün doğru olmasına bağlıdır. Arabi aylar gökteki hilalin görülmesi ile başlar. Hilalin görülmesi hesap ile anlaşılan Gün veya bir sonraki gündür. Hiçbir zaman bir önceki gün değildir.
Arefe, İslam dininin kıymet verdiği günlerdendir. Bu hususlarda Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki:
Arefe gününe hürmet ediniz! Çünkü Allahü tealänın kıymet verdiği bir gündür.
Arefe gecesi ibadet edenler Cehennem’den azad olur.
Arefe günü ibadet edenlerin iki senelik günahları affolur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır.
Arefe günü bin ihlas okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabul olur. Hepsini besmele ile okumalıdır.