Küresel rüzgar Türkiye’den yana esiyor
Tüm gelişmeler Türkiye’nin ekonomisini destekler hale geldi. Gezegenlerin aynı sıraya gelmesi gibi nadir görülen bir durumla, Türkiye yeni ekonomi programına geçtiği bu günlerde küresel faiz indirimi dalgası, petrolde yaşanan ucuzlama süreci, Çin’in 142 milyar dolarlık teşvik paketiyle ekonomisini canlandırması, Türkiye’nin elini güçlendirdi. Bu da Borsa İstanbul’da etkisini gösterdi. İşte detaylar...
Küresel mali piyasalar, yeni güne de, tıpkı dün olduğu üzere, Çin'den gelen teşvik paketinin olumlu yansıması ile başlıyor. Geçen hafta dünyanın fabrikası konumunda olan Çin'de işlerin hiç de yolunda gitmediğine dair haberler geliyordu. 2008 Lehman Brothers krizi sonrası düşen küresel talebin yanı sıra, kendi sanayilerini korumak için Çin özelinde uygulanan korumacılık politikalarının da son yıllarda artmasına paralel yüzünü kendi iç pazarına dönen Çin, kaybettiği dış pazarı içeride tetiklemeye çalıştığı büyüme ile bulamazken, beraberinde de zombi şirketlerin sayısının arttığını gözlemlendi.
Bir dizi hayal kırıklığı yaratan ve deflasyonist korkuları tetikleyen makroekonomik veriler ardından, Çin Merkez Bankası zorunlu karşılık (ZK) oranını 50 baz puan indirerek 1 trilyon Yuan (~ 142 milyar dolar) likiditeyi tekrar bankacılık sektörünü kullanımına bırakırken (kredi verilebilmesi için taze kaynak) beraberinde faiz oranlarını da indireceğini açıklaması, adeta 'morfin bağımlısı' olan (ucuz likidite) piyasaların moralini yükseltti. Çin Merkez Bankasından gelen ekonomiyi yeniden büyüme hedefine yönelik adımı, pandemi döneminden bu yana en büyük teşvik paketini olarak ön plana çıkıyor.
PİYASALAR İYİMSER
Çin'den gelen teşvik paketi küresel anlamda risk iştahının artmasına neden olurken, Türk mali piyasaları da, son günlerde FED'den devraldığı iyimserlik mirasını Çin ile daha da perçinledi. Hatta, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, bu yıl için yeni bir vergi paketinin söz konusu olmayacağını, borsa ve kripto vergilerinin de gündemlerinden düştüğünü ifade etmesi ardından banka hisseleri öncülüğünde BIST100 endeksi günü %1,4 artıda tamamlarken, bankacılık hisseleri %4'e yakın yükselişle günü tamamladı. Kıbrıs İktisat Bankası, “Ana endeks üç hafta sonra psikolojik 10 bin seviyesinin üzerine yükseldi. Asıl hareketin ise 10,400 puan seviyesinin aşılması ile başlayacağını düşünüyoruz” yorumunu yaptı.
Küresel arenada yaşanan iyimserlikten nemalanmaya çalışan Türkiye Hazinesi, Ocak 2035 vadeli 10 yıllık eurobond ihracı için yurt dışında bankaları yetkilendirirken, ihracın bir parçası olarak 2024-2026 vadelerini kapsayan tahvilleri ise geri alım ihalesi kapsamında geri çağırarak dış borcun vadesini uzatmaya çalışacağını açıkladı.