Kürsü başkanı konuştu: '60 yıllık bir AB ütopyası da yerle bir oldu'

UNESCO Kültürel Diplomasi Kürsü Başkanı Selin Şenocak Birleşik Krallık'ta yapılan referandum ve sonucu hakkında konuştu.

UNESCO Kültürel Diplomasi Kürsü Başkanı Selin Şenocak Birleşik Krallık'ta yapılan referandumda AB'den ayrılma kararıyla ilgili Avrasya Günlüğü'ne konuştu.
Brexit İngiltere'nin AB'den çıkması hiç şaşırtıcı değil.

Bunun olacağını birçok kez belirttim.

AB 28 ülkeyle kendini yönetemez hale gelerek ekonomik, sosyal ve siyasal kaosun içinde bocalamaktadır.
Ekonomik olarak zor günler yaşayan Devlet'in bütçesini kısıtlamaya gidip neredeyse tüm Devlet kurumlarını özelleştiren İngiltere artık AB Kaosunun içinde kalarak daha fazla ülkesinin zarar görmesini istemedi.
AB 6 ve 12 üye iken gerek işleyiş açısından gerekse kültürel anlamda homojen bir yapıdaydı ve daha başarılıydı Avrupa barışı için ve genişlemesi için önemli bir adımdı. AB ne zaman ki ekonomik bir birlikten daha fazlasını isteyerek 'politik bir birlik' olma ütopyası üye devletlerin 'ulusal çıkarlarına aykırı' hale gelmiştir. Bunun dışında birbirinden kültürel, ekonomik ve sosyal açılardan farklı 28 ülkenin bir arada ortak hareket etmesi mümkün değildir.

Son yıllarda Yunanistan'ın ekonomik iflası, AB'nin Fransa gibi kurucu ülkelerin ekonomik krizleri, göçmen ve mülteci krizinin yönetimi fikir ayrıkıkları, terrorizmle mücadeledeki başarısızlıklar ve en son Brexit AB "refah ülkeler topluluğu" imajını yıkmıştır.

Brexit özellikle refah ve ekonomik düzeyi yüksek ülkelerde domino efekti yapacaktır. Avrupa'da yükselen aşırı sağ ve euroseptik partilerin yükselişi bunun en önemli göstergesi. Örneğin Hollanda'da aşırı sağ parti PVV milletvekili Geert Wilders, AB ile bağları kesmek istemesi son kamuoyu yoklamasında birince parti yapmıştır.
Aynı şekilde İtalya'da son belediye seçimlerinde euroseptik parti"5 yıldız Hareketi" seçimleri kazanması başka bir gösterge ki, Kuzey İtalya Ligi Başkanı Matteo Salvini, son yaptığı açıklamada "Avrupa buysa, kötü eşlik edilmektense yalnız kalmak en iyisi" diye açıklama yaptı. Fransa'da yükselişti olan öncü aşırı sağ parti Front National Başkanı Marine Lepen "Fransa'nın AB'den çıkması için İngiltere'den 1000 defa fazla haklı nedenleri var İngiltere bize AB'siz de yaşanabileneceğini ispatlayacak diye açıklama yaptı".

AB'ye finansal olarak büyük katkıda bulunan İsveç ve Danimarka gibi ülkeler de "referanduma gitme riski gösteren ülkeler arasında gözüküyor. AB'deki ekonomik krizlerin kendi ülkelerinin refahını etkilemesinden korkuyorlar.

Avusturya'da 2018 yılında yeni Şansölye olmaya aday FPÖ'nün Başkanı Heinz-Christian Strache, 'AB'yi sevdiğini fakat gelmesi halinde radikal değişiklikler yapılmasını empoze edeceğini bildirdi'.
AB'ye sadece umutla giren, yeni üye olan ve kendilerine yeni kimlik arayan eski SSCB ülkeri Estonya, Litvanya, Letonya gibi ülkeler AB hayaline halen inanıyor. Fakat AB'nin kurucu ülkelerinin onları kendilerinden çok farklı gördükleri bu ülkeleri hiçbir zaman içselleştirmeyecekleri gerceğini kabullenmeleri lazım.

Rusya umutla AB'ye üye olan eski SSCB ülkelerine yeniden bir umut kapısı olabilir zaten bu konuda Rusya adımlar atacaktır.
Brexit'le AB'de Domino etkisi yaratacaktır bu da AB'nin artık yeniden yapılanmasına neden olacaktır. Brexit'le 60 yıllık bir AB ütopyası da yerle bir oldu.

Kürsü başkanı konuştu: '60 yıllık bir AB ütopyası da yerle bir oldu' ile ilgili etiketler Brexit UNESCO ab Selin Şenocak Birleşik Krallık
GÜNÜN VİDEOSU

Acı detay belli oldu: Boğaz'da denize düşüp kaybolan 2 gencin kimlikleri belli oldu!

İstanbul Beşiktaş'ta, denize düşen bir kadın ile onu kurtarmak için peşinden atlayıp kaybolan erkeğin abla-kardeş oldukları belirlendi.