Kuvvetli rüzgar hangi illerde bekleniyor?
Kış ayları geride kalırken Mart ayı ile birlikte ilkbahara giriş yapıldı. Vatandaşlar ilkbaharın ilk günlerinde hava durumunun nasıl olacağını bekliyor. İlkbaharın gelmesine karşın Meteoroloji'den uyarı geldi.Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, pazartesi akşam saatleri arasında bazı illerde zaman zaman kuvvetli rüzgar beklendiği belirtildi. Kuvvetli rüzgar hangi illerde bekleniyor? Detaylar haberimizde...
Vatandaşlar değişen hava olaylarını karşı evlerinden çıkmadan hava durumunun nasıl olacağını araştırıyorlar. İlkbaharın geldiği şu günlerde ise kış mevsiminin soğuk etkisinin kalıp kalmayacağı ise merak konusu. Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan yazılı açıklamada,bazı illeri kuvvetli rüzgar beklenildiği belirtildi.Kuvvetli rüzgar hangi illerde bekleniyor?Ne zaman?
HANGİ İLLERDE KUVVETLİ RÜZGAR BEKLENİYOR?
Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, pazartesi akşam saatleri arasında Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı ve Iğdır çevrelerinde güneybatıdan zaman zaman kuvvetli rüzgar (40-60 kilometre/saat) beklendiği belirtildi.
Açıklamada, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi, ulaşımda aksamalar, soba ve doğalgaz kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olması istendi.
Meteorolojiden Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı ve Iğdır için kuvvetli rüzgar uyarısı yapıldı.
METEOROLOJİ
Meteoroloji, atmosferde meydana gelen hava olaylarının oluşumunu, gelişimini ve değişimini nedenleri ile inceleyen ve bu hava olaylarının canlılar ve dünya açısından doğuracağı sonuçları araştıran bir bilim dalı. Türkçeye, Fransızca météorologie sözcüğünden geçmiştir
Atmosferin özellikle alt katmanlarında meydana gelen hava olaylarının oluşumunu ve değişimini nedenleriyle inceler ve kısa dönemli tahminler yapmayı amaçlar. Matematik, coğrafya, istatistik ve fizikten yararlanır.
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
MİSYON
Can ve mal güvenliğini önceleyen, hayat kalitesini artırıcı, sektörel beklentileri karşılayan, sosyo -ekonomik fayda sağlayan, kesintisiz, kaliteli ve güvenilir meteorolojik ürün ve hizmetler sunmak
VİZYON
Meteorolojik ürün ve hizmetleri bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında, uluslararası standartlarda, güvenilir bir biçimde sunan, önder bir kurum olmak.
TEMEL DEĞERLERİ NEDİR?
Güvenilirlik,
Sürdürülebilirlik,
Tutarlılık,
Kaynakların etkin kullanımı,
Verimlilik,
Ölçülebilirlik,
Şeffaflık, hesap verebilirlik,
Katılımcılık,
Vatandaş odaklılık,
Bilimsellik,
KALİTE POLİTİKASI
Uluslararası standardlara uygun olarak;
Meteorolojik gözlem, tahmin ve uyarıları,
Meteorolojik ürün ve hizmetleri,
Başta iklim değişikliğinin izlenmesi olmak üzere araştırma çalışmalarını zamanında, güvenilir, yeterli ve etkin şekilde yapmak/sunmak,
Risk ve fırsatların değerlendirilerek uygun şartların karşılandığı yönetim anlayışıyla hizmet kalitesini sürekli iyileştirmek,
Uluslararası alandaki kurumsal etkinliğin sürekliliğini sağlamak
Genel Müdürlüğümüzün kalite politikasıdır.
Günümüzde meteorolojik hizmetler, tamamen bilimsel yöntemlerle ve uluslararası iş birliği içerisinde yürütülmektedir. Bugün dünyada, 24 saat sürekli çalışan onbin civarında kara istasyonu, açık denizlerde görev yapan altıbinden fazla gözlem gemisi ve yüksek hava sondajları yapan binden fazla meteoroloji istasyonu vardır.
TAHMİNLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI
GÖREVLERİ
Meteorolojik gözlemler ve uzaktan algılama ürünleri ile sayısal hava tahmin modellerini kullanarak kara, hava ve deniz ile ilgili meteorolojik tahminleri yapmak, şiddetli meteorolojik hadiselerle ilgili erken uyarılar hazırlamak,
Kamu ve özel sektör ile diğer kullanıcıların ihtiyaç duyduğu meteorolojik tahminleri üretmek,
Havacılık ve denizcilik sektörünün ihtiyaç duyduğu meteorolojik desteği, ulusal ve uluslararası standartlarda sağlamak,
Uluslararası kuruluşlar ile sorumluluk sahasına giren konularda teknik işbirliğini yürütmek,
Uzaktan algılama sistemlerinden elde edilen verilerden meteorolojik ürünler üretmek,
Sayısal hava tahmin modellerini çalıştırmak.
HAVA DURUMU
Hava durumu ya da kısaca hava, yaşam ve insan aktiviteleri üzerindeki etkisini de göz önüne almak koşuluyla atmosferin belirli bir anda, belirli bir bölgedeki hali. Bazen çoğul olarak havalar şeklinde kullanılır. Hava durumu kavramı ile genellikle uzun dönemde gerçekleşen yani iklimsel değişimler değil, atmosferdeki kısa dönemde gerçekleşen değişimler kastedilir. Gökyüzünün görüş, bulutluluk, nem, yağış, sıcaklık ve rüzgâr durumu gibi çeşitli özelliklerini ifade eder.
HAVA TAHMİNİ
Hava tahmin ve raporları, belirli bir yerde ve zamandaki hava durumu ile ilgili olarak meteoroloji birimleri tarafından yayımlanan bilgiler. Hava tahmini, çeşitli verilerin analiz edilmesi ile belirli bir hava sahasında "gelecekte" hava durumunun nasıl olacağına dair yapılan çıkarımlardır. Hava raporu ise çeşitli gözlem (rasat) ve ölçümler sonucunda "şimdiki" (güncel) hava durumunun nasıl olduğuna dair yayımlanan bilgilerdir
İKLİM BİLİMİ
İklim bilimi ya da klimatoloji, atmosfer içerisinde meydana gelen hava olayları ile yeryüzünde görülen iklim tiplerini inceleyen bilim dalı. Klimatoloji ile ilgilenen bilim adamına klimatolog denir.
İklim biliminin konusu olan iklim, geniş bir sahada uzun yıllar boyunca görülen atmosfer olaylarının ortalama hâlidir. İklim coğrafi yeryüzünün şekillenmesi ve tüm yaşamı çok yakından kontrol etmektedir. İklim bilimi, hava olaylarını yakından tanımak için fiziğin bir alt dalı olan meteorolojinin verilerinden geniş ölçüde yararlanır. Meteorolojinin yaptığı gözlemleri alır ve insan, canlı yaşamı açısından inceleyerek açıklamaya çalışır.
Yeryüzünde görülen başlıca iklim tiplerini, oluşum nedenlerini, özelliklerini ve insan yaşamı üzerine etkilerini, iklim elemanlarını (sıcaklık, basınç ve rüzgârlar, nemlilik ve yağış) konularını inceleyen fiziki coğrafya alt dalıdır. Ortalama 50-100 yıllık hava durumu ortalamaları alınarak iklim hakkında bilgiler oluşturulabilir.
METEOROLOJİ MÜZESİ
Kuruluşundan bugüne kadar meteoroloji alanında Türkiye'deki gelişmeleri sergilemek ve gelecek kuşaklara nereden nereye geldiğimizi göstermek amacıyla Meteoroloji Müzesi kurulmuştur.
Meteoroloji Müzesi iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yazılı ve görsel tarihî dokümanlar ve belgeler, ikinci bölümde ise meteorolojik alet ve cihazlar sergilenmektedir.
Müze envanterinde Mart 2003 Tarihi itibariyle 140 adet alet, cihaz, kitap, defter ve belge kayıtlıdır.
Meteoroloji Müzesi Hafta içi hergün mesai saatleri içinde randevu alınarak, rehber eşliğinde ziyaret edilebilir.