KYK borçları siliniyor mu? KYK borç erteleme nasıl yapılır?

KYK borçları siliniyor mu? Sosyal medyada bir kez daha gündeme gelen 'KYK borçlarının silinmesi kanun teklifi' konuşulan haberlerden biri oldu. Bu yönde borçları olanlar bir an önce sorunlarının halledilmesi için KYK borçlarında yapılandırma da istiyor. Peki, KYK borç erteleme nasıl yapılır? İşte detaylar...

Geçmiş zamanda öğrenim kredisi kullanan ve halen kullanmakta olan milyonlarca öğrenci, KYK kredi borçlarının silinmesini büyük bir heyecanla bekliyor. KYK borçları ile ilgili çalışmaları yakından takip eden öğrenciler bunun yanında KYK borç erteleme işlemlerine de yöneliyor.

Üniversiteden mezun olduktan 2 sene sonra ödemeye başlanan KYK borçlarından muzdarip yaklaşık 5 milyondan fazla vatandaşın olduğu biliniyor. KYK borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşların borçları ise her geçen gün katlanmaya devam ediyor.

KYK BORÇLARI SİLİNİYOR MU?

KYK borçları konusunda şu ana kadar herhangi bir düzenleme yapılmadı. KYK borçlarının ertelenmesine yönelik Meclis’te zaman zaman önergeler sunulsa da şu ana kadar net bir sonuca ulaşılamadı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, KYK borçlarının erteleneceği konusunda bazı sinyaller vermişti. Koronavirüsle mücadele kapsamında 15 maddeden oluşan ekonomik tedbirlere ilişkin kanun teklifi Meclis’e sunulmuştu.

2020 KYK borçları silinecek mi?

Normalde KYK borcu olanların, mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödeme yapması bekleniyor. Yani vatandaş 2 sene sonra işe giremese dahi borcunu ödemeye başlamak zorunda. Yapılan son düzenlemeye göre ise kredi çeken öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar borcunu ödeme zorunluluğu bulunmamakta. Yani yeni mezun öğrenciler işe girene kadar borcunu erteleyebilecek ancak ertelenen dönemde borca faiz işlemeye devam edecek.

KYK BORÇ ERTELEME BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

KYK borç erteleme başvurusu, E-Devlet üzerinden şifre ile kolayca gerçekleştirilebiliyor. E-Devlet sistemine TC Kimlik Numarası ve şifreyle giriş yaptıktan sonra “Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü/ Kredi Geri Ödeme Erteleme Başvurusu” sayfasına giriş yapacak olan vatandaşlar, aşağıdaki adımları takip edecek;

Hizmeti açtığınızda daha önce yaptığınız bir kredi geri ödeme erteleme başvurunuz bulunmuyor ise aşağıdaki uyarı görüntülenecektir.

Daha önce yapılmış bir erteleme başvurunuz bulunmuyor, ancak erteleme başvurusu yapmak istiyorsanız aşağıdaki ekrandan “Yeni Başvuru” düğmesini tıklayarak kredi geri ödeme erteleme başvurusu yapabilirsiniz.

“Yeni Başvuru” düğmesini tıkladığınızda aşağıdaki form açılır. Formdaki iletişim bilgileri alanı e-Devlet Kapısı profilinizde doğrulanmış cep telefonu numarası, e-posta adresi, adres bilgileriniz ile doldurulmuş olarak görüntülenecektir.

İkinci adımda ise, “Borç Erteleme Talep Türü”nü seçmeniz gerekmektedir. Bunun için;

- İşsizlik Sebebiyle
- Askerlik Sebebiyle
- Yüksek Lisans/ Doktora Sebebiyle seçeneklerinden birini işaretlemeniz ve “İleri” düğmesini tıklamanız gerekmektedir.

Aşağıdaki durumlardan birinin varlığı durumunda borç ertelemesi yapılamamaktadır.

- Öğrenim/ katkı kredi borç ödemesi aksatılmış ve borçta gecikme zammı oluşmuşsa,
- Borç ödeme başlangıç tarihi askerlik terhis tarihinden sonra ise,
- Borç ödeme henüz başlamamış ise(borç başlangıç tarihi olan aydan 1 ay önceki aydan itibaren talepte bulunabilir.),
- Borç hesaplaması henüz yapılmamış ise veya kişi kredi almaya devam ediyor ise,
- Kişinin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü ile kredi ilişiği kesilmiş ise,

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.