Lahana suyu detoksu

Asya ve Akdeniz kökenli olduğu bilinen beyaz lahana oldukça düşük kalorili bir besin olup ülkemizde sık sık tüketilmektedir. Lahananın yararları, nelere iyi geldiği, zayıflamaya yardımcı olup olmadığı araştırılan konular arasında. Peki, lahananın yararları neler? Zayıflamaya yardımcı olur mu? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Beyaz lahana verimli topraklarda hızlı ve kolay yetişebilmektedir. Asya ve Akdeniz kökenli olduğu bilinmektedir.  Ülkemiz de her yerde bulunan bu sebzeyi, her mevsim bulabilmek mümkün hale gelmiştir. Lahananın yararları, nelere iyi geldiği, zayıflamaya yardımcı olup olmadığı araştırılan konular arasında. Peki, lahananın yararları neler? Zayıflamaya yardımcı olur mu? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Lahana suyu detoksu

Beyaz lahana oldukça düşük kalorili bir besindir ve ülkemizde sık sık tüketilmektedir. Lahanayı sağlık açısından bu kadar önemli kılan en belirgin özelliği, içerdiği vitamin ve bileşenlerdir. Lahana, bol miktarda lif, protein, flot, C ve K vitaminleri içerir. Sodyum ve potasyum açısından da zengin olan lahana aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko içermektedir.

Beyaz lahananın 100 gramında 25kcal kalori vardır. Bu vitamin deposu besinin içerisinde barındırdığı vitamin ve oranları;

 Lahana suyu detoksu - Resim : 2

BEYAZ LAHANANIN FAYDALARI NELERDİR?

Beyin sağlığını geliştirir;

Lahana sfingolipidler metabolizmasında (beyin hücre zarlarından yüksek konsantrasyonlarda bulunan lipidler) için gerekli olan K vitaminini içermektedir. Sfingolipidler önemli işlevlere sahiptir. Yaşa bağlı oluşan bilişsel gerileme ve Alzheimer gibi zihinsel hastalıklarla bağlantılı olmasıyla bilinmektedir.

Kanser riskine karşı direnç sağlar;

Lahana sebzeler arasında kanserle savaşan bileşikler olan glikozinolitleri içermektedir. Lahana ayrıca anti kanser olan sülforafan, izotiyosiyanatlar ve indol-3-karbinol (I3C) açısından da zengindir. Yapılan çalışmalarda, lahana tüketiminin akciğer, kolon, meme ve serviks kanseri riskini azalttığı görülmüştür.

Enfeksiyon oluşumunu önler;

Beyaz lahana yapraklarında kadmiyum bağlayıcı komplekslerinden biri olan glutamin bileşeni bulunmaktadır. Bu bileşen güçlü bir anti-enflamatuar ajan olarak bilinmektedir. Bu nedenle, beyaz lahana enflamasyon, tahriş, alerji, eklem ağrısı, ateş gibi birçok deri rahatsızlıklarının etkilerini azaltabilmektedir.

Göz sağlığına iyi gelir;

Beyaz lahana, özellikle yaşlandıkça ortaya çıkan makula dejenerasyonunu önlemek, katarakt oluşumu gecikmek gibi yeteneklere sahiptir. Lahana beta karoten zengini bir kaynak olduğu için göz sağlığının iyileştirilmesinde benzersizdir. Lahanada bulunan beta karotenlerin diğer anti kanserojen etkilerinden biri de prostat kanseri riskini azaltmasıdır.

Zayıflamaya yardımcıdır;

Beyaz lahana kilo vermeye çalışan insanlara sıklıkla önerilen bir gıdadır. Beyaz lahana çok yararlı vitaminler, mineraller ve diğer besinler ile doludur. Diğer yandan, lif içeriğine de sahip olması bağırsakların düzgün çalışmasını sağlamaktadır. Pişmiş bir fincan lahana sadece 33 kaloridir. Bu nedenle, diyette lahana tüketilmesi popülaritesi de doğruluğunu kazanmış olmaktadır.

Karaciğeri korur;

İndol-3-carbinole karaciğer detoksifiyesinde önemli bir rol oynamaktadır. Vücudun detoksifikasyon mekanizmalarını artırmak için yardımcı olmaktadır. Bu detoks durumu aynı zamanda vücuttan zararlı maddelerin atılmasını, hormonların dengelenmesini ve kimyasallardan kurtulmayı sağlamaktadır. Lahanada bulunan bu maddenin karaciğerin bozulmasını neredeyse %50 oranında azalttığı düşünülmektedir

Kalp sağlığını korur;

Beyaz lahana ve diğer lahana türleri de dâhil olmak üzere hepsi kalp sağlığı için son derece yararlı olabilmektedir. Hem kalsiyum hem de potasyum zengini olan lahana verimli kan basıncı düzeylerini düzenlemektedir. İçinde bulunan sodyum miktarı ise kardiyak sistemin sağlığını korumak için en iyilerden biridir.

Sindirim sistemine iyi gelir;

Özellikle beyaz lahana suyu amino grup asit glutamin içermesi nedeniyle sindirim sistemi için son derece faydalıdır. Detoksifikasyon, ülserlerin tedavi edilmesi gibi durumlarda nazikçe bir temizlik yapabilmektedir. Aç karna içilen 100 ml lahana suyu sindirim sistemi için destekçi olmaktadır.

Kan basıncını düzenler;

Beyaz lahananın sahip olduğu potasyum sağlıklı kan basıncı düzeylerini korumak için oldukça faydalıdır. Lahana kan damarlarının açık ve akıcı olmasını sağlamaktadır. Böylece, lahana yüksek tansiyon, felç ve kalp krizi riskini azaltmak için yardımcı olabilmektedir.

Güçlü bir antioksidandır;

Lahana antioksidanlar açısından oldukça zengin bir gıda olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, antioksidasyon özelliklerine sahip olan C vitamini açısından da zengindir. Antioksidanlar enfeksiyonlar ve hastalıklarla savaşmak, sağlıklı hücrelere zararlı olabilen serbest radikalleri yakalamak için vücudun kapasitesini artırmaktadır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir;

Lahana bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan çeşitli bitkisel besinler açısından zengindir. Bu besin değerleri serbest radikallerin ve toksinlerin zararlı faaliyetlerini azaltabilmektedir. Ayrıca, karsinojenik ajanların neden olduğu hasardan hücreleri koruyabilmektedir. Lahanada bulunan bileşikler bağışıklık sistemini içindeki hücreleri düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Böylece, enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı mücadele edebilmek için bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

Egzama tedavisinde etkilidir;

Lahana püre halinde cilde uygulandığında cilt döküntüleriyle savaşır. Buna böcek ısırmaları, örümcek sokmalarını da ekleyebiliriz. Bir blander yardımıyla lahanayı püre haline getirmeniz ve elde ettiğiniz püreyi 15 dakika boyunca cildinize uygulamanız yeterlidir.

Cilt problemlerini tedavi eder;

Lahana mükemmel cilt iyileştirici özelliklere sahiptir. Lapa olarak kullanıldığında, lahana egzama, sedef hastalığı, akne, döküntüler, böcek sokmaları, bacak ülserleri ve yaralar gibi deri problemleri için etkilidir. Aynı zamanda, artritin tedavisine de yardımcı olmaktadır. Yaprakları ezip etkilenen bölgeye uyguladığınızda hızlı bir şekilde iyileşme sağlanır.

Akne ve sivilce oluşumunu engeller;

İçerdiği kükürt sayesinde düzenli tüketildiğinde akne ve sivilceleri önler. Ayrıca lahananın cildi temizleme özelliği de vardır. Bunun için lahanayı kaynattığınız suyu, soğuttuktan sonra yüzünüzü yıkamak için kullanabilirsiniz.

Saç bakımlarında kullanılır;

İçerisinde bulunan A vitamini sayesinde saç bakımında da kullanılır. Beyaz lahana saçların, parlak ve güçlü şekilde uzamasını sağlar.

BEYAZ LAHANANIN ZARARLARI NELER?

Lahananın sağlık açısından her hangi bir zararı olduğuna dair bir bilgi yoktur. Bazı sağlık uzmanları guat hastalarının tüketmemesi gerektiğini savunmaktadırlar. Uygun miktarda gıdalarla beraber tüketildiğinde ya da yine uygun miktarda kısa süreli olarak deriye uygulandığında güvenli olarak kabul edilmektedir.

Hamile ve emziren kadınların tüketmemesi tavsiye edilir.

Diyabet hastalarının kullanmaması gerekir. Beyaz lahana şeker hastalığı olan kişilerde kan şekeri seviyelerini etkileyebilmektedir.

LAHANA SUYU DETOKSU

İstediğiniz kadar beyaz lahana yaprağını kaynamış suda bekletiniz. Elde ettiğiniz karışımı gün boyu tüketebilirsiniz.

 

Lahana suyu detoksu ile ilgili etiketler lahananın faydaları neler zayıflatır mı
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.