Lassa ateşi nedir? Nijerya'da ortaya çıkan lassa ateşi belirtileri nedir?
Lassa ateşi nedir? Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan korona virüsü dünyada korkuya neden oldu. Başka bir salgın haberi ise Batı Afrika'dan geldi.Nijerya’da ortaya çıkan 41 kişinin ölmesine neden Lassa ateşi salgını gündeme geldi.
Lassa ateşi nedir? Corana virüsü dünyada panik yarattı. Yeni bir salgın haberi daha gündeme oturdu.Nijerya'da ortaya çıkan bir ayda 41 kişinin ölümüne neden olan lassa ateşi hastalığı ile ilgili detaylar merak ediliyor.
LASSA ATEŞİ BULAŞICI MI?
Lassa virüsünün insanlara bulaşması en çok gıdalarla ve solunum yoluyla meydana gelir. Mastomys kemirgenlerinin çıkartılarıyla (idrar, dışkı) doğrudan temas, çıkartılarla kirlenmiş objelere dokunmak, kontamine gıdaları yemek veya açık yara ve kesiklerin maruziyetiyle enfeksiyon gelişebilir. Çoğunlukla fare dışkısıyla temas sonucu bulaşan hastalık, insandan insana geçebiliyor ve ölümcül kanamalı ateşe yol açıyor.
LASSA ATEŞİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?
Lassa Ateşi'nde semptomlar çok değişiktir ve hastalığa özgü değildir. Bu nedenle klinik teşhis genellikle zordur. Tanı için en sık serolojik testler kullanılır. Erken dönemde teşhis edildiğinde ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Hastalar mutlaka semptomlara yönelik destek tedavisi de almalıdır.
LASSA ATEŞİ BELİRTİLERİ NELER?
Lassa Ateşi'nin belirti ve bulguları tipik olarak virüsle temastan 1-3 hafta sonra ortaya çıkar. Yaklaşık %80 hastada semptomlar hafif ve tanı konulamaz düzeydedir. Hafif semptomlar hafif ateş, başağrısı, genel kırıklık ve halsizlik şeklindedir. Enfekte kişilerin %20'sinde semptomlar ciddileşebilir. Kanamalar( dişetleri, gözler veya burun kanamaları gibi), solunum sıkıntısı, tekrarlayan kusmalar, yüzde ödem, göğüs, sırt, karın ağrısı ve şok gelişebilir. Ensefalit, tremorlar ve işitme kaybı gibi nörolojik problemler de tariflenmiştir. İlk semptomların ortaya çıkmasından sonra iki hafta içinde çoklu organ yetmezliğine bağlı ölüm görülebilir (hastaneye yatırılan vakaların %15-20'si). Ölüm oranı hastalığa yakalanan, özellikle 3. trimestirde ki hamile kadınlarda daha yüksektir. Spontan düşük; enfekte annelerin fetuslarının %95'nin ölümüyle sonuçlanan ciddi bir komplikasyondur.
Lassa Ateşi'nin en sık komplikasyonu sağırlıktır.Vakaların yaklaşık 1/3'ünde değişik derecelerde sağırlık oluşur ve çoğunda da kalıcıdır. Bilindiği kadarıyla hastalığın şiddeti bu komplikasyonu etkilemez, ciddi vakalar kadar hafif vakalarda da sağırlık gelişebilir.