LGS Güvenlik Kayıt no nedir? Nasıl alınır? Güvenlik kodu ne işe yarar?
Aylarca hazırlandıktan sonra Liseye Geçiş Sınavı'nı atlatan öğrenciler E-Okul üzerinden tercihlerini gerçekleştirmek isterken LGS kayıt numarası ve güvenlik kodu gibi terimlerle karşılaştılar. LGS Güvenlik Kayıt no nedir? Nasıl alınır? Güvenlik kodu ne işe yarar? Detaylar haberimizde...
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Liseye Geçiş Sınavı (LGS) maratonu bu yıl milyonlarca öğrenciyi zorlu bir maratona soktu. Sınavın ardından tercih yapmak isteyen adayların karşısına bu kez de güvenlik konusu çıktı. LGS Güvenlik Kayıt no nedir? Nasıl alınır? Güvenlik kodu ne işe yarar? Merak edilen soruların yanıtlarını öğrenci ve veliler için derledik.
LGS GÜVENLİK KODU VE GÜVENLİK KAYIT NO NEDİR?
"Güvenlik Kayıt No" alanı Sınavla Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Yerleştirme Sınavı başvurusunda verilen numaradır.
Sınava başvuru yapmamışsanız ilk girişte boş geçiniz. Başvurunun kaydedilmesinden sonraki girişlerde size verilecek olan “Güvenlik Kayıt No” değerini girmelisiniz.
Kayıt işleminden sonra ekranda gösterilecek olan “Güvenlik Kayıt No” değerini almayı unutmayınız! Numarayı almayı unuttuysanız öğrencinin kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne şahsen başvurarak Güvenlik Kayıt Numarası’nı öğrenebilirsiniz.
LGS TERCİHLERİ
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), adrese dayalı ve Liselere Geçiş Sınavı'yla (LGS) öğrenci alacak okullara tercih tarihini 2-13 Temmuz olarak açıkladı. Pansiyonlu okullar tercihi de bu dönemde yapılacak. Öğrenciler, aynı anda üçü için de tercihte bulunabilecek. MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, liselere yerleştirmeler için adrese dayalı sistemde tercihler, yerelde oluşturulan Ortaöğretim Kayıt Alanları'na göre olacak. Kayıt alanları, ortaokulların kontenjanları göz önünde bulundurularak, öğrencilerin evlerine en yakın liseler çerçevesinde belirlenecek. Kayıt alanında bütün lise türleri (Anadolu lisesi, Anadolu meslek lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) yer alacak.
LİSE KAYITLARI NASIL OLACAK?
2018 Ortaöğretim kurumlarına resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve
geçici eğitim merkezlerini (GEM) bitiren öğrenciler, kayıt alanı, bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda sınavlı veya sınavsız olarak yerleştirilecek.
Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre, tercihleri doğrultusunda Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılacak.
Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde, Ortaokul Başarı Puanı'na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8. 7. ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak.
Merkezi sınavı ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.
NOT ORTALAMASINA GÖRE YERLEŞTİRME
Öğrenciler 6, 7 ve 8. sınıflarda normal sınavlarının yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından düzenlenecek sınava da girecek. Öğrencilerin liseye geçiş döneminde 6. ve 7. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 20’sini, 8. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 60’ını hesaplayarak fen lisesi gibi okullara tercihleri doğrultusunda yerleştirilmesi sağlanacak.