Libya'daki gelişmeler 'siyah altın'a direkt yansıdı!

Petrol fiyatları, Libya'da petrol sahalarının kapatılacağı haberi ve Ortadoğu'daki gerilimle yüzde 3 yükseliş gördü

Ortadoğu'da tırmanan gerilimin bölgedeki petrol tedarikini sekteye uğratabileceği endişelerinin ardından Libya'da petrol üretiminin neredeyse tamamının durdurulacağı haberleriyle petrol fiyatları yaklaşık yüzde 3 yükseldi.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 2,91 yükselerek 81,32 dolar seviyesinde işlem gördü. Ameriak Birleşik Devletleri (ABD) hafif ham petrolü yüzde 2,97 yükselerek 77,05 dolar seviyesinde işlem gördü. Brent gün içinde varil başına 81,35 dolara yükselerek son 11 günün zirvesini gördü.

PETROL PİYASASI İÇİN BÜYÜK RİSK

Fiyatlar Libya'nın doğusundaki hükûmetin tüm petrol sahalarını kapatma ve üretim ile ihracatı durdurma kararı sonrası fırladı. Libya'daki iki yönetim merkez bankası ve petrol gelirlerini ele geçirmek için uzun bir süredir birbirleriyle mücadele ediyor.

İsviçreli UBS bankasından analist Giovanni Staunovo, "Petrol piyasası için en büyük risk muhtemelen Libya'da petrol üretiminin ülkedeki siyasi gerilimden dolayı azalması olabilir. Bu risk üretimi mevcut günde bir milyon varilden sıfıra düşürebilir" dedi.

Saxo Bank'tan Ole Hansen, "Libya üretiminin büyük bir kısmının bir süre durması ihtimaliyle yüzleşiyoruz" dedi.

ORTA DOĞU GERİLİMİ SÜRÜYOR

Dün Hizbullah'ın yüzlerce füze ve İHA'yla İsrail'e saldırmasından ve İsrail ordusunun daha büyük bir saldırıyı önlemek adına yaklaşık 100 jetle Lübnan'ı vurduğunu açıklamasından sonra petrol fiyatları güne artıda başlamıştı.

ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Jerome Powell'ın faiz indirimlerine başlamayı desteklemesinin ardından iki ana petrol göstergesi de geçen haftayı yüzde 2'nin üzerinde yükselişle kapatmıştı.

Libya'daki gelişmeler 'siyah altın'a direkt yansıdı! ile ilgili etiketler Libya Petrol
GÜNÜN VİDEOSU

Kardeşi Sıla Doğu ile öpüşen Dilan Polat'tan ilginç savunma: Kısmi felç geçirdim, 3 defa bayıldım!

Tahliye partisi sırasında kardeşi Sıla Doğu ile dudak dudağa öpüşen Dilan Polat 'hayasızca hareketler' suçundan çıkarıldıkları nöbetçi hakimlikçe adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bu gelişme sonrası Instagram hesabından video paylaşan Dilan Polat "Benim için utanç vericiydi. Ben iyi değilim. Kısmi felç geçirdim, 3 defa bayılmışım." dedi.