Liselere Kayıt Sistemi nedir?

Türkiye'de liselere geçiş sisteminde köklü bir değişiklik yaşanıyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz dün liselere geçiş sistemini açıkladı. İsmet Yılmaz yaptığı açıklamalarla öğrencilerin kafasındaki soru işaretlerini giderdi. TEOG yerine Liselere Kayıt Sistemi (LKS) geldi. LKS ile sınav isteğe bağlı olacak ve adrese dayalı yerleştirme esas alınacak. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un yerine liselere geçişte uygulanacak yeni sistemi açıkladı. Yeni sisteme öğretmenlerin, eğitim uzmanlarının, birçok üniversitenin, eğitim fakültelerinden akademisyenlerin büyük katkı sunduğunu söyleyen Yılmaz, velilerden gelen önerileri de dikkate aldıklarını belirtti. Peki, Liselere Kayıt Sistemi (LKS) nedir? LKS ne zaman yapılacak? Detaylar haberimizde...

Öğrencilerin yüzde 90'ı adresine yakın okullara gidecek. Liseye yerleştirme okul başarı puanı ile yapılacak. Geri kalan yüzde 10'luk kısım için proje okullarını da kapsayan bir sınav yapılacak. İsteyen öğrencilerin gireceği sınav haziran ayında olacak. Öğrenciye 5 tercih hakkı verilecek. LKS, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapmış olduğu çalışmanın ardından kamuoyu ile paylaşıldı. Öğrencilerin yüzde 90'ı adresine yakın okullara gidecek. Liseye yerleştirme okul başarı puanı ile yapılacak. Geri kalan yüzde 10'luk kısım için proje okullarını da kapsayan bir sınav yapılacak. İsteyen öğrencilerin gireceği sınav haziran ayında olacak. Öğrenciye 5 tercih hakkı verilecek. Soruları MEB hazırlayacak, 6,7 ve 8'inci sınıfın müfredatından sorular olacak. Peki, Liselere Kayıt Sistemi (LKS) nedir? LKS ne zaman yapılacak? Detaylar haberimizde...

optik

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un ardından liselere geçişteki yeni sistemin detaylarını açıkladı. Bakan Yılmaz, yeni sistemin adına ilişkin soruya, "Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi" şeklinde yanıt verdi. Bakan Yılmaz, "Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirilecek" dedi. Proje okullar için tek sınav yapılacağını söyleyen Bakan Yılmaz, "İsteğe bağlı bir sınav. Soruları biz hazırlıyoruz. Hepsi bulunduğu illerde yapılacak. Merkezi bir sınav, yerelde yapılacak, bütün sorular bakanlığımızca hazırlanacak. Bu sınavı haziran ayının ilk hafta sonu yapacağız" diye konuştu.

Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın sözlerinin satır başları şöyle:

Peki iyiydi de ne için değiştirdiniz? Bu da ihtiyaçtan kaynaklandı. Mevcutların en iyisi ama sıkıntıları var. bu sınav yarışının okul dışı kaynaklara öğrenciyi yönlendirdiği yönünde toplum tarafından algı var. biz bunu kapatmak zorunda kaldık. “Özel ders alanlar var” deniyor. Demek ki sistemimiz bunu artırmış olabilir. Algı gerçeğin önündedir.

Bir başka sınav yapıyoruz, iki sınav. O günlerde diğer öğrenciler okula gelmiyor. Bu da okulda aksamaya yol açıyor. Bir başka husus toplumda. Siz bunları alıyorsunuz, 6’ncı, 7’nci, 8’nci sınıfların başarı notları da eklenerek puan çıkıyor. O zaman da deniyor ki, özel okulların puanlarını cömert verdiği ifade ediliyor.

ismet_yAlmaz

YENİ SİSTEMİN AYRINTILARI

Bakan İsmet Yılmaz’ın açıkladığı Liselere Kayıt Sistemi'nin (LKS) ayrıntıları şöyle:

SINAV İSTEĞE BAĞLI

Eski sistem TEOG’da bütün öğrencilerin sınava girmesi zorunluyken yeni sistemde öğrencinin isteğine bağlı olacak. Öğrenciler sınava girmeseler de tercih ettikleri liseye yerleştirilecek.

ADRESE DAYALI YERLEŞTİRME

TEOG’da öğrenci puanına göre aynı ilçede bulunan okullara gidiyordu. Özellikle büyükşehirlerde bazı ilçelerin büyüklüğünden dolayı öğrenci, evinden uzak bir okula gitmek zorunda kalıyor ve bu durum veli ile öğrenciye hem maddi hem de güvenlik bakımından sıkıntılara yol açabiliyordu. Yeni sistemde öğrenci evine yakın en yakın okulu tercih edecek. Sistem öğrenciyi velisinin tercihi dışındaki hiçbir okula göndermeyecek.

HANGİ OKULLAR TERCİH EDİLEBİLİR

Sınava girmek istemeyen öğrenci evine en yakın 5 okuldan (Anadolu, İmam Hatip, Meslek Lisesi ve diğer liseler) birini tercih edecek. Sınava giren öğrenciler ise 5 tane okul tercihi yapacak. Puanıyla yerleşemeyen öğrenciler de evlerine en yakın okulu tercih edecek.

lise_kayAt

SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK OKULLAR AÇIKLANACAK

MEB'in Mayıs ayında açıklayacağı okullarda (Fen Liseleri vb.) eğitim almak için isteyen öğrenciler sınava girecek.

SINAV 2 HAZİRAN 2018’DE

Bu liselere girmek için yapılacak sınav 2 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilecek. Tek oturumda yapılacak olan sınavın sonuçları yine haziran ayı içinde açıklanacak.

60 sorudan oluşacak olan sınav toplam 90 dakika olacak.

HANGİ DERSLERDEN SORU OLACAK

6. 7. ve 8. sınıf müfredatından soruların sorulacağı sınavda çoktan seçmeli, sayısal ve sözel soruları yer alacak.

liselere_kayAt_sistemi

SORULARI KİM HAZIRLAYACAK

Sorular Milli Eğitim Bakanlığı’nın soru havuzundan seçilecek. 6, 7 ve 8. sınıfların ders müfredatından oluşturulan soru havuzundan rastgele seçilerek soru kitapçıkları hazırlanacak.

SINAVI KİM YAPACAK

Soruları Bakanlık hazırlayacak ancak sınavları her bölge kendisi yapacak. Ayrıca yabancı eğitim kurumları öğrenci alırken istedikleri takdirde kurum içi sınav da yapabilecek.

ÖĞRENCİ İSTEDİĞİ YERİ KAZANABİLİR

Yeni sistemle öğrencinin önü tamamen açılıyor. Örneğin Elazığ’daki bir öğrenci istediği takdirde aldığı puanla İstanbul’daki Fen Lisesini tercih edebilecek.

YERLEŞTİRME SONUÇLARI AYNI ANDA AÇIKLANACAK

Sınava giren ve girmeyen öğrencilerin yerleştirme sonucu aynı anda açıklanacak.

ARA SINIFLARDA GEÇİŞ YOK

“TEOG ile geçen yıl liselere yerleşen ara sınıftaki öğrencilerin adreslerine yakın okullara geçip geçemeyeceğine ve okulların taban puanının kalkıp kalmadığı” şeklindeki soruya Bakan İsmet Yılmaz, şu cevabı verdi: “Geçişlere müsaade etmeyeceğiz, doğru olmadığını düşünüyoruz. Her sistem kendi artısı ve eksisiyle bir dengededir. Eğer onu bozarsak sıkıntı olur. Dolayısıyla da bizim bundan sonra kayıtla alacağımız öğrenciler için taban puan kalkmıştır. Adrese en yakın okula kaydını yapacağız ama daha önce TEOG puanıyla girmiş bir öğrencinin değişiklik yapmasına izin vermeyeceğiz.” Danıştay’ın “taban puanın altındaki bir öğrencinin bir üst okula kaydedilemeyeceği”ne ilişkin kararını anımsatan Yılmaz, o sistemi bozmamak gerektiğini düşündüklerini vurguladı.

BAŞVURUDA ÖĞRENCİNİN KARŞISINA 5 OKUL ÇIKACAK, TERCİH YAPACAK

Başvuruda öğrencinin karşısına 5 okul çıkacak, tercih yapacak. Hiçbir öğrencimizi istemediği başka bir okul türüne yerleştirmeyeceğiz. Öğrencinin ve velinin tercihi esas olacak.

lks

YENİ SİSTEMLE VELİLER, ÇOCUKLARINI ORTAOKULA KAYDETTİRDİĞİ ANDA HANGİ LİSEYE GİDECEĞİNİ BİLECEK

Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Yeni sistemle veliler, çocuklarını ortaokula kaydettirdiği anda hangi liseye gideceğini bilecek. Ortaokul ile lise arasındaki bağı kurmuş oluyoruz. Tercihe bağlı ve adrese en yakın okula yerleştirme olacağı için bu yaştaki çocukların üzerindeki sınav baskısı da kalkmış olacak. Yüzde 90'ın üzerindeki öğrenci için geçerli. Bu yolla öğrenciler sosyal, sportif etkinlikler içinde vakit bulabilecekler.

AKADEMİK ÇEŞİTLİLİK SAĞLANACAK

Adres bölgelerindeki liselere farklı akademik düzeylerde farklı ilgi ve birikimlerdeki öğrenci gelecek. Akademik çeşitlilik sağlanacak bu okulun başarı seviyesini yükseltecek. Bundan sonra göreceğiz ki her okul başarılı her öğrenci de başarılı olacaktır. Sınıftaki başarılı öğrenci bir çok öğrenciyi de sürükleyecektir.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.