Lübnan'da birkaç saatlik jeneratör kirası için 2 aylık fatura ödeniyor

Lübnan’da devam eden yakıt sıkıntısı nedeniyle elektrik kesintileri devam ederken, halk jeneratör kiralayarak karşıladığı birkaç saat elektrik ihtiyacı için yaklaşık iki aylık elektrik faturası ödüyor. Tüm kazanılan paranın jeneratör kiralarına gitmesi yüzünden ekonomi de durma noktasına geldi. Lübnan'da herkes, iki santrale yakıt getirecek olan tankerin ülkeye ulaşmasını bekliyor.

Lübnan’da ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan Deir Ammar Elektrik Santrali ve Zahrani Elektrik Santrali’nde, yakıt sıkıntısı nedeniyle 24 saatten fazla üretim durmuş, santrallerin yeniden faaliyete geçmesi için ordunun yakıt rezervinden takviye yapılmıştı.

ASIL SEBEBİ YOLSUZLUK

Lübnanlılar, ülkedeki elektrik sıkıntısının sektördeki yaygın yolsuzluk nedeniyle yaşandığını ifade ederken, bu yolsuzlukların ise siyasilerin başarısızlığına bağlıyorlar.

BİRKAÇ SAATLİK KİRALIK ELEKTRİĞE İKİ AYLIK ELEKTRİK FATURASI ÖDÜYORLAR

Halkın çoğuna günde sadece 2 saat elektrik verilirken, vatandaşlar elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için jeneratör satın alıyor ya da kiralıyor. Kiralık jeneratör ile elde ettikleri birkaç saatlik elektriğe ise yaklaşık iki aylık elektrik faturası kadar ödeme yapıyorlar.

Yakıt krizi ile ortaya çıkan elektrik kesintisi, Lübnan ekonomisini direkt etkilerken, kilit öneme sahip sanayi, tarım, sağlık ve benzeri sektörlerde aksamalara neden oluyor.

Elektrik krizi nedeniyle bazı hastane ve sağlık merkezleri çalışmayı durdururken, birçok esnaf ise kepenk kapatma noktasına geldi.

BAZI MARKETLER ET VE BALIK SATIŞINI DURDURDU

Market sahibi olan Muhammed yaptığı açıklamada, devletin ürettiği elektriğin sadece bir saat verildiğini ifade ederek, yeterli elektrik ihtiyacı için iki jeneratör kiraladığını ve her jeneratör için 2 milyon Lübnan poundu ödediğini aktardı.

Kazancının giderleri karşılayamadığını ifade eden Muhammed, buzdolabında ve soğutucularda saklanması gereken balık ve et gibi ürünlerin satışını durduklarını açıkladı.

DÖVİZ BÜROLARI BİLE 4 SAAT ÇALIŞABİLİYOR

Döviz bürosunda çalışan Ralph ise yaptığı açıklamada, “İşimizin elektriğe ihtiyacı var ve sürekli kesiliyor” ifadelerini kullanarak, elektrik ihtiyaçlarını devletten ve jeneratörlerden günde 4 saat karşılayabildiklerini açıkladı. Ralph, sadece bu 4 saat içinde müşterilere hizmet verdiklerini aktardı.

KUAFÖRLER MÜŞTERİLERİNİN YARISINI KAYBETTİ

Kuaför olan Alaa Firavun yaptığı açıklamada, durumun artık katlanılabilir olmadığını vurgulayarak, elektrik sıkıntısı nedeniyle günde en fazla 4 saat çalışabildiğini ve bu nedenle müşterilerinin yarısını kaybettiğini aktardı.

KAZANILAN PARA JENERATÖRLERE GİDİYOR

"Sebze ve Et için Abu Abdo" adlı şirketin sahibi Sumaisem, devlet tarafından halka elektrik verilememesini eleştirerek, marketin yaklaşık 18 saatlik elektrik ihtiyacını dizel jeneratörle karşıladığını ve kazancın sadece jeneratörün yakıtını karşıladığını ifade etti.

SANTRALLERE YAKIT VERECEK TANKERİN LÜBNAN'A ULAŞMASINI BEKLENİYOR

Öte yandan Irak’tan 20 Ekim’de elektrik üretiminin durdurulduğu 2 santral için 36 bin ton yakıt taşıyan tankerin Lübnan'a ulaşması bekleniyor.

Lübnan'da birkaç saatlik jeneratör kirası için 2 aylık fatura ödeniyor ile ilgili etiketler Lübnan Elektrik yakıt kriz
GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.