Lübnan'da hükümet düştü mü? Hassan Diyab istifa mı etti?
Lübnan’da hükümet düştü mü? Hassan Diyab istifa mı etti? Hassan Diyab kimdir? Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yaşanan patlama sonrasında 160 kişinin ölümü sonrasında yaşanan protestoların hükümeti istifaya götürdüğü iddia edildi.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 4 Ağustos tarihinde yaşanan patlama sonrasında 160 kişi hayatını kaybetmişti. Patlamanın hemen ardından hükümeti ve yöneticileri suçlayan halk, 2 gündür sokaklara akın ederek hükümete karşı protestolar gerçekleştirmişti.
Geniş çaplı eylemlerin ardından hükümetten de istifalar gelmeye devam etti. Lübnan Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed ve Lübnan Çevre Bakanı Damianos Kattar'ın hemen ardından Adalet Bakanı Marie-Claude Najm’in ardından Lübnan Maliye Bakanı Ghazi Wazni de görevinden ayrılarak istifa etti.
LÜBNAN’DA HÜKÜMET DÜŞTÜ MÜ?
Son gelen bilgiler doğrultusunda Lübnan’da hükümetin düştüğü ve Başbakan Hassan Diyab’ın istifa ettiği iddia edildi.
HASSAN DİYAB KİMDİR?
Üç çocuk babası Diyab, 2011-2014 yılları arasında yaşanan büyük siyasi bölünme ile mücadele etti.
İletişim Fakültesi’ndeki lisansının ardından yüksek lisansını elektronik alanında, doktorasını ise İngiltere’de bilgisayar mühendisliği alanında yapan Diyab, Beyrut Amerikan Üniversitesi bünyesindeki Maroun Semaan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
2004-2006 yılları arasında Umman’daki Dhofar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin dekanlığı ve kurucu başkanlığını yapan Diyab, şu anda Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde Rektör Yardımcısı olarak görev yapıyor.
Lübnanların sabrını tüketen siyasi kriz ile ekonomik ve mali çöküşün ortasında iktidara gelen Diyab’ın resmi sitesinde biyografisi ve vizyonu hakkında ayrıntılar yer alıyor.
Lübnan’ın yeni Başbakanı sitesinde kendisini ‘Lübnan'ın bağımsızlığından bu yana mevcut olan nadir teknokratlardan biri’ olarak tanımlıyor.
Diyab, yeni hükümetin kurulduğunu açıklarken Lübnan’ın kazandığını söyleyerek, hükümetinin ‘protestocuların üç aydır dile getirdiği talepleri yerine getireceğini’ dile getirdi.
Ancak 19 Aralık’ta hükümeti kurma görevi verilen Diyab’ın dün akşam yeni hükümeti ilan etmesinin ardından sokaklara çıkan protestocular lastik yakarak, yolları kapattı.
Protestocular, yeni hükümetin, mezhepsel ve siyasi kotalara dayanan yerleşik siyasi gelenekten farklı olmadığını savundu.