Beyrut'taki patlama sonrası 'buğday' krizi

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta pazartesi günü meydana gelen patlamada liman bölgesi tamamen yok oldu. Ülkenin buğday stoklamak için kullandığı ana silonun da yerle bir olduğu belirtilirken, ortaya ilginç tartışmalar çıktı.

Lübnan Maliye Bakanı Raoul Nehme, patlamada ülkenin Beyrut limanında bulunan ana buğday silosunun yok olduğunu söyledi.

Nehme, söz konusu siloda 120 bin tonluk kapasiteye rağmen patlama sırasında 15 bin ton buğday bulunduğunu, diğer silolardaki stokların ise ‘bir aydan kısa süreye yetecek miktarda olduğunu' söyledi.

Bununla birlikte “Ekmek ya da un krizi yok” diyen Lübnanlı bakan, “Yeterince stokumuz var ve uzun vadede Lübnan'ın ihtiyacını karşılayacak gemiler yolda” diye konuştu.

TÜRKİYE'DEN YARDIM AÇIKLAMASI

Acı olayın ardından açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy "Beyrut'taki patlamada buğday silolarının birçoğunu kaybeden Lübnan'a Türkiye yardım elini uzattı. TİKA, yaklaşık 400 ton buğdayı Lübnanlı yetkililere teslim edecek." ifadelerini kullandı.

BUĞDAY AÇIKLAMASI TARTIŞMALARI BERABERİNDE GETİRDİ

Patlama öncesinde derin ekonomik kriz nedeniyle protesto gösterilerine sahne olan Lübnan'da, hükümetin nakit bulmakta zorlanması ve ABD'nin uyguladığı ambargo nedeniyle buğday ithalatı yavaşlamıştı.

Çok ağır bir hasar alan Beyrut limanı da, ülkenin 6 milyonluk nüfusunun gıda ihtiyacının ithal edilmesi açısından büyük rol üsteleniyordu.

Tüm bu gelişmelerin yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Bazı sosyal medya kullanıcıları, patlamanın kasıtlı olarak gerçekleştirildiğine vurgu yaparak, ''Hasan Nasrallah'ın ABD ambargolarına rağmen, "Lübnan'ın kendi kendine yetecek kadar buğdayı var.." açıklamasının hemen ardından Beyrut yerle bir oldu. Tüm buğday stokları yok edildi. Lübnan ithalat/ihracatının yüzde 70 ini oluşturan Beyrut limanı yakıldı.'' iddiasında bulundu.

Beyrut'taki patlama sonrası 'buğday' krizi

BM BARIŞ GÜCÜ BUĞDAY SAYESİNDE HAYATTA

Öte yandan patlamanın bulunduğu noktaya çok yakın bir konumda konuşlanan Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü bünyesinde görev yapan Bangladeş donanmasına bağlı korvet, buğday silosunun patlama sonrası oluşan şok dalgasını emmesi nedeniyle büyük bir faciadan kurtuldu. 

Beyrut'taki patlama sonrası 'buğday' krizi - Resim : 2

 

 

Beyrut'taki patlama sonrası 'buğday' krizi ile ilgili etiketler Sosyal Medya Lübnan Beyrut patlama Raoul Nehme buğday