LYS tercih bölümü erişime açıldı.

LYS tercihleri başladı. ÖSYM'nin internet sitesinde LYS tercih bölümü erişime açıldı.Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ( ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS) sonuçlarını öğrenen öğrenciler için şimdi sıra tercihlerde. Üniversite tercihleri, ÖSYM tarafından bugün başladı. Peki, üniversite tercihleri nasıl yapılır? İşte 2017 LYS tercih kılavuzu ve üniversite tercih işlemleri...

LYS tercihleri başladı. ÖSYM'nin internet sitesinde LYS tercih bölümü erişime açıldı.Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ( ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS) sonuçlarını öğrenen öğrenciler için şimdi sıra tercihlerde. Üniversite tercihleri, ÖSYM tarafından bugün başladı. Peki, üniversite tercihleri nasıl yapılır? İşte 2017 LYS tercih kılavuzu ve üniversite tercih işlemleri...

OISS

Üniversite tercihleri nasıl yapılır?
Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.

Tercihler ne zaman başlayacak?

Kurumun 22 Haziran’da yayınladığı kılavuz “ön bilgi” üzerinden olup, tercihlerin 18 Temmuz – 26 Temmuz 2017 tarihleri arasında yapılacağını açıkladı. ön bilgi üzerinden verile kılavuzda, tercihlerin sonuçlar açıklanmadan önce yapılmayacağının altını çizdi. Kurum yayımladığı kılavuzun ilk cümlesinde "Dikkat" açıklamasında bulundu. İşte o açıklama: Tercih süresi, 18-26 Temmuz 2017 tarihleri arasındadır. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercih işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü edinerek saklayınız.

Puan hesaplarken nelere dikkat edilmesi gerekir?
Sınav kurumu 18 puan türünden üniversitelere alım yaparken, puan hesaplamada 3 ana faktör bulunuyor. Birinci faktör: YGS puan hesaplama. YGS’de sorulan Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri (hepsi 40 soru) üzerinden doğru ve yanlış sayılar içerisinde net oranı belli oluyor. İkinci faktör: LYS puan hesaplama. Matematik (80), Fizik (30), Kimya (30), Biyoloji (30), Edebiyat (56), Coğrafya 1 (24), Tarih (44), Coğrafya 2 (14), Felsefe Grubu (32) sınavlarında doğru ve yanlış üzerinden net hesaplama. Üçüncü faktör ise: Diploma notu. Tercihler yayınlanır yayınlanmaz SuperHaber' de yer alacaktır.

YÖK Atlas nedir?
YÖK Atlas gerçek verilere dayanan ÖSYM'nin üniversite adayları için kolaylık sağlayan, üniversiteye geçiş yapacak adaylar için yardımcı olan programdır.
LYS için hazırlanan üniversite adayları güncellenen YÖK Atlas sisteminde yer alan iki modül ile değerlendirme imkanı buluyor.

oIsym

YÖK Atlas ile LYS'ye hazırlık başladı
2016 ÖSYS sürecinde 2 milyon 575 bin kişi tarafından kullanılan YÖK Atlas, 2017 YGS öncesinde güncellendi. Sistemden faydalanan kişi sayısının bu sene 3,5 milyonu aşması bekleniyor.YÖK Başarı Sırası Sihirbazı’nın en önemli özelliği gerçek verilere dayalı olmasıdır.

YÖK ATLAS'A ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YÖK’ün geçen sene hizmete soktuğu ve 2016 ÖSYS sürecinde 2 milyon 575 bin kişi tarafından kullanılan YÖK Atlas sistemindeki iki modül, YGS sonucunu öğrenen adayların kendi kendilerine performanslarını değerlendirmelerine olanak sunuyor.

Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2017-YGS’de ilgili puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını 2017-YGS/ LYS'lerde ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

Yukarıdaki açıklamalara göre her adayın, girmek istediği programları Tablo 3 veya Tablo 4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekir. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır.

Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herha ngi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yaz abilecektir.

2017-ÖSYS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacaktır.

Üniversiteye yerleştirmeler nasıl yapılacak?
Adaylar, Tablo 3'teki ön lisans, Tablo 4'teki lisans programlarına;

a) YGS ve /veya LYS yerleştirme puanları,
b) Y ükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,
c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirilecekler.

Üniversite kontenjan koşulları nelerdir?
Yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve giriş koşulları Tablo 3 ve Tablo 4'te verilmiştir. Tablo 3'te iki yıllık ön lisans programları, Tablo 4'te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösterilmiştir. Bu tablolar ile ilgili koşul ve açıklamalar Tablo 4'ten sonra yer almaktadır.

LYS tercih bölümü erişime açıldı. ile ilgili etiketler ÖSYM LYS tercih tercih kılavuzu sınav sonuçları
GÜNÜN VİDEOSU

Minibüs indirdiği yolcuların üzerinden iki kez geçti! Afyonkarahisar'da cinayet gibi kaza..

Afyon'da cinayet gibi kaza... Şehir içi yolcu minibüsünden inen 2 yolcu aracın arkasından geçmek isterken sürücünün dikkatsizliği nedeniyle minibüsün altında kalarak ağır yaralandı. Kaza, güvenlik kamerasına yansıdı.