Magnitsky Yasası nedir? Magnitsky Yasası hangi durumlarda uygulanır?

Magnitsky Yasası nedir? Türkiye ile ABD arasındaki Rahip Brunson krizi sürüyor. ABD Magnitsky Yasası ile Türkiye'ye yaptırım uygulamaya çalışıyor. Vatandaşlar Magnitsky Yasası'nın ne olduğunu merak ediyor. Yurttaşlar Magnitsky Yasası'nı internette araştırmaya başladı. Peki Magnitsky Yasası nedir? Magnitsky Yasası hangi durumlarda uygulanır? Magnitsky Yasası nasıl uygulanır? Detaylar haberimizde...

Magnitsky Yasası nedir? Rahip Brunson krizi Türkiye ile ABD arasındaki ipleri koparma noktasına geldi. ABD Magnitsky Yasası ile Türkiye'ye yaptırım uygulanmaya hazırlanıyor. Yurttaşlar Magnitsky Yasası'nın ne olduğunu merak ediyor. Vatandaşlar Magnitsky Yasası'nı internette araştırmaya başladı. Peki Magnitsky Yasası nedir? Magnitsky Yasası hangi durumlarda uygulanır? Magnitsky Yasası nasıl uygulanır? Detaylar haberimizde...

Magnitsky Yasası nedir? Magnitsky Yasası hangi durumlarda uygulanır?

ABD’nin Brunson krizinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül hakkındaki yaptırım açıklaması Türkiye ile ABD arasındaki gerilimi arttırdı. ABD, uluslararası karşılığı olmayan Magnitsky Yasası ile Türkiye’ye yaptırım uygulamaya çalışıyor. Evanjelik rahip Andrew Brunson’un serbest bırakılması talebini içeren açıklamalar sürerken "tespit paketleri" adlı yaptırım listesinin hazırlanması, ABD'nin bir NATO müttefikine karşı daha önce görülmemiş cezalar uygulamaya ne kadar yaklaştığını gösteriyor. Tespit paketlerinde belirlenen kişiler ve kurumların Hazine Bakanı ve Dışişleri Bakanı tarafından onaylanması gerekiyor.

Yaptırımlar, 2016 tarihli Küresel Magnitsky Yasası kapsamında hazırlanıyor. Bu yasa, ABD hükümetinin dünyanın herhangi bir yerinde yolsuzluk veya insan hakları ihlallerine karışan kişi, şirket ve diğer kurumları hedef almasına imkan veriyor. Yasa kapsamındaki yaptırımlar, ABD'deki varlıklara el konulmasına, seyahat yasakları konulmasına ve Amerikan kurumlarıyla iş yapmaya yasak getirilmesine olanak sağlıyor. ABD’li diplomatik kaynaklar, Brunson’a karşı ABD’de tutuklu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın takasının teklif edildiği ancak bu iddianın henüz ABD’li yetkililerin resmî olarak doğrulanmadığı belirtiliyor. Amerika Türkiye için aldığı ilk yaptırımı Magnitsky Yasası'na dayandırıyor. Peki nedir bu yasa?

ABD'NİN MAGNİTSKY YASASI NEDİR?

Küresel Magnitsky yasası. 8 Aralık 2016’da ABD kongresinden geçen ve dünya çapında insan hakları ihlali ve yolsuzluk sebebiyle ABD hazinesinin kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulamasına olanak veren yasadır. İsmini Rusya’da yolsuzlukları ortaya çıkaran ve 2009’da hapiste şüpheli bir biçimde ölen vergi denetmeni Sergei Magnitsky’den almaktadır.

Hermitage Capital Management Fonu avukatlarından Sergey Magnitski'nin, 2009'da Rusya'da gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya'nın gözaltı süresince gerekli önlemleri almadığını savunarak, sorumlu bürokratların cezalandırılmasını istemişti. Bu kapsamda 2012 yılında ABD'de kabul edilen Magnitsky Yasası, insan hakları ihlallerinde bulunduğu belirtilen Rus bürokratların ABD'ye girişinin engellenmesi de dahil bir dizi yaptırımların hayata geçirilmesini öngörüyor.

Magnitsky Yasası nedir? Magnitsky Yasası hangi durumlarda uygulanır? - Resim : 2

ANDREW BRUNSON KİMDİR?

Yirmi yılı aşkın süredir Türkiye'de yaşayan ve 9 Aralık 2016'da tutuklanan ABD'li Protestan din adamı Brunson, Gülen yapılanmasının üst düzey yöneticileriyle bağlantı kurmakla ve PKK'ya destek vermekle suçlanıyor. Brunson hakkında "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıla kadar, "casusluk yaptığı" suçlamasından ise 20 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Papaz Brunson'ın yargılandığı dava Türkiye ve ABD arasında uzun süredir gerginliğe neden olan konulardan biri. İzmir'deki mahkemenin geçen Çarşamba günü Brunson'ın tutukluluk hâlini ev hapsine çevirmesi üzerine 50 yaşındaki papaz cezaevinden çıkmıştı. Brunson'ın avukatının müvekkilinin ev hapsinin kaldırılması için yaptığı itiraz dün reddedilmişti.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.