Mahmut Ustaosmanoğlu Hocaefendi'nin mürşidi Ahıskalı Ali Haydar Efendi kimdir?

İsmailağa Cemaati lideri olan ve ömrümü İslam’a hizmet etmeye adayan Mahmut Ustaosmanoğlu Hocaefendi, 93 yaşında hayatını kaybetti. Hocaefendinin cenazesi mürşidi Ahıskalı Ali Haydar Efendi'nin yanına Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı'na defnedildi. Peki, Ahıskalı Ali Haydar Efendi kimdir?

Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu Hocaefendi, 93 yaşında yaşamını yitirdi. Ustaosmanoğlu'nun Beykoz'daki evinde taziyeler kabul edilirken Mahmut Ustaosmanoğlu’nun cenazesi mürşidi Ahıskalı Ali Haydar Efendi'nin yanı sıra aile kabristanının da bulunduğu Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı'na defnedildi.

Ahıskalı Ali Haydar Efendi Kimdir?

1 Ağustos 1960 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Ahıskalı Ali Haydar Efendi; Türk hukukçu, dersiam, müderris, din adamı, mutasavvıf ve İstanbul ilinin Fatih İlçesi Çarşamba semtinde bulunan İsmet Efendi Dergâhı’nın son şeyhidir.

Nakşibend tarikatı, Halidiye kolunun son halkalarından olup Yahyalı İsmet Efendi silsilesinden gelen Nakşi şeyhi, İsmailağa Cemaati'nin lideri ve şeyhi olan Mahmut Ustaosmanoğlu'nun mürşididir.

Mahmut Ustaosmanoğlu Hocaefendi'nin mürşidi Ahıskalı Ali Haydar Efendi kimdir?

Ahıskalı Ali Haydar'nin babası Mehmed Şerif'dir. 1870 (H.1288) yılında Batum’un Ahıska ilçesinde dünyaya gelmiştir. Ahıska’da başladığı tahsiline daha sonra döneminin ilim merkezlerinden olan Erzurum Bakırcı Medreselerinde devam etme kararı almıştır.

Daha sonra İstanbul ilinde bulunan Fatih Medreselerine girmiştir. 1901 yılında Nakşibend tarikatı, Halidiye kolunun hocalarından Çarşambalı Ahmed Hamdi’den onay alarak 1902’de dersiam olarak ders vermeye başlamıştır.

Hukuk eğitimi alarak 1906’da Medreset’ül-Kuzat’dan, diğer adıyla Mekteb-i Nüvvâb'dan mezun olmuştur. Sonraki dönemde ise Fetvahâne Fıkıh Müsevvidliği ve Sahn Medresesi Fıkıh Müderrisliği vazifelerinde bulunmuştur. Huzur Dersleri baş muhatablığı gibi devrinin en mümtaz ilim meclislerinde bulunan Ahıskalı Ali Haydar Efendi, son olarak fetvahânede Telif-i Mesâil Heyeti reisliği de yapmıştır.

Cumhuriyet’in ilânından sonraki dönemi hapiste ve göz altında geçiren Haydar Efendi, İskilipli Âtıf Hoca ile birlikte İstiklâl Mahkemesi’nde yargılanmıştır. 1960 yılında İstanbul’da vefat etmiş, İstanbul-Edirnekapı Sakızağacı kabristanlığına defnedilmiştir.

Yorumlar
Yorum yapmak için tıklayınız
GÜNÜN VİDEOSU

İzmir'de ulaşım durdu! Maaşları ödenmeyen çalışanlar eylem yapıyor...

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanları, maaşlarının yalnızca bir kısmının ödenmesi ve sosyal haklarının verilmemesi gerekçesiyle iş bırakma eylemi yapıyor. 20 bine yakın işçinin katıldığı grev sebebiyle İzmir'de belediye hizmetleri durdu. 500’e yakın otobüs sefere çıkmadığı şehirde, ulaşım da durma noktasına geldi.