Mansur Yavaş’tan renkli darbelerin foncusuyla toplantı! "Her konuda işbirliği yapmaya hazırız"

Mansur Yavaş, ABD’ye bağlı Ulusal Demokratik Enstitüsü’nün (NDI) desteğiyle Ankara’da “Yeni Dönem Başkanlar Buluşması: Yerelde Güçlü Liderlik, Katılımcı Yönetim” toplantısı düzenledi. Mansur Yavaş’ın destek aldığı NDI, NED’e bağlı dört temel kuruluştan biri. Bizzat ABD tarafından fonlanan NED için "Renkli darbelerin dünyanın dört bir yanına sızmasının arkasındaki beyin" değerlendirmesi yapılıyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur YavaşABD’ye bağlı Ulusal Demokratik Enstitüsü’nün desteğiyle Ankara’da “Yeni Dönem Başkanlar Buluşması: Yerelde Güçlü Liderlik, Katılımcı Yönetim” toplantısı düzenlediğini duyurdu.

TOPLANTININ GÜNDEMİ: YENİDEN YAPILANDIRMA, KRİZ YÖNETİMİ, AĞ KURMA FIRSATLARI...

Enstitünün sitesinde toplantının içeriği ile ilgili dikkat çeken açıklamalar var.

İki günlük toplantıda, ABD’li kuruluşun yöneticileri, Mansur Yavaş’la birlikte Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve ilçe belediye başkanlarına “yeniden yapılandırma”, “etkili yönetişim”, “kriz yönetimi”, “ağ kurma fırsatları” üzerine önerilerde bulundu.

Mansur Yavaş’tan renkli darbelerin foncusuyla toplantı! "Her konuda işbirliği yapmaya hazırız"

YAVAŞ: HER KONUDA İŞ BİRLİĞİ YAPMAYA HAZIRIZ

Toplantının açılış konuşmasında Mansur Yavaş, her konuda işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirterek, “Türkiye’ye model olacağız.” dedi.

ENSTİTÜ BAŞKANI ABD'NİN ARAP BAHARI'NI KOORDİNE ETMİŞTİ...

Enstitünün 2024'te göreve gelen başkanı Tamara Cofman Wittes, 2009 - 2012 yılları arasında ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapmış ve ‘Arap Baharı’ sırasında ABD'nin Ortadoğu'da demokrasi ve insan hakları politikasını koordine etmiş.

Enstitü başkanlığı öncesi ABD Dışişleri Bakanlığında Rusya yaptırımlarına liderlik etmiş. Wittes ayrıca, Brookings Enstitüsü'nde Orta Doğu Politikaları Merkezi'nin direktörlüğü de dahil olmak üzere, ABD'nin Ortadoğu'daki dış politikası ile bölgedeki siyasi ve ekonomik değişim üzerine odaklanmış.

 Mansur Yavaş’tan renkli darbelerin foncusuyla toplantı! "Her konuda işbirliği yapmaya hazırız" - Resim : 2

NED, NDI'IN TEPE ÖRGÜTÜ

Ulusal Demokratik Enstitüsü, kısa adı NED olan ve ABD’nin renkli darbelere fon akıtan vakfı “National Endowment for Democracy (Ulusal Demokrasi Vakfı)” ile bağlantılı.

Mansur Yavaş’ın destek aldığı NDI, NED’e bağlı dört temel kuruluştan biri. NDI, esas olarak yerel siyasi grupları desteklemekten sorumlu. NED için, “Dört enstitü aracılığıyla, renkli darbelerin dünyanın dört bir yanına sızmasının arkasındaki beyin oldu.” değerlendirmesi yapılıyor.

NED'E PARA ABD TARAFINDAN AKTARILIYOR

Para, NED’e bizzat Amerikan devleti tarafından aktarılıyor, NED de bu parayı, dünya çapında “organizasyon” gerçekleştiren diğer “Sivil Toplum Örgütleri”ne aktarılması için NDI, IRI, Freedom House ve IFES gibi yapılara gönderiyordu. 

TÜRKİYE'DEKİ BİR TAKIM MUHALİF MEDYA DA NED TARAFINDAN FONLANIYOR

4 yıl önce, Türkiye’de çok sayıda yayın organı, internet sitesi  ayakta kalmak için mücadele ederken bazı muhalif medyanın NED ve benzeri yapılardan para aldığı ortaya çıkmıştı. 

 

NED, RENKLİ DARBELERE FON SAĞLIYOR

Ulusal Demokrasi Vakfı (NED), ABD dış politikasının önemli bir enstrümanı ve ABD’nin “düşman ülkelere karşı” organize ettiği renkli darbeler için sağladığı fonlarla tanınıyor.

"İKİNCİ CIA"

NED kurucusu Alan Weinstein’ın 1991’de Washington Post'a verdiği bir röportajda, “faaliyetlerinin çoğunun CIA'nın 25 yıl önce yaptığı şey olduğunu” açıkça itiraf ettiği kaydediliyor. NED’in bu nedenle dünya çapında ‘ikinci CIA’ olarak bilindiği dile getiriliyor.

NED'İN FONLADIĞI DARBELER...

NED’in fonladığı ve ‘renkli devrim’ ismiyle tanımladıkları darbelerden birkaçı:

Kadife Devrimi (2000): Ekim 2000’de Sırbistan’da Miloseviç hükümetini deviren renkli darbeyi finanse etti ve kışkırttı. 1999-2000’de Sırp muhalefetine 41 milyon dolar fon sağladı. Otpor (Direniş) isimli öğrenci grubunu gizlice eğitti ve şiddet isyanlarını körükledi.

Gül Devrimi (2003): Gürcistan’da Eduard Şevardnadze’yi istifaya zorlayan renkli darbeyi başından sonuna kadar planladı ve sahneledi. Muhalefet liderlerini seçti, eğitti. Sadece 2004’te ülkedeki 12 STK’ya 540 bin dolar fon sağladı.

Turuncu Devrim (2004): Ukrayna’da 2004 sonunda başlayan “Turuncu Devrim” sırasında Ukrayna muhalefetine 65 milyon dolar teklif etti. Ne kadar verdiği tam bilinmiyor.

Arap Baharı (2011): NED, Arap Baharı olarak bilinen ayaklanmalarda da etkin bir rol oynadı. NED’in oynadığı role ilişkin rapora göre; Mısır, Yemen, Ürdün, Cezayir, Suriye, Libya ve diğer ülkelerde feminizmi, basın özgürlüğünü ve insan hakları faaliyetlerini destekleme bahanesiyle Amerika yanlısı bireylere ve gruplara mali destek sağladı. Arap dünyasını savaşa, toplumsal huzursuzluğa ve ekonomik durgunluğa sürükledi.

Maidan Devrimi (2013-14): Ukrayna'da hükümet karşıtı kitlesel gösteriler patlak verdiğinde, NED ülkedeki 65 kadar STK'yı finanse etti. Yanukoviç hükümetini deviren büyük gösterilere yol açan bir projeye 14 milyon dolar yatırım yaptı.

ÇİN, 2 YIL ÖNCE NED'İN SUÇ DOSYASINI HAZIRLADI

 Çin Dışişleri Bakanlığı, 7 Mayıs 2022 tarihinde resmî sitesinde “Ulusal Demokrasi Vakfı (NED) Hakkında Bilgi Notu” başlıklı, ABD’nin tüm dünyada hükümet devirme ve istikrarsızlık körükleme operasyonlarının kilit kurumu olan NED’in suçlarını ifşa eden bir rapor yayımladı.

"ABD YANLISI KUKLA GÜÇLER YETİŞTİRDİ"

NED’in finanse ettiği renkli devrimleri ve yönlendirdiği muhalefet hareketlerini somut olaylarla ve kanıtlara dayanarak işlendiği rapor şu çarpıcı cümleyle başlıyor:

“Ulusal Demokrasi Vakfı (NED), ABD hükümetinin önde gelen ‘piyadeleri’, ‘beyaz eldivenleri’ ve ‘demokrasi haçlıları’ndan biri olarak, demokrasiyi teşvik bahanesiyle dünyanın her yerinde meşru hükümetleri devirdi ve ABD yanlısı kukla güçler yetiştirdi.”

Raporda, NED’in “utanç verici bir sicile” sahip olduğu ifade edilirken “Demokrasi adına başka ülkelerin iç işlerine karışmaya yönelik girişimler halkta destek görmez ve başarısızlığa mahkûmdur.” deniyor.

 

Mansur Yavaş’tan renkli darbelerin foncusuyla toplantı! "Her konuda işbirliği yapmaya hazırız" ile ilgili etiketler Mansur Yavaş Ankara ABD
GÜNÜN VİDEOSU

İsrail içinde siyasi kriz büyüyor! "En büyük terörist İsrail'dir" deyince meclisten atıldı...

İsrail Sol Parti Başkanı Ayman Odeh, İsrail meclisi Knesset'te "En büyük terörist İsrail'dir" diyince tansiyon yükseldi.