Marketinizde "satın alma sınırlaması" varsa polise bildirin!
Hükümet ekonomide yaşanan dalgalanmaları kârâ çevirmek için akıl almaz yöntemler uygulayan "stokçulara" savaş açtı ancak fırsatçılar alternatif formülleri devreye soktu! Stokçuluğun yeni versiyonunu Sabah yazarı Hilal Kaplan bugün köşesine taşıdı...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önce peş peşe uyarılar yaptı, ardından da "stokçuluk" konusunda yasal düzenleme için düğmeye basıldı.
AK Parti, Erdoğan'ın talimatı üzerine stokçulukla mücadeleye yönelik kanun teklifi hazırladı. Yeni düzenlemeyle stokçuluğa ve fahiş fiyat artışlarına yönelik cezalar ağırlaştırılacak.
Ancak büyük market zincirlerinin bu konuda alternatif "stokçuluk" yöntemlerine yöneldiği konusunda bilgiler de geliyor.
Bu konuyu bugün Sabah'taki köşesine taşıyan Hilal Kaplan ""Kapalı stokçu" market zincirleri" başlığını taşıyan yazısısında tüketicilere uyarılarda bulundu.
Hilal Kaplan yazısında şu ifadeleri kullandı;
"Demirören Haber Ajansı'nın geçtiği başarılı haberde üç farklı market zincirinde süt, yağ, sigara gibi belli ürünlerde satış kısıtlaması olduğu çalışanlarca belirtiliyor. Örneğin bazı marketlerde üç kutu sütten fazlasını alamazken, diğerinde bir adet yağdan fazlasını alamıyorsunuz. Literatürde buna "kapalı stokçuluk" deniyor. Market zincirleri, gelen malları devasa depolarında tutmak yerine raflara koyup satış adedine kısıtlama getirerek stokluyorlar. Yani görünüşte stoklama yok ama süregiden bir stoklama var.
Savaş zamanında değiliz. Ürüne ulaşımda herhangi bir güçlük yok. Avrupa'daki gibi tedarik zincirimizde de kopuş yok. Buna rağmen stokçuluk almış başını gidiyor. Serbest piyasa "başıboş" piyasa mı demektir? Vatandaşın hakkını koruyacak bir çözüm stratejisini devlet bir an önce halka açıklayıp uygulamaya koymalı diye düşünüyorum.
Tüketiciyi Koruma Derneği Mali İşler Başkanı Murat Bal'ın önerilerine de yer vermek isterim:
"Yaklaşık bir haftadır oldukça şikâyet alıyoruz. Vatandaşların bu konuda kanunen yapabilecekleri çok şey var. Marketlerde sınırlandırmayla karşılaştıkları zaman bu durumu kolluk kuvvetlerine bildirebilirler. Ayrıca vatandaşlar Ticaret Bakanlığı'nın Haksız Fiyat Bildirim uygulamasına şikâyetlerini bildirebilirler. Bir de Gelir İdaresi Başkanlığı bir uygulama başlattı, vatandaşlar oraya da şikâyetlerini iletebilir. Özellikle Gelir İdaresi Başkanlığı'na çok iş düştüğünü düşünüyorum. Çünkü Gelir İdaresi Başkanlığı, bu firmaların alış faturalarıyla stoklarını anlık denetleyebilir.""
YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...