Marmara Denizi ile İstanbul Boğazı yine denizanalarının istilasına uğradı. İstinye Marina'da büyüklü, küçüklü birçok denizanası görüldü. Deniz yüzeyini istila eden denizanaları, gün içerisinde lodosun esmeye başlamasıyla kıyıya doğru sürükleniyor.
Marmara Denizi'nde büyük tehlike! Balıkların sonu mu geliyor? İstila ettiler...
Marmara Denizi'nde uzun bir süre etkili olan müsilaj kabusunun temizlenmesinin ardından şimdi de denizanası istilası baş gösterdi. Marmara'da büyük bir tehdit oluşturan bu istila lodos rüzgarları ile birlikte etkisini artırdı. Uzmanlar denizdeki balıkların istiladan etkilenerek hastalandığını belirterek, denizanalarının balık yumurtalarını ve larvalarını yediklerinin söyledi.
"SON 10 YILDIR BU MEVSİMDE ARTIYOR"
İstanbul'un kıyı kesimlerinde denizanalarındaki artışı değerlendiren İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Deniznası 5-10 yıllık rutin olarak görülmeye başladı. Her yıl bu mevsimlerde denizanalarının sayılarında böyle bir artış görülüyor.
"KİRLİLİK ARTINCA DENİZANALARI ÇOĞALDI"
Denizanalarının larvalarının sonbahar, kışa girerken serbest kalması ve su kütlesinde görünür hale gelmesiyle olan bir olay. Bu denizanalarını görülmesinde ciddi bir artış oldu. Çünkü Marmara Denizi gün geçtikçe besin tuzu yönünde daha zengin ve organik kirlilik açısından daha zengin bir hale geldi. İşte bu tarz ortamlar denizanaları için uygun ortamlar" dedi.
BALIKLARIN YUMURTALARINI YİYORLAR
Sıcaklığın artışı, ortam koşulları ve aşırı balık avcılığının denizanalarının artmasına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Okyar, "Denizanaları aşırı çoğaldıklarında hem balıkların besini üzerinden rekabet haline giriyor, hem de balıkların yumurta ve larvalarını tüketiyor.