2007 yılından bu yana özellikle durağan ve kapalı denizlerde ortaya çıkmaya başlayan ve artarak Marmara Denizi'nin yanı sıra Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizi'nde de görülen müsilaj yoğunluğu sonrası ODTÜ araştırma gemisi Bilim-2, 15 bilim insanı ile birlikte çalışıyor.
"Marmara obez oldu şeker komasına girdi"
Marmara Denizi su yüzeyini ve derinliklerini saran deniz salyası (müsilaj) kabusu ile boğuşurken Eski Çevre Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk'ten açıklama geldi. Öztürk, "Marmara Denizi atıklarla kirletildi, hasta edildi, aşırı obez oldu, şeker komasına girdi. Deniz salyası, denizi kurtarın diye feryat ediyor” dedi.
MARMARA 'ESKİ HALİÇ' OLACAK
Marmara Denizi’ni salyadan (müsilaj) kurtarmak için seferberlik başlatılırken çözüm için de fikirler peş peşe geliyor. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, oksijensiz Marmara’nın “eski Haliç” olacağı konusunda uyararak “20-25 m derinlikten yukarı doğru anoksit şartlar hızlanır ve balıklar ölür. Marmara Denizi oksijensiz, eski Haliç olur. Evsel ve endüstriyel atık sular ileri kademe arıtılmalıdır, aksi halde felaket geliyor” dedi.
DENİZ DİBİNE DE OLUMSUZ ETKİSİ OLUYOR
Öztürk, “50 metre derinlikten derin deşarj edilen ön arıtma yapılmış atık sular Marmara Denizi’nde ortalama 6-7 yıl kalmaktadır. Marmara Denizi’nde azot ve fosfor birikmesine neden oluyor. Dipte biriken azot ve fosfor kirleticileri deniz dibinde aşırı oksijen tüketimine neden olmaktadır.
"ATIK SULARLA KİRLETİLDİ"
Marmara Denizi evsel ve endüstriyel atık sularla ve dereler ve akarsulara deşarj edilen yayılı atık sularla kirletildi, hasta edildi, aşırı obez oldu, şeker komasına girdi. Deniz salyası, Marmara Denizi’ni kurtarın diye feryat ediyor” diye konuştu.