Meme büyütme ameliyatında dikkat edilmesi gerekenler?

Augmentasyon plastisi olarak da adlandırılan meme büyütme ameliyatı, memelerin hacmini arttırmak için yapılan cerrahi bir işlemdir. Bu uygulamalarda; meme implantları, meme dokusu veya göğüs kaslarının altına yerleştirilir. Meme büyütme ameliyatına dair merak edilen her şey haberimizde.

MEME BÜYÜTME AMELİYATI HANGİ AMAÇLARLA YAPILIR?

Meme büyütme ameliyatı yaptırmanın çeşitli nedenleri olabilir. Bir memenin diğer memeden daha küçük olması ya da küçük memelere sahip olunması kadınlarda özgüven problemlerine neden olabilir. Bu durum bireyi rahatsız ediyorsa Plastik Cerrahi Bölümü'ne başvurulup muayene olmakta fayda vardır. Bunun haricinde meme kanseri ameliyatı sonrasında meme büyütme ameliyatı yapılabilir.

 

MEME BÜYÜTME AMELİYATINDA NE ÇEŞİT İMPLANTLAR KULLANILIR?

Meme büyütme ameliyatlarında vücudun kendisinde bulunan yağ dokusu ve kök hücrelerden yararlanabildiği gibi silikon ya da tuzlu su içeren implantlar da kullanılabilir.

Vücudun kendi dokusunun kullanıldığı ameliyatlarda, karnın iki yanında bulunan yağ tabakasından alınan yağlar, meme dokusuna yerleştirilir. Bu yağ dokularının yeni yerlerinde kalıcı olabilmeleri için damarlarla beslenmeleri gerekir. Yeni damarlanmayı oluşturmak için de kök hücrelerle birlikte nakledilmesi gereklidir.

İmplantlar ise silikon bir kılıf içeresinde bulunan tuzlu su ya da yine silikon bir jel içerebilirler. Tuzlu su içeren implantlar, yerine yerleştirildikten sonra steril salin sıvısı ile doldurulurlar.

Meme büyütme ameliyatında dikkat edilmesi gerekenler?

MEME BÜYÜTME AMELİYATI ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?

Sigara kullanıyorsanız, ameliyattan önce bırakmanız tavsiye edilir. Bunun haricinde, görüşmeniz sırasında kullandığınız bütün ilaçları hekiminize bildirmelisiniz. Bu ilaçların içerisinde kan sulandırıcı ya da ağrı kesici gibi ilaçlar varsa doktorunuz bunları ameliyattan önce bırakmanızı isteyebilir. Ameliyat olmadan önceki gün, gece 12’den sonra bir şey yiyip içmemek, genel anestezi sırasında oluşabilecek komplikasyonları önlemek açısından önemlidir.

MEME BÜYÜTME AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Meme implantını yerleştirmek için cerrahınız üç olası yerden birinde tek bir kesi (insizyon) yapabilir:

Göğsünüzün altındaki kıvrımda (inframammary)
Kolunuzun altında (aksiller)
Meme ucunuzun etrafında (periareolar)

Kesi yapıldıktan sonra, cerrah göğüs dokunuzu göğsünüzün kaslarından ve bağ dokusundan ayıracaktır. Bu, göğüs duvarının en dıştaki kasının (pektoral kas) arkasında veya önünde bir cep oluşturur. Cerrah implantı bu cebe yerleştirecek ve göğüs ucunun arkasında ortalayacaktır.

Salin implantları boş olarak yerleştirilir ve daha sonra yerine yerleştirildikten sonra steril tuzlu su ile doldurulur. Silikon implantlar önceden silikon jel ile doldurulur.

İmplant yerine yerleştirildikten sonra, cerrah insizyonu (açtığı kesiği) dikişlerle kapatacak ve cilt yapıştırıcısı ve cerrahi bantla bandajlayacaktır. Skar (yara) oluşumunu en aza indirgemek için kesi yerinin seçimi önemlidir.

Meme büyütme ameliyatında dikkat edilmesi gerekenler? - Resim : 2

MEME BÜYÜTME AMELİYATI SONRASI SÜREÇ

-Ağrı ve şişlik, ameliyattan birkaç hafta sonra ortaya çıkabilir. Morarma gözlenebilir. Yara izleri zamanla solar fakat tamamen yok olmayabilir.

-İyileşirken, meme implantlarına ekstra destek sağlamak ve konumlandırılmasını korumak için bir sıkıştırma bandajı veya spor sütyeni giymek gereklidir. Gerekli olan sütyeni, cerrahınız size tavsiye edecektir. Ağrı kontrolü hekimiz tarafından reçetelen ağrı kesici ilaçlar ile kolayca kontrol altına alınabilir.

-Cerrahınızın rutin yaşantınıza dönmeniz ile ilgili talimatlarını dikkatle uymanız gerekmektedir. Vücudunuzun aktif bir şekilde çalışmasını gerektiren fiziksel olarak zorlayıcı bir işiniz yoksa, birkaç hafta içinde işinize dönebilirsiniz. En az iki hafta boyunca nabzınızı veya kan basıncınızı yükselten yorucu aktivitelerden kaçınmanız gerekmektedir. İyileşirken, göğüslerinizin fiziksel temasa veya sarsıntı yaratan hareketlere duyarlı olacağını unutmayın.

-Cerrahınız vücut tarafından emilmeyen sütürler (dikişler) kullandıysa veya göğüslerinizin yakınına drenaj tüpleri yerleştirdiyse, çıkarılması için bir takip randevusuna ihtiyacınız olacaktır.

-Göğsünüzde sıcaklık, kızarıklık fark ederseniz veya ateşlenirseniz cerrahi enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda en kısa zamanda cerrahınıza başvurmalısınız. Aynı şekilde nefes darlığı veya göğüs ağrısı olan durumlarda vakit geçirilmeden cerraha başvurulmalıdır.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.