Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak biliniyor. Meme kanseri tanısı alan hastalar tedavi sürecinde sıklıkla “Hangi gıdalarla, nasıl beslenmeliyim?" gibi sorulara cevap arıyor. Doğru ve dengeli beslenme hasta olmayan kişiler için de uygulanması gereken bir yaklaşımken, meme kanseri tedavi süreci bittikten sonra da hastalar için ilk günkü önemini koruyor. Dyt. Mehmet Refik Sezgin, meme kanseri tedavisinden sonra beslenme planı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. İşte meme kanseri tedavisinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar…
Meme kanseri tedavisinde nasıl beslenilmeli?
Meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanser çeşitlerinden biridir. Meme kanseri tedavisi sırasında ve sonrasında beslenmeye dikkat etmek bu süreci daha sağlıklı geçirmek açısından çok önemlidir. İşte meme kanseri tedavisi sırasında ve sonrasında beslenmede dikkat edilmesi gerekenler…
BESLENME DÜZENİ İÇİN BİR UZMANDAN DESTEK ALIN
Meme kanseri tedavi süreci devam eden veya takipli olan hastalar sağlıklı beslenme konusunda doktorları ve beslenme ve diyet uzmanı ile koordineli olmalıdır. Bu dönemde uygun gıdalarla doğru beslenmeye önem verilmesi, tedavi başarısı ve yaşam konforu açısından da çok önemlidir.
MEME KANSERİ TEDAVİSİNDE VE SONRASINDA BESLENMENİZDE BUNLARA DİKKAT EDİN
Vücut ağırlığınızı olması gereken düzeyde tutun: Beden Kitle İndeksi (BMI) vücut ağırlığınızın kg cinsinden miktarı ile boy uzunluğunuzun metre cinsinden karesine bölünmesi ile ortaya çıkan değerdir. Bu değerin kabul edilen sağlık aralığında olmasına dikkat edilmelidir. Bu değer yaşa göre değişse de, 30 kg/m² üzerinde olması istenilmemektedir.
Bel çevresi gözden kaçmasın: Leğen kemiğinin sivri kısmında yaklaşık 2 parmak üzerinden ölçülen genişliğin 88 cm altında tutulmasına özen gösterilmelidir. Bu ölçüm, ağırlığın dışında yağlanma oranı için de bir fikir verecektir.
Sağlıksız yağlardan uzak durun: Hayvansal yağlar, kızartma işlemi uygulanan yağlar ve trans yağ asidi içeren gıdalar tercih edilmemelidir. Zeytinyağı, günlük tüketimde daha rahat tüketilebilir. Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlar tercih edilmelidir. Bu gıdalar, içerdekileri yağ örüntüleri dışında iyi birer mineral- vitamin kaynağıdır ve bazı protein alt molekülleri içerdiği için tavsiye edilen miktarlarda aksatmadan tüketilmelidir.
Et tüketimine dikkat edin: Et ürünleri her ne kadar demir ve B12 vitamini kaynağı olsa da sınırlı tüketilmelidir. Haftada 2-3 gün et, kümes hayvanı gibi gıdalara sınırlama getirilmelidir. Et ürünü tercihlerinde öncelik balık olmalıdır, çünkü balık Omega 3 yağ asidi sağlayabilmek için de sağlığa faydalı olacaktır.