Merkez Bankası faiz indirimi için net mesaj verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) herkesin merakla beklediği faiz indirimi konusunda önemli bir satır arası bilgi verdi. TCMB dün politika faizini yedinci ayda da %50 seviyesinde sabit tutarken, karar ardından yayınlanan politika metninde "enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik son dönemde artmıştır" ibaresini kullandı. Bu görüş Merkez’in 'şahin' duruşunu koruduğunu yönünde yorumlandı. İşte detaylar...

TCMB dün politika faizini yedinci ayda da %50 seviyesinde sabit tutarken, karar ardından yayınlanan politika metninde "enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik son dönemde artmıştır" ibaresini kullandı. Bu görüş Merkez’in 'şahin' duruşunu koruduğunu yönünde yorumlandı. 

Beklentileri aşan Eylül ayı enflasyonu ardından, piyasa politika metnini bu yıl faiz indirimi olmayacak şeklinde yorumladı. Yani TCMB'den beklenen faiz indirimi topyekûn 2025 yılına ötelendi. Bu nedenle, faizin 'bir süre' daha yüksek seyredeceği beklentisi ile USDTRY kuru 34,10'lu seviyelere gerilerken, Türk Lirası sepet bazında değer kazandı. TL faizin yüksek seyredeceği beklentisi ile Borsa İstanbul Bankacılık endeksi günü %1,4 düşüşle tamamlarken, 8,700 teknik seviyesinden zıplayan ana endeks ard arda üçüncü günü de yükselişle tamamladı.  

TCMB ardından sahneye çıkan ECB beklenildiği üzere mevduat faiz oranını 25 baz puan indirerek %3,25 seviyesine çekti. ECB'nin dün attığı adım bu yıl Haziran ve Eylül aylarında sonra atılan üçüncü adım oldu. Hatırlanacağı üzere, Avrupa'da enflasyonun ECB hedefi olan %2'nin altına gerilemesi ve beraberinde sanayisizleşme riski ile karşı karşıya olan Avrupa'da büyümeyi teşvik etmek adına faiz indirimlerinin devamına imkân veren bir ortamın da zaten hazır olduğunu peşinen not edelim. Dünkü karar ardından bir sonraki toplantıya dair net bir sinyal verilmese de, vadeli faiz kontratları Aralık toplantısından da faiz indirimi bekliyor. Bu gelişmelerin gölgesinde, son haftalarda zaten aşağı yönlü bir seyir izleyen EURUSD paritesi, dün ABD açıklanan güçlü perakende satışlar verisine de boyun eğerek 1,08 seviyesinin dibine kadar gevşemek suretiyle Ağustos başından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Merkez Bankası faiz indirimi için net mesaj verdi ile ilgili etiketler ekonomi Merkez Bankası
GÜNÜN VİDEOSU

Bursa'da bir otobüste "durağı geçtik" kavgası; sürücü ile yolcu araçtan inip birbirine girdi

Bursa'da gergin yolcu ile belediye otobüsü sürücüsünün "durağu geçtik neden indirmedin" tartışması yumruklu kavgaya dönüştü. Hızını alamayan ikili araçtan inip boks ringindeymiş gibi birbirine girdi. Bursa’da, bir yolcu ile inmek istediği durakta durmadığını öne sürdüğü otobüs şoförü arasındaki kavga, cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.