Merkez Bankası'nın faiz kararı için gözler saat 14.00'e çevrildi. Para Politikası Kurulu Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirecek. Toplantının ardından bugün faiz kararı belli olacak. Enflasyon gelişmelerine ilişkin mesajlar yakından izlenecek. Peki beklentiler ne yönde?
Merkez Bankası faiz kararı bugün belli oluyor! Faiz kararının dövize etkisi ne olacak?
Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak. Yapılan anketler ve uzman görüşleri faizin mutlaka artması yönünde bir görüş birliği olduğunu ortaya koydu. İşin tartışılan tarafı artışın miktarı. Şu anda gösterge faiz yüzde 8.5. Beklentiler ise yüzde 18.5 ya da yüzde 20. Bu durumda seçimlerden sonra hızlı bir artış trendine giren kurda neler olacağı merak konusu oluyor.
Merkez Bankası faiz kararı için gözler saat 14.00'e çevrildi. Para Politikası Kurulu toplantısının ardından faiz kararı belli olacak. Banka geçen ay faiz oranında değişikliğe gitmemişti. Politika faizi yüzde 8,5'te sabit tutulmuştu.
Faiz oranında en son değişiklik, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından şubat ayında yapılmıştı. Politika faizi 50 baz puan indirilmişti.
Faiz artırımı yönündeki en son karar ise Mart 2021'de verilmişti. Piyasaların odağında, karar metninde verilecek mesajlar da olacak.
BEKLENTİLER NE YÖNDE?
Para politikası duruşu ve enflasyon gelişmelerine ilişkin mesajlar yakından izlenecek. Peki beklentiler ne yönde?
Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"TCMB, Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in “akılcı politika yapımına” dönüş çağrısının ardından, 22 Haziran'daki toplantısında Ortodoks politika düzlemine geçerek son 2 yıldaki gevşek duruşundan muhtemelen uzaklaşacaktır.
Bu kapsamda bir hafta vadeli repo faizinin 1150 baz puan artışla %20’ye doğru artırılmasını bekliyoruz. Piyasa beklentileri ise %14 ile %40 gibi geniş bir bant aralığında bulunurken medyan beklenti ise %25 olarak şekillendi.
TCMB’nin faiz kararından daha çok metindeki ifadeler, vurgular ve açıklanan metnin ne kadar güçlü olduğu önemli olacaktır. Merkez bankasının sıkılaştırma döngüsünü başlatmasının yanı sıra, son 2 yılda kredi mekanizmasını ve liralaşmayı düzenleyen bir dizi karmaşık düzenleme ve uygulamalarını gevşetmeye başlayacağını da düşünüyoruz.