Merkez Bankası faizi ne zaman indirir?

Bugünlerde en çok merak edilen şey Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimine ne zaman karar vereceği. Banka, son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında buna yönelik işaretleri verdi. Dev yabancı banka ve finans kurumları da, artık daha net tarih vermeye başladı.

İBRAHİM AÇAR

Merkez Bankası, son PPK toplantısında politika faizini beklentilere paralel yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Böylece TCMB, üst üste altıncı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizi sabit tutmuş oldu. Politika faizi, mart ayındaki PPK toplantısında yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltilmişti.

SIKILAŞTIRMA İFADESİ METİNDEN ÇIKARILDI

PPK karar metninde, "Kurul, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir" denildi.

Metinde önceki aylarda yer alan, enflasyonda bozulma görülmesi halinde politika duruşunun "sıkılaştırılacağı" ifadesi metinden çıkarıldı. Yerine enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda "para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır" denildi.

Ekonomistlere göre karar metninin satır araları faiz indirimi hazırlığına işaret etti. Metinde "sıkılaştırma" ifadesine yer verilmemesi bugün gündemde olmayan faiz indiriminin son çeyrek verilerinin gerçekleşmesine göre gündeme gelebileceğinin en önemli işareti oldu.

Ayrıca ekonomistlere göre artık yeni bir faiz artışı ihtimali de neredeyse tamamen ortadan kalktı. 

İŞTE TAHMİN EDİLEN TARİH

Merkez Bankası kararlarını ve Türkiye ekonomisinin verilerini tahlil eden yabancı bankalar faiz indiriminin ne olacağına dair tahminlerini açıkladı. Buna göre, JPMorgan, Citi, Goldman Sachs ve Morgan Stanley TCMB’nin ilk faiz indirimini kasımda gerçekleştireceğini öngördü.

Ekonomist ve 1997 yılında 6 ay Hazine Müsteşarlığı yapan Mahfi Eğilmez ise, Merkez Bankası’nın ekonomik verilere göre karar alacağını yazdı. Eğilmez, “Türkiye’de Merkez Bankası’nın faizi ne kadar süreyle yüksek tutacağının yanıtını bize üçüncü çeyrek büyüme oranı gösterecek. Onu da 29 Kasım 2024 tarihinde göreceğiz. Bu veriler açıklandıktan sonraki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı 26 Aralık tarihinde olacak. Bu toplantıdan önce TCMB’nin politika faizini indirmesi için öncü göstergelere göre üçüncü çeyrek büyümesinin sıfıra, dördüncü çeyrek beklentisinin eksiye (küçülmeye) doğru gittiği kanısına varması ve siyasetçinin de aynı düşüncede olması gerekir diye düşünüyorum” diye yazdı.

Merkez Bankası faizi ne zaman indirir? ile ilgili etiketler Merkez Bankası
GÜNÜN VİDEOSU

Metin Arolat'ın ölmeden önce sahnedeki son görüntüleri ortaya çıktı

Kozyatağı Hilton'da sahne alan ve şarkı söylerken kalp krizi geçirerek vefat eden şanatçı Metin Arolat'ın üzücü geceden yeni bir videosu ortaya çıktı. 52 yaşındaki Arolat sahnede gülümseyerek performans sergilediği anlar görenleri duygulandırdı.