Merkez Bankası her gün 1 milyar doları kasaya atıyor

Yerel seçimlerin bitmesiyle seçimsiz uzun bir döneme giren Türkiye’nin mali görünümü her gün güçleniyor. Dolarda başlayan hızlı gerilememin yanısıra döviz rezervlerinin hızla artması, ekonominin rahatlamasına yol açtı. Yani yerel seçimler ardından yaklaşık 45 gündür devam eden bahar havası devam ediyor. İşte detaylar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) swap hariç net yabancı para pozisyonu 14 Mayıs tarihinde yaklaşık 2 milyar dolar daha iyileşerek manşet rakamı eksi 28,9 milyar dolar seviyesine taşıdı.

Merkez Bankası her gün 1 milyar doları kasaya atıyor

Son 45 günde TCMB, kamu dövizleri ve swap hâriç yaklaşık 45 milyar dolar rezerv biriktirdi. USDTRY kurunun 32,2 civarında dengeli seyri korundu. Ancak henüz yabancının TL'ye ulaşımının önünü açacak swap limitleri ise gevşetilmedi. Kıbrıs İktisat Bankası yorumunda, “Seçim öncesi alınan negatif beklentili döviz uzun pozisyonların da fazlası ile kapandığını görmekle birlikte, bahar havasının da devam etmesi adına somut adımların da gecikmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Carry trade olarak adlandırılan yüksek faizli para birimi almanın -yani TL'de pozisyonlanma isteğinin- sonbahara kadar devam etmesini beklemeye ise devam ediyoruz” denildi. Yabancı indinde Türkiye'nin risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi ise 269 baz puan ile son 4 yılın dibine geriledi.

Merkez Bankası her gün 1 milyar doları kasaya atıyor ile ilgili etiketler ekonomi TCMB Dolar
GÜNÜN VİDEOSU

Sakaryaspor Başkanı Gökhan İn, önce tehdit edildi sonra darp edildi!

Zor günler geçiren 1.'lig ekiplerinden Sakaryaspor’un kulüp Başkanı Gökhan İn saldırıya uğradı. Alacak verecek meselesi yüzünden olduğu iddia edilen tartışmada Gökhan İn'in saldırıya uğradığı anlar kameraya yansıdı.