Merkez güçlü adım attı bundan sonra ne olacak?
Son yılların en önemli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, TCMB'den oldukça net, bir o kadar da kuvvetli bir adım geldi. Politika faizi, piyasaların çoğunlukla 250 baz puan, bir kısmının pas geçer dediği bir ortamda 500 baz puan arıtılarak yüzde 50 seviyesine yükseldi. TCMB politika yani 1 hafta vadeli repo faizini artırmakla yetinmeyip, faiz koridorunun üst bandını da %53 seviyesine getirerek daha fazla bir sıkılaştırma için de imkân yarattı. İşte detaylar...
Daha önce +/-150 baz puan olan faiz koridorununun +/-300 baz puana genişletilmesi son birkaç haftadır devam eden sıkılaştırma adımları da dikkate alınırsa, TCMB'nin piyasanın önüne geçerek enflasyonla mücadele konusunda da net ve kararlı bir duruş sergilediğini ve güven telkin etti.
%50 seviyesine yükseltilen 1 haftalık vadeli repo faizi ile fonlama sağlamak istemediği durumlarda, likidite isteyen bankalara faiz koridorunu üstü bandı olan %53 seviyesinden fon sağlayarak "iş yapan" faizi de (son günlerde %46,50) %53'e kadar itebileceğini gösterdi. Bu adımları değerlendiren Kıbrıs İktisat Bankası analistleri, “%53 seviyesinin de yıllık bileşiğinin nerdeyse %70 seviyesine geldiğini ve artık TCMB'nin para politikasının sıkı olup olmadığını da tartışmamak gerektiğini peşinen belirtmemiz gerekiyor. Son iki haftada yapılan miktarsal sıkılaştırma adımları, dünkü güçlü karar, politika metninin şahin tonu, ya da para politikası çerçevesinin tümünü birlikte ele aldığımızda, enflasyonun belini bükmek ya da daha süslü bir kelime ile dezenflasyon sürecini temin etmek için gerekli adımların geç de olsa atıldığını itiraf etmek gerekiyor. Dünkü sert, yerinde ve olumlu kararı, faiz artırım döngüsünü Ocak ayında tamamlayan TCMB'nin ara bir kararı olarak görerek gerekmediği sürece devamının ise şimdilik gelmeyeceğini düşünüyoruz” şeklinde yorumladı.
Banka analizinde şöyle devam etti: “Asıl soru ise bundan sonra neler olacak? Sırası ile ele almaya çalışalım. Bir kere risksiz bir getiri sunan piyasa mevduat faizlerinin borsanın dostu olmadığını peşinen belirtelim. Krediye ulaşımın bu kadar zor olduğu, murad edilenin de talebin soğuması olduğu düşünülürse, faizin yukarıya gitmesi ne tüketicinin ne de üreticinin (reel sektörün) işine gelmeyerek hisse senetlerini hırpalayabilir. Özellikle de sanayi hisselerini. Bu noktada temel karar vericinin -ikna olursa- yabancı yatırımcı olacağını ve borsanın kaderini tayin edeceğini düşünüyoruz. Yabancının gelmesi, döviz bozarak TL ve TL cinsi varlıklara talep göstermesi durumunda, TCMB'nin son dönemlerde hızla eriyen döviz rezervlerinin de toparlanmasına destek sağlayacaktır.
TCMB'nin ne yönden bakılırsa bakılsın attığı güçlü adım sonrasında enflasyonla mücadelede ne kadar ciddi olduğunu da anladık. Enflasyonun hedeflere doğru yaklaşabilmesi için en büyük kriterlerden biri TL'nin reel anlamda değerlenmesi yani kur artışının enflasyondan daha az olması gerektiğini belirtelim. Bunun için de kademeli bir şekilde de olsa beklenti yönetiminin iyileşmesi ve bunun da yılbaşından sonra ivme kaybeden yabancı girişlerini yeniden başlatması gerekiyor. Fitch'in not artırımının heyecanını yaşayamayan piyasalar, seçim sonrasında başlayacak yabancı girişlerini de tetiklemesi ile karamsar havadan kurtulacaktır.
Döviz kuru tarafında otoritenin kararlı adımı sonrasında spekülatif nitelikte alımların iyice azalacağını, tartışmasız bir şekilde kurun kuzeye ilerlemeye devam edeceğini lâkin yükseliş hızının yeniden öngörülebilir şekilde sene sonunda 40-41 seviyelerini hedefleyici şekilde olacağı yönünde görüşümüzü korumaya devam ediyoruz. Çizdiğimiz tabloda kur tarafında keskin bir düşüş ihtimali olmadığını, bunun sebebinin de cari işlemler penceresinden bakılırsa Türkiye'nin ihracat performansına darbe vuracağı şeklinde özetlemek isteriz. Yavaş yavaş faiz demetinde bulunan her enstrümanın %50 seviyesinin üzerinde kendisine bir yer bulacağını, TCMB'nin piyasanın önüne geçmesi ile uzun vadeli tahvillere de alım gelebileceğini düşünüyoruz. Enflasyonun yılın ikinci yarısında yönünü aşağıya çevireceğini, TCMB'nin ise üçüncü çeyrekten itibaren para politikasını gevşetmeye başlayacağını düşünmeye başladığımızı da not edelim.”