Mersin yerel seçim sonucu 2019! Oy yüzdeleri!

Mersin yerel seçim sonucu 2019! 31 mart yerel seçimlerinde Mersin halkı belediye başkanlarını seçmek için sandık başına gidecek. Tarihin belli olmasının ardından partilerin çalışmaları devam ediyor. Seçimde aday çıkarak bütün partiler seçmenleri bilgilendirmek için mitingler ve toplantılar yapılıyor. Sonuçların en çok merak edildiği yerler arasında Mersin Büyükşehir Belediyesi yer alıyor. İşte Mersin yerel seçim sonucu 2019! Oy yüzdeleri! Sorusunun cevabı haberimizde...

Mersin yerel seçim sonucu 2019Yerel seçimlerde adaylar ve partilerin liderleri kısa süre kalmasıyla birlikte çalışmalarına devam ediyor.Sonuçları merak edilen yerler arasında bulunan Mersin bugüne kadar yapılan seçimlerde rekabet seviyesi üst derecede yaşanmasıyla biliniyor.En güçlü adayların yarışacağı şehire partiler büyük önem veriyor. Tarihin belli olmasının ardından partilerin çalışmaları devam ediyor. Seçimde aday çıkarak bütün partiler seçmenleri bilgilendirmek için mitingler ve toplantılar yapılıyor. İşte Mersin Belediye Başkanı kim oldu? Ne zaman açıklanacak? Sorusunun cevabını haberimizde bulabilirsiniz...

Mersin yerel seçim sonucu 2019! Oy yüzdeleri!

MERSİN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI KİM OLDU?

Mersin Belediye Başkanı'nın kim olduğu henüz açıklanmadı. 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilecek seçimlerin ardından belli olacak Mersin'in yeni belediye başkanı açıklandığı anda haberimize eklenecektir.

MHP MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI HAMİT TUNA KİMDİR?

 Hamit Tuna 1961 senesinde Mersin Yalınayak Köyü'nde dünyaya geldi. İlk öğrenimini Mersin'e bağlı Yalınayak Köyü'nde, liseyi Mersin Endüstri Meslek Lisesi'nde tamamladı.1982 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektrik Bölümü'nden mezun oldu. 

1982-1984 yılları arasında Isparta Endüstri Meslek Lisesi ve Isparta Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü'nde öğretmenlik yaptı. 

Tuna, 1983 yılından 1985 yılına kadar Gazi Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümünde ön lisans okudu. 1985 yılında başlamış olduğu ticari hayatını devam ettirirken, L.Avrupa Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünü bitirdi, Elektrik Mühendisi oldu. 

Aktif siyasi hayatına MHP Merkez İlçe Kongresi ile başladı.1995 yılında MHP İl Yönetim Kurulu üyesi seçildi. Aralıksız 5 yıl İl Yönetim Kurulu Üyeliği ve İl Başkan Yardımcılığının ardından 2 yıl İl Başkanlığı görevinde bulundu. 

Hamit Tuna, 2003 yılı genel seçimlerinde 4.sıradan Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili adayı oldu. 2004 yerel seçimlerinde Mersin Büyükşehir'e bağlı ilk kademe belediyesi olan Toroslar'da Belediye Başkanı seçildi. Adaylığını açıkladığı 2009 ve 2014 yerel seçimleriyle iki dönem daha Toroslar Belediye Başkanı oldu. Evli ve iki çocuk babasıdır. 

Hamit Tuna, 31 Mart 2019’da gerçekleşecek olan yerel seçimlerde Cumhur İttifakı'nın Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu. 

CHP MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI VAHAP SEÇER KİMDİR?

 Vahap Seçer, 5 Ekim 1963'te Mersin Tarsus'ta doğdu. Babasının adı Fahrittin, annesinin adı Nesrin'dir. 

Seçer, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun oldu. 

Tarım, sanayi ve dış ticaret alanlarında faaliyeti olan şirketlerde yönetim kurulu üyesi ve başkanı, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, Tarsus Sanayici ve İş Adamları Derneği ile Ziraat Mühendisleri Odası Üyesi, Tarsus Güç Birliği Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı olan Vahap Seçer, 23. dönemde Mersin Milletvekili seçildi. 

İngilizce bilen Seçer, evli ve 2 çocuk babasıdır. 

Vahap Seçer, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu.

Mersin

Mersin ili, Türkiye'nin güneyinde Akdeniz' kıyısındadır. Mersin, Akdeniz Bölgesinin Adana ve Antalya'dan sonraki 3. Büyük kenti olmanın yanında, Türkiye'ninde 8. Büyük Kentidir.

Genel bilgi: Kentin kuzeyindeki Yumuktepe höyüğünde yapılan kazılarda birçok katman ortaya çıkarılmıştır. Bunların en eskisi, MÖ 6300 lere, en yenisi ise Selçuklu dönemine tarihleniyor. Kazılardan çıkarılan eserler, Adana Arkeoloji Müzesi ve Mersin Müzesinde sergileniyor.

Mersin'in tarih sahnesine çıkışı 19. yüzyılın ortalarına rastlar. Bu dönemde henüz bir köy olan bölge, göçmen bir Türkmen aşiretine ev sahipliği yapıyor ve adını da bu aşiretten alır.Ayrıca Kapadokya bölgesinden gelen Rumlar kent nüfusuna hakim hale gelmişler ve 1850'de kentte 5.250 Ortodoks Rum'a karşılık 1.600 Müslüman yaşamaktadır.

Kentin kaderi ise Özellikle Amerika iç savaşı sırasında dünyadaki pamuk kıtlığını gidermek amacıyla Çukurova'da gelişen pamuk üretimi ve bölgenin 1866 da demiryolu ağına bağlanması, ile değişmiştir. Bu dönemde Mersin hızla, Çukurova'nın tarım ürünlerinin ihraç edildiği bir liman ve ticaret merkezi haline gelmiştir.

Şehrin bugünkü durumuna gelmesinde, şu anda azınlık olsalar da Hıristiyan Levantenlerin önemi yadsınamaz. Şehirde halen Levantenlere ait iki Katedral bulunuyor, Latin-İtalyan Katedrali ve Arap-Ortodoks Katedrali.

Ayrıca şehrin kuzeyine Rumlar için bir kilise yapılması da gündemde...

Günümüzde Mersin: Hızla hayata geçirilen GAP Projesi, Ataş Rafinerisi ve sahip olduğu geniş hinterland sayesinde Mersin Limanı, Türkiye'nin en büyük limanı olma özelliğini taşıyor. Limanda bulunan 27 iskelenin 8 tanesi birbirlerine raylı bir sistemle bağlanmış. 1991 Körfez Savaşı'ndan bu yana yaklaşık 85 milyon dolar harcanarak yenilenen Mersin Limanının kapasitesi, son üç yıldır her sene %10 oranında artmış.

Kentin ticari açıdan önemi göz önüne alınarak, Türkiye'nin dört Serbest bölgesinden birisi burada kurulmuş. 785.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulan Mersin Serbest Bölgesi, başta tekstil firmaları olmak üzere yaklaşık 300 şirkete ev sahipliği yapmaktadır... Ayrıca, Mersin - Adana karayolu üzerinde cam, soda, gübre, tekstil, meyve suyu gibi sektörlerde faaliyet gösteren birçok önemli fabrika da bulunuyor."Türkiye'nin en yüksek üçüncü gökdeleninin" (Mertim Kulesi: 177 metre) bulunduğu Mersin Devlet Opera ve Balesi'nin bulunduğu 3. kenttir.

Mersin ilinin ilçeleri: Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mut, Silifke, Tarsus, Akdeniz, Mezitli, Toroslar, veYenişehir dir.

Nüfus 2010 yılı verilerine göre il nüfusu 1.647.899[1], Mersin merkez nüfusu ise 843.429[1] 'dur.

Mersin ili nüfus varlığı olarak Türkiye'nin önemli illeri arasında yer almaktadır. DIE 2000 Genel Nüfus sayım verilerini incelediğimizde Tablo daki Tarsus ilçesinin bağlı olduğu Mersin ilinin 1927 - 2000 yılları arasında nüfus sürekli artmıştır. Mersin ilinde en düşük nüfus artışı yılları arasında nüfus sürekli artmıştır.

Mersin ilinde en düşük nüfus artışı yılları arasında %10.7, en yüksek nüfus artışı 1985 - 1990 yılları arasında 40.6 dır. Mersin ili 1990 - 2000 yılları arasında yıllık nüfus artış hızı %26.5 olduğu görülmektedir. Buradan Mersin ilinin yıllık nüfus artış hızının düştüğü görülmektedir.

Coğrafya İl yüzölçümünün % 87'si dağlıktır.
En yüksek tepesi : Medetsiz Tepesi (3.524 m)
Önemli geçişleri : Sertavul, Gülek Boğazları

Belli başlı akarsuları : Berdan Çayı (90 km)
Göksu (299 km)

İl'de bulunan belli başlı ovalar ve yüzölçümleri şu şekildedir: Tarsus Ovası 105.000 hektar,
Berdan Ovası 70.000 hektar,
Anamur Ovası 9.900 hektar.

Mersin ili 36-37° kuzey enlemleri ve 33-35° doğu boylamları arasında bulunmaktadır. İlin kara sınırı 608 km, deniz sınırı 321 km olup, yüzölçümü 15.953 km²’dir. Mersin ilinin büyük bir kısmını oldukça yüksek, engebeli ve kayalık Batı ve Orta Toros Dağları oluşturmaktadır. Ovalık ve hafif eğimli alanlar ise bu dağların denize doğru uzandığı il merkezi, Tarsus, Silifke gibi alanlarda gelişmiştir. Bunun dışında kalan düzlük veya hafif eğimli alanlar, kuzeyde dağların arasında veya yüksek kesimlerinde görülmektedir.

Orta Toros Dağları Mersin ilini İç Anadolu Bölgesinden ayırmaktadır. Mersin il sınırları içinde kalan en yüksek kesim Bolkar Dağları'ndaki Medetsiz Tepesi'dir (3599 m) Kuzeydoğudan, kuzeybatıya ve güneye doğru yükseklikler azalmaktadır. Bolkar Dağları’ndan batıya doğru, Kümpet Dağı (2473 m), Elmadağı (2160 m), Alamusa Dağı (2013 m), Büyük Eğri Dağı (2025 m), Kızıldağ (2960 m), Naldöken Dağı (1754 m), Kabaklı Dağı (l675 m) önemli yükseltilerdir. Ayrıca Karaziyaret Dağı, Tol Dağı, Sunturas Dağı, Balkalesi, Ayvagediği, Makam Tepesi ve Kaşkaya Tepesi güneye doğru uzanan diğer önemli yükseklikleridir. Mersin'i kuzeydoğudan Gülek Boğazı (1250 m) ile ve kuzeybatıdan Sertavul Geçidi (1990 m) İç Anadolu'ya bağlamaktadır.

Toros Dağları'nın üst kısımlarında akarsuların, derelerin, atmosferik koşulların ve bölgede bulunan fayların etkisiyle çeşitli düzlükler oluşmuştur. Bu düzlüklerin yüksekliği 700–1500 m arasında değişmektedir.

Toros Dağları’nın üst kısımlarında akarsuların, derelerin, atmosferik koşulların ve bölgede bulunan fayların etkisiyle çeşitli düzlükler oluşmuştur. Bu düzlüklerin yüksekliği 700–1500 m. arasında değişmektedir.

Belli başlı yaylalık alanlar:
Mersin: Aslanköy, Gözne, Fındıkpınarı, Soğucak, Bekiralanı, Mihrican, Ayvagediği ve Güzelyayla

Tarsus: Namrun(Çamlıyayla), Gülek ve Sebil

Erdemli: Sorgun, Küçük Sorgun, Toros, Küçükfındıklı ve Güzeloluk; Silifke: Balandız, Uzuncaburç, Gökbelen ve Kırobası

Anamur: Abanoz,Halkalı,Kaş ve Beşoluk; Bozyazı: Elmagözü ve Kozağaç;

Gülnar: Bardat, Tersakan ve Bolyaran; Mut: Kozlar, Çivi, Dağpazarı, Söğütözü ve Sertavul Yaylası’dır.

Mersin ve çevresinde yer alan ovaların büyük bir kısmı Toros Dağları’nın güney eteklerinde akarsular tarafından ve yamaç eğimine bağlı olarak taşınan tortularca oluşturulmuştur. Tarıma oldukça elverişli olan bu alanlar, Mersin-Adana sınırından başlayıp Silifke’ye kadar, dağlara paralel, şerit şeklinde uzanmaktadır. Bunlar yerleşim alanlarına bağlı olarak; Yenice, Tarsus Mersin, Erdemli ve Silifke Ovaları olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizin en mümbit ovalarından olan Çukurova’nın batı uzantısı ilde yer alır. Bunların dışında yine dağların eteklerinde Aydıncık, Anamur ve Bozyazı ovaları gibi birbirinden ayrı küçük düzlüklerde gelişmiştir. Dağların arasında Mut ilçesi çevresinde yer alan düzlük alanlar Göksu Irmağı’nın etkisiyle gelişmiştir.

Mersin ilinin en büyük iki akarsuyu Göksu Irmağı ve Tarsus (Berdan) Çayı’dır. Bunun dışında Akdeniz’e dökülen çok sayıda irili ufaklı çay ve dere yer almaktadır. Bunlardan bazıları; Mersin’de: Mezitli Deresi, Tece Deresi, Müftü (Efrenk) Deresi, Deliçay Deresi; Anamur’da: Dragos Çayı , Sultan Çayı, Melleç Deresi; Aydıncık’da: Menekşe, Gözsüzce Deresi; Bozyazı’da: Siniçay Deresi, Aksaz Deresi; Erdemli’de: Alata Çayı, Lamos Çayı’dır.

Mersin ilinde yer alan doğal göller; Silifke’de: Akgöl, Keklik Gölü, Paradeniz Gölü; Gülnar’da: Aygır Göl, Kamışlı Göl, Uzun Göldür. Bunlara ek olarak, yörede Gezende ve Berdan Baraj Gölleri ve çok sayıda sulama amaçlı yapılmış göletler bulunmaktadır.

Belli başlı yaylalık alanlar
Mersin: Aslanköy, Gözne, Fındıkpınarı, Soğucak, Bekiralanı, Mihrican, Ayvagediği ve Güzelyayla

Tarsus: Namrun(Çamlıyayla), Gülek ve Sebil

Erdemli: Sorgun, Küçük Sorgun, Toros, Küçükfındıklı ve Güzeloluk

Silifke: Balandız, Uzuncaburç, Gökbelen ve Kırobası

Anamur: Abanoz, Halkalı, Kaş ve Beşoluk

Bozyazı: Elmagözü ve Kozağaç

Gülnar: Bardat, Tersakan ve Bolyaran

Mut: Kozlar, Çivi, Dağpazarı, Söğütözü ve Sertavul Yaylası’dır.

Mersin ve çevresinde yer alan ovaların büyük bir kısmı Toros Dağları'nın güney eteklerinde akarsular tarafından ve yamaç eğimine bağlı olarak taşınan tortularca oluşturulmuştur. Tarıma oldukça elverişli olan bu alanlar, Mersin-Adana sınırından başlayıp Silifke’ye kadar, dağlara paralel, şerit şeklinde uzanmaktadır. Bunlar yerleşim alanlarına bağlı olarak; Yenice, Tarsus Mersin, Erdemli ve Silifke Ovaları olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizin en mümbit ovalarından olan Çukurova’nın batı uzantısı ilde yer alır. Bunların dışında yine dağların eteklerinde Aydıncık, Anamur ve Bozyazı ovaları gibi birbirinden ayrı küçük düzlüklerde gelişmiştir. Dağların arasında Mut ilçesi çevresinde yer alan düzlük alanlar Göksu Irmağı'nın etkisiyle gelişmiştir.

Mersin ilinin en büyük iki akarsuyu Göksu Irmağı ve Tarsus (Berdan) Çayı’dır.

Bunun dışında Akdeniz'e dökülen çok sayıda irili ufaklı çay ve dere yer almaktadır.

Bunlardan bazıları: Mersin’de: Mezitli Deresi, Tece Deresi, Kandak Deresi, Efrenk Deresi, Deliçay Deresi;
Anamur'da: Dragos Çayı, Sultan Çayı, Meriç Deresi; Aydıncık'da: Menekşe, Gözsüzce Deresi; Bozyazı'da: Siniçay Deresi, Aksaz Deresi; Erdemli'de: Alata Çayı, Lamos Çayı'dır.

Mersin ilinde yer alan doğal göller: Silifke'de: Akgöl, Keklik Gölü, Paradeniz Gölü;
Gülnar'da: Aygır Göl, Kamışlı Göl, Uzun Göldür.

Bunlara ek olarak, yörede Gezende ve Berdan Baraj Gölleri ve çok sayıda sulama amaçlı yapılmış göletler bulunmaktadır.

Mersin ilinde yerleşim genelde Mersin Körfezi çevresinde gelişmiştir. Burası doğuda Karataş burnundan başlayarak batıda İncekum burnuna kadar uzanır. Arada kalan kısımlarda, kayaç türlerine ve akarsulara bağlı olarak çok sayıda irili ufaklı koy gelişmiştir. Akdenize 370 km'lik bir kıyısı vardır. Mersin kıyılarının yaklaşık 109 km'lik bölümünü doğal kumsallar oluşturmaktadır. Bu plajlar kumsallarının ince ve temiz oluşu ve sualtı avcılığına uygun oluşundan dolayı tercih edilmektedir. Kızkalesi, Taşucu, Susanoğlu, Ayaş, Yemişkumu, Akkum, Çeşmeli, Ören, Balıkova, İskele, Yenikaş, Ovacık, Tisan, Büyükeceli ve Anamur Plajları bunlardan bazılarıdır.

 

Mersin yerel seçim sonucu 2019! Oy yüzdeleri! ile ilgili etiketler Yerel seçim Mersin 2019 31 Mart
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya-Hamburg uçağında panik anları! Pilot ile kulenin konuşması nefes kesti...

Hamburg seferini yapan Sun Express’e ait uçakta bir yolcu kalp krizi geçirdi. Pilot adeta zamanla yarışırken Bükreş Havalimanı hava trafik kontrolörüne, "Şu an yolcuya doktor kalp masajı yapıyor, acil iniş yapmamız lazım" anonsu kayıtlara yansıdı.