Mersin'de sular zehirli mi? Salgın mı var?
Mersin İl Sağlık Müdürü Sinan Bahçacı, aşırı yağışlardan dolayı içme sularında salgın hastalık riski olduğuna ilişkin yapılan sosyal medya paylaşımları hakkında açıklamalarda bulundu. Birçok kişi Mersin'de suların zehirli olup olmadığına dair merakla araştırmalar yapmayı sürdürüyor. Peki, Mersin'de sular zehirli mi? İçme sularında virüs mü var? Detaylar haberimizde..
Mersin'de aşırı yağışlardan dolayı suların zehirli olduğu ve salgın hastalık riski taşıdığı sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapıldı. Bu paylaşımlarla alakalı olarak Mersin İl Sağlık Müdürü Sinan Bahçacı açıklamalarda bulundu. Vatandaşlar Mersin'de içme sularının zehirli olup olmadığını merakla araştırmaya devam ediyor. Peki, Mersin'de sular zehirli mi? Salgın mı var? Detaylar haberimizde...
MERSİN'DE SULAR ZEHİRLİ Mİ?
Mersin Sağlık Müdürü Bahçacı'dan "İçme sularında salgın var" paylaşımlarına yalanlama:
- "Şebeke Suyu Kontrol İzleme Analizleri' kapsamında alınan bakteriyolojik ve kimyasal numunelerde şu ana kadar herhangi uygunsuzluk söz konusu değildir"
MERSİN (AA) - Mersin İl Sağlık Müdürü Sinan Bahçacı, aşırı yağışlardan dolayı içme sularında salgın hastalık riski olduğuna ilişkin sosyal medya paylaşımlarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Bahçacı, yaptığı yazılı açıklamada, bazı sosyal medya gruplarında İl Sağlık Müdürlüğü kaynak gösterilerek, aşırı yağışlardan doyalı içme sularının salgın hastalık riski taşıdığına dair paylaşımlar tespit ettiklerini belirtti.
Bu tür paylaşımların gerçek dışı olduğunu vurgulayan Bahçacı, açıklamasında şunları kaydetti:
"6-7 Ocak'ta müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına bağlı ekipler tarafından, Şebeke Suyu Kontrol İzleme Analizleri kapsamında alınan bakteriyolojik ve kimyasal numunelerde şu ana kadar herhangi uygunsuzluk söz konusu değildir. Müdürlüğümüz ve MESKİ Genel Müdürlüğü ekipleri olağan durumlarda rutin olarak su numuneleri almakta, şikayet ve olağanüstü durumlarda ise alınan numune sayısı artırılarak uluslararası standartlara uygun laboratuvarlarda gerekli analizleri yapılmaktadır. İlimiz genelinde rutin olarak 'Şebeke Suyu Bakiye Klor İzlemi' (içme suyunu dezenfeksiyon amaçlı yapılan klorlama) ölçülerek takibi yapılmaktadır. Müdürlüğümüz ve bağlı sağlık tesislerinin kayıtlarına göre bulantı, kusma ve ishal vakalarında mevsim etkisi arındırıldığında olağanüstü bir artış söz konusu değildir."
Bahçacı, vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarına olan güvenini sarsacak ve paniğe sokacak bu tür asılsız paylaşımlarla ilgili gerekli yasal girişimlerde bulunulacaklarını ifade etti.
MERSİN HAKKINDA...
Mersin ili, Türkiye'nin güneyinde Akdeniz' kıyısındadır. Mersin, Akdeniz Bölgesinin Adana ve Antalya'dan sonraki 3. Büyük kenti olmanın yanında, Türkiye'ninde 8. Büyük Kentidir.
Genel bilgi: Kentin kuzeyindeki Yumuktepe höyüğünde yapılan kazılarda birçok katman ortaya çıkarılmıştır. Bunların en eskisi, MÖ 6300 lere, en yenisi ise Selçuklu dönemine tarihleniyor. Kazılardan çıkarılan eserler, Adana Arkeoloji Müzesi ve Mersin Müzesinde sergileniyor.
Mersin'in tarih sahnesine çıkışı 19. yüzyılın ortalarına rastlar. Bu dönemde henüz bir köy olan bölge, göçmen bir Türkmen aşiretine ev sahipliği yapıyor ve adını da bu aşiretten alır.Ayrıca Kapadokya bölgesinden gelen Rumlar kent nüfusuna hakim hale gelmişler ve 1850'de kentte 5.250 Ortodoks Rum'a karşılık 1.600 Müslüman yaşamaktadır.
Kentin kaderi ise Özellikle Amerika iç savaşı sırasında dünyadaki pamuk kıtlığını gidermek amacıyla Çukurova'da gelişen pamuk üretimi ve bölgenin 1866 da demiryolu ağına bağlanması, ile değişmiştir. Bu dönemde Mersin hızla, Çukurova'nın tarım ürünlerinin ihraç edildiği bir liman ve ticaret merkezi haline gelmiştir.
Şehrin bugünkü durumuna gelmesinde, şu anda azınlık olsalar da Hıristiyan Levantenlerin önemi yadsınamaz. Şehirde halen Levantenlere ait iki Katedral bulunuyor, Latin-İtalyan Katedrali ve Arap-Ortodoks Katedrali.
Ayrıca şehrin kuzeyine Rumlar için bir kilise yapılması da gündemde...
Günümüzde Mersin: Hızla hayata geçirilen GAP Projesi, Ataş Rafinerisi ve sahip olduğu geniş hinterland sayesinde Mersin Limanı, Türkiye'nin en büyük limanı olma özelliğini taşıyor. Limanda bulunan 27 iskelenin 8 tanesi birbirlerine raylı bir sistemle bağlanmış. 1991 Körfez Savaşı'ndan bu yana yaklaşık 85 milyon dolar harcanarak yenilenen Mersin Limanının kapasitesi, son üç yıldır her sene %10 oranında artmış.
Kentin ticari açıdan önemi göz önüne alınarak, Türkiye'nin dört Serbest bölgesinden birisi burada kurulmuş. 785.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulan Mersin Serbest Bölgesi, başta tekstil firmaları olmak üzere yaklaşık 300 şirkete ev sahipliği yapmaktadır... Ayrıca, Mersin - Adana karayolu üzerinde cam, soda, gübre, tekstil, meyve suyu gibi sektörlerde faaliyet gösteren birçok önemli fabrika da bulunuyor."Türkiye'nin en yüksek üçüncü gökdeleninin" (Mertim Kulesi: 177 metre) bulunduğu Mersin Devlet Opera ve Balesi'nin bulunduğu 3. kenttir.
Mersin ilinin ilçeleri: Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mut, Silifke, Tarsus, Akdeniz, Mezitli, Toroslar, veYenişehir dir.
Nüfus 2010 yılı verilerine göre il nüfusu 1.647.899[1], Mersin merkez nüfusu ise 843.429[1] 'dur.
Mersin ili nüfus varlığı olarak Türkiye'nin önemli illeri arasında yer almaktadır. DIE 2000 Genel Nüfus sayım verilerini incelediğimizde Tablo daki Tarsus ilçesinin bağlı olduğu Mersin ilinin 1927 - 2000 yılları arasında nüfus sürekli artmıştır. Mersin ilinde en düşük nüfus artışı yılları arasında nüfus sürekli artmıştır.
Mersin ilinde en düşük nüfus artışı yılları arasında %10.7, en yüksek nüfus artışı 1985 - 1990 yılları arasında 40.6 dır. Mersin ili 1990 - 2000 yılları arasında yıllık nüfus artış hızı %26.5 olduğu görülmektedir. Buradan Mersin ilinin yıllık nüfus artış hızının düştüğü görülmektedir.