Mesleki eğitime öncelik…
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde değerli dostum Tahir Nursaçan’ın daveti ile gezip görme, hakkında bilgi alma fırsatı bulduğum Teknik Kolej ve bu uygulamadan elde edilen başarı beni çok etkiledi.
Hatırlanırsa bir zamanlar İmam Hatip liselerinin önünü kesmek için durmadan yeni yeni uygulamalar ortaya konuyor, mevzuat değiştiriliyordu. Maliyeti ülkemiz için çok yüksek oldu. İmam hatipleri yok etmek isteyenler sonuçta ülkedeki tüm mesleki ve teknik eğitim-öğretimin de ortadan kalkmasına yol açtılar.
Mesleki ve Teknik eğitim öğretimin bitmesinin acısını, sıkıntısını da irili ufaklı yüzbinlerce sanayi işletmesi istediği nitelikte eleman bulamamakla yaşadı. İş verdiklerine iş öğretmekte zorlandı, başarsa da bu da ayrıca çok büyük maliyetler çıkardı.
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde 1300 tesis var. 75 bin kişi çalışıyor. Son derece temiz, düzenli. Harika bir çevre düzenlemesi var. Parklar, camiler, itfaiye, Türkiye’nin en büyük güneş enerji panelleri, fuar ve sergi alanları, gerçek bir mimari eser olan kendi binası ve içindeki özel alanları ile fevkalade etkileyici.
Ama en etkileyici kısmı Teknik Kolej. Başarı oranı %91’e vurmuş. Ailelerin cebinden bir kuruş çıkmıyor ve çocukları okullarını bitirdikleri gün kapanın elinde kalıyor. İş garantili, aş garantili bir nevi. Okuldaki tüm ders alet ve edavatları, sistemleri son teknoloji. Uygulama en üst düzeyde.
Tahir Nursaçan’ın iş adamı ve sanayici kimliğindeki tüm titizliği ve başarısının yansımasını bu büyük organizasyonda görmek mümkün.
Dört yıl önce arkadaşları ile çıktığı bu zorlu yolculukta önceliği eğitime, kültüre ve sanata verdiğini çünkü markalaşmanın, kalıcı olmanın, sürdürülebilir bir kurumsallaşmanın buradan geçtiğini gururla söylüyor Tahir Başkan…
Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Devletten beklemiyorlar, kendi imkanları ile işi gerçekleştiriyorlar. Devlete de katkı sağlıyorlar. Tek bekledikleri devletin yaptıklarını farketmesi, takdir etmesi ve yollarına devam etmelerine imkan ve fırsat vermesi. Kayseri’nin her işte en temel felsefesi budur zaten: Gölge etme başka ihsan istemez…
Ama bu muazzam işlerin görülmesi örnek olaylar, model olarak incelenmesi ve yaygınlaştırılması lazım.
Şimdi hedeflerinde daha büyük bir kolej var. Çünkü sektörlerini büyütürlerken yetiştirdikleri sayılar da yetmiyor. Kendileri yapmaz ise istedikleri nitelikte elemanı ne yazık ki sistem içinde yetiştirebilmeleri de kısa vadede mümkün görünmüyor.
“Zaten denediklerini ama verim alamayınca bu yola başvurduklarını” söylüyor Tahir Nursaçan, bu nedenle de yerini hazırladıkları ikinci ve daha büyük kolej için yola çıkmışlar. Bir sonrası adım Meslek Yüksek okulu ve teknik üniversite…
Başarırlar mı? Kesinlikle.
Bu azme ve kararlılığa karşın başarılamayacak bir iş olamaz.
Buradan çağrım Milli Eğitim Bakanımıza ve ekibinedir: Lütfen gidin Kayseri’yi görün. Kayseri OSB’yi gezin. Daha önce yapılan yanlışlarla bu millete ödetilen faturayı sanayici ve iş adamlarımızdan bir daha dinleyin ve Kayserilinin bu sarmalı kırmak için yaptığı bu büyük girişimin yaygınlaşması için teşvikkar olun.
Kayseri OSB’de muhteşem işler gerçekleştiriliyor. Bunu da bir avuç inanmış insan kendi imkanları ile, kaynakları ile, azimleri ile, vatan sevgileri ile yapıyor.
Kimseden para pul talepleri yok.
Devletten tek istekleri takdir edilmek.
Biliyorum ki, Milli Eğitim Bakanlığımız bu konuda duyarlıdır. Önceki ekip de çok başarılı idi, duyarlı idi ve ön açıyor idi, şimdi de aynı anlayış devam ediyor.
Kayseri uygulamasının mutlaka görülmesi ve örnek olay olarak yaygınlaştırılması devlet ve millet yararınadır. Türk sanayiinin önünü açacaktır.
Ekonomik krizlere karşı en büyük tedbir üretimi artırmaksa, üretimi artırmak için de nitelikli iş gücüne ihtiyaç varsa, bunları da istenildiği gibi yetiştirmemiz gerekiyorsa Kayseri bize devlete sıfır maliyetli bir örnek sunuyor…