Sürekli hastaysanız metabolik sendroma yakalanmış olabilirsiniz! Fazla kilo en büyük risk
Bel çevrenizde yağlanma varsa ve metabolizmanızın düştüğü için birçok hastalığa yakalandığınızı düşünüyorsanız sizde metabolik sendrom olabilir. Son zamanlarda görülme sıklığı artan metabolik sendrom birçok hastalığa sebep olabilmektedir. Peki metabolik sendrom nedir? İşte metabolik sendroma dair merak ettiğiniz her şey…
Metabolik sendrom; şeker hastalığı, obezite, kalp hastalıkları, hipertansiyon gibi birkaç hastalığın bir arada olduğu tehlikeli bir durumdur. Bir diğer adı Yeni dünya sendromu olan hastalık, değişen yaşam koşullarından dolayı hem sık hem de daha küçük yaş gruplarında da görünmeye başladı. Bu sebeple metabolik sendrom sıkça merak konusu olmakta. İşte metabolik sendroma dair her şey…
METABOLİK SENDROM NEDİR?
Metabolik sendromun altında yatan sebep insülin direncinin bulunduğu birkaç hastalığın birleşimidir ve kadınlarda daha çok görülür. Belli bir yaş üstündeki bireylerin üçte birinden görülen metabolik sendrom, tedavi edilmezse kalp krizi, felç, kalp ve damar hastalıklarının riskini ve ani ölüm riskini artırır. Tedavi edilmediğinde ve hastalık ilerledikçe karaciğer yağlanması, uyku apnesi, obezite, hipertansiyon, diyabet, kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Obezite, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi yaşam tarzındaki düzensizlikler ise hastalığın görülme sıklığını artırır.
METABOLİK SENDROM NEDEN OLUR?
Metabolik sendromun altında yatan temel sebep insülin direncidir. Hareketsiz yaşam, stres, sigara, obezite, yetersiz ve dengesiz beslenme hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Bunun dışındaki diğer faktörler ise şöyledir;
-Abdominal obezite (bel çevresinde kalınlaşma)
-Kan basıncının yüksek seyretmesi
-Karaciğer yağlanması
-Diyabet
-Açlık kan şekerinin yüksek olması
-Kandaki lipit seviyesindeki değişiklikler
METABOLİK SENDROM NEYE SEBEP OLUR?
Metabolik sendrom vücudun genel sağlığını pek çok açıdan olumsuz etkiler. Bunlar şöyledir;
-Polikistik over
-Kanser riskini artırır
-Kalp hastalıkları
Hiperürisemi
-Gut hastalığı riskini artırır
METABOLİK SENDROM NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Yaşam tarzını iyileştirmek ve beslenme alışkanlıklarını düzenlemek, metabolik sendrom tedavisinde il adımdır. Kolesterol seviyesi düşük az yağlı, karbonhidrat ve protein oranı yüksek bir beslenme tarzı tercih edilmelidir. Alkol ve sigaradan uzak durarak düzenli spor yapmak bir yaşam tarzı haline getirilmelidir. Yaşam tarzındaki iyileştirmeler yeterli gelmediğinde uzman bir doktorun onayıyla ilaç tedavisine başlanmalıdır.