Metal fırtına geliyor! Enerji krizi Avrupa’da yüksek fırınları kapatacak

Rusya’nın Avrupa’ya giden doğalgazı kesmesi dünya ekonomisini birçok alanda vuracak. Öncelikli olarak ısınma konusunda yaklaşan tehlike metal sektörünü etkileyerek büyük resesyona neden olacak gibi görünüyor. Batı medyası enerji krizi nedeniyle metal eriten yüksek fırınların kazanabileceğini yazdı.

Enerji krizi kendini ilk etapta cam sektöründe gösterdi. Bazı fırınlar kapandı ya da kapasite azalttı. Ancak asıl fırtına metal üretiminde geliyor.

Bölgenin, kıtanın büyük sanayi şirketlerini, Ukrayna'daki savaştan sonra daha fazla kendi kendine yeterli olmaya çalışırken ithalata yönelmeye zorlayabilecek, enerji kıtlığına giren bir kışa girerken, daha fazla Avrupalı ​​izabe tesisinin kapanması bekleniyor.
Slovakya ve Hollanda'daki iki büyük izabe tesisinin kapatılacağı bu hafta duyurulmuştu ve tüccarlar, Rusya'nın işgalini takiben fahiş enerji maliyetleri nedeniyle daha fazla kapatmanın gelmesini bekliyorlardı.

Citi'deki metaller için araştırma stratejisti Tom Mulqueen, "Avrupa izabe tesislerindeki kesintilerin beklediğimizden daha derine ve daha erken geleceği açık" dedi.

Bölgenin çelik, savunma, havacılık ve otomobil gibi stratejik sektörlerdeki en büyük üreticileri ithalata daha az bağımlı hale gelmeye çalışırken, kapanışların Avrupa ekonomisi için büyük sonuçları var. Bu endüstriler, ürünlerini üretmek için alüminyum ve çinko gibi metaller için izabe tesislerine güveniyor. Daha fazla izabe tesisi kapanırsa, bu onları denizaşırı üreticilere yönelmeye zorlayacak ve Çin ve Rusya'nın küresel pazarlardaki hakimiyetini güçlendirmesine yardımcı olacaktır.

Slovakya'daki Norsk Hydro tesisi alüminyum üretirken, Hollanda'daki Trafigura ticaret grubu tarafından kontrol edilen Nyrstar izabe tesisi çinko üretimi yapıyor.

Kapatmalar, aynı zamanda, bloğun alüminyum üretmek için kullanılan bir cevher olan boksit de dahil olmak üzere en son listesiyle birlikte, stratejik minerallerin yerel işlenmesini güçlendirmeye yönelik AB hedeflerine de ters düşüyor.

Küresel bir metal ticaret evi olan Concord Resources'ın CEO'su Mark Hansen, “Rusya ve Çin büyük miktarlarda metal ihraç ederken batı üretiminin önemli bölümlerinin zorlandığı gerçek bir potansiyel alüminyum kriziyle karşı karşıyayız” dedi.

Üreticiler artan elektrik fiyatlarıyla başa çıkmakta zorlanırken, demir içermeyen demir dışı metaller için bir ticaret kuruluşu olan Eurometaux'a göre, AB'nin alüminyum ve çinko üretiminin yarısı bu yılki kesintiler ve kapanışlardan dolayı kaybedildi.
Norveç, İzlanda ve Birleşik Krallık'ı içeren daha geniş Avrupa'da, danışmanlık şirketleri, çinko üretiminin bir önceki yıla göre 2022'de yaklaşık yüzde 10 düşerek 2,2 milyon tona ve alüminyum üretim kapasitesinin yüzde 20 düşerek 3,4 milyon tona düşmesine neden olacak daha fazla kesinti bekliyor.

Avrupa için bir ölçüt olan gelecek yıl için Almanya'da elektrik fiyatları, Rusya'nın kıtaya arzı kesmesinin ardından gaz fiyatlarındaki rekor yükselişin etkisiyle iki yıl öncesine göre 12 kat daha yüksek olan megavat saat başına 543 €'ya yükseldi.

Bu, elektro-yoğun eritme için ciddi bir sorun yarattı. Sektörün içindekiler tarafından “katı elektrik” olarak bilinen bir ton alüminyumun üretilmesi yaklaşık 14.000 kilovat saat sürüyor ve bu da ortalama bir İngiliz evine neredeyse beş yıl boyunca elektrik sağlamaya yetiyor.
Bağımsız bir danışmanlık şirketi olan Commodity Research Group başkanı Edward Meir, "Bu maliyet değişkeni kat kat arttığında, hesap değişir ve hayatta kalamazsınız" dedi. "Ve bu kış olan kriz dönemine bile ulaşmadık."

Eurometaux enerji ve iklim değişikliği direktörü Adina Georgescu, “Durum korkunç” dedi. "Temel kural, bir izabe tesisini bir kez kapattığınızda, onu tekrar çevrimiçi duruma getirme şansınızın çok az olmasıdır."

Eritme krizi Avrupa'yı da aşıyor. Bu yıl ABD'de, operasyonel zorluklar Alcoa'yı Indiana'daki bir izabe tesisinde üretimi kısmen kısmaya zorladı ve yükselen enerji maliyetleri Century Aluminium'u Kentucky'deki devasa rafinerisini boşta bırakmaya yöneltti.
Şimdilik, tüccarlar, Londra Metal Borsası depolarındaki son derece düşük alüminyum ve çinko stoklarıyla birlikte metal arzındaki kesintileri olası bir durgunluktan talebe yönelik darbeye karşı tartıyorlar.

Bu hafta çinko, Nyrstar'ın Hollanda'daki izabe tesisini kapattığını duyurduğu Salı günü elde ettiği kazanımların çoğunu kaybetti, çünkü tüccarlar Çin'deki Covid-19 karantinaları nedeniyle düşük talep konusunda hızla daha fazla endişeye kapıldı.

GÜNÜN VİDEOSU

Tarihi görüntüler! Bakan Fidan ve Suriye Lideri Ahmed El Şara Şam'ı seyrederek kahve içti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye lideri Ahmed El Şara ile Şam'da Kasiyun Dağı'nda buluşarak şehir manzarasını seyretti. Bu tarihi an, iki ülke arasındaki diplomatik yakınlaşma ve bölgesel istikrar için yeni bir dönemi işaret etti.