Mete Yarar: Suriye'de bir yol ayrımına gidiyoruz!
SuperHaber programcısı - Güvenlik Uzmanı Mete Yarar ve SuperHaber programcısı - Hürriyet yazarı Nedim Şener ile “Memleket Aşkına”nın yeni bölümü SuperHaber YouTube kanalında yayında…
İki usta isim SuperHaber programcısı - Güvenlik Uzmanı Mete Yarar ile SuperHaber programcısı - Hürriyet Gazetesi yazarı Nedim Şener, “Memleket Aşkına” programının yeni bölümünde, Soçi’deki kritik Cumhurbaşkanı Erdoğan - Rusya Devlet Başkanı Putin zirvesinin detayları tartışıldı.
"ABD SURİYE'DE SADECE MALİ DEĞİL, SİYASETEN DE PKK/YPG'NİN ÖZERK BİR YAPIYA DÖNÜŞMESİ İÇİN DESTEK VERECEKLERİNİ SÖYLÜYOR"
Nedim Şener, "Burada diğer görüşmelerden farklı olarak bir ABD ziyareti gerçekleşti. Orada ilginç şekilde açıklamalar yaptı. ABD'nin terör örgütlerine yardım yaptığı, eski Türkiye olmadığı, S-400'ler konusunda kararlılık konusu ve ABD'nin Suriye'deki varlığı Erdoğan tarafından ABD medyasına rahatsızlık olarak dile getirildi ve Suriye ile Irak'tan çıkmalı denildi. Erdoğan bu konuyu ısrarla gündeme getirdi ve yüksek perdeden sert bir açıklama yapıldı. ABD ile sıcak bir çatışma ortamı yokken Erdoğan'ın rest çekmesi anlamlı. ABD'nin Afganistan'dan çıkışı çatışma yarattı. İçeride de ciddi tartışma var. Biden yönetimi ısrarla ABD askerlerinin başka topraklarda bulunmaması gerektiğini söylüyor. Bu konjonktür Türkiye'nin lehine. Çünkü Suriye'de 900 civarında PKK/YPG'ye yardım eden ABD askeri var. Erdoğan'ın bunları talep etmesi anlam taşıyor. Bunları da Putin ile daha önce kararlaştırılmış görüşme öncesi ısrarla gündemde tutması ilginç. NATO müttefiki bir ülkenin bu denli bir açıklama yapması, ardından Putin ile yapacağı görüşme öncesi gündeme taşımak anlam taşıyor. Hakan Fidan'ın ziyareti de bir anlam taşıyor. Türk istihbaratının sezdiği şeyler var. Mckenzy 10 Eylül'de Suriye'ye gitmişti, PKK ile görüştü. Biz çıkacağını varsayıyorken PKK/YPG'yi destekleyeceğini söyledi. Ardından ABD'nin bütçesinden bir yardım paketi çıkarması. Daha da ilginci oradaki terörist yapılanmanın siyasi ayağı olan Suriye Demokratik Meclisi'nden 5 kişilik heyeti Beyaz Saray'da ağırlayıp özerklik konusuna önem verdiklerini söylemiş olmaları. ABD'liler orada sadece mali olarak değil, siyaseten de PKK/YPG'nin özerk bir yapıya dönüşmesi için siyasi destek verip orada kalacaklarını söylüyor. Sadece Suriye açısından değil, Türkiye açısından da kabul edilemez. Putin ile yapılacak görüşme bu oyunu bozmaya yönelik." sözlerini kullandı.
"TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ TERTEMİZ DEĞİL. KENDİ İÇİNDE BİR SÜRÜ HANDİKAPLARI, EMPERYAL ÜLKEYLE NASIL ÇEKİŞME OLUYORSA O ÇEKİŞMELERİ İÇİNDE YAŞIYORUZ"
Mete Yarar, "Suriye'de bir yol ayrımına doğru gidiyoruz. Geçmişte de Soçi ve Astana süreci içinde saldırıların yoğunlaştığını ve hatta anlaşmaların aksine çizilmiş olan sınırlar geçildi. Daha önce belirlenen mutabakatlar aşıldı ve buna benzer sorunları Rusya ile yaşadık. Her Astana ve Soçi sürecinde, hatta Moskova ve Ankara'ya geldiklerinde, biz İran'a gittiğimizde yaşandı. Bugün de ona benzer bir süreç yaşanacağını düşünüyorum. Rusya geçen günlerde bölgeden yabancı güçlerin çekilmesiyle ilgili açıklama yaptı. İsim vermedi ama bir kısım ABD'ye bir kısım da Türkiye'ye yorumladı. Yeni sipariş verilecek S-400'ler mevzusu, yeni bir teknoloji ya da uçak anlaşması, yeni doğalgaz anlaşması, Azerbaycan konuları gündemde. Cumhurbaşkanı Erdoğan giderken 'Yeni bir süreci başlatacak adımlar atacağız' demişti. Bu yeni süreci başlatacak konuların Azerbaycan olacağını sanmıyorum, o konu bir müddet daha devam edecek. Irak konusu masada değil, Ukrayna konusunda başımıza bir sürü soru ile geleceklerdir. TB2'lerin verilmesi, fırkateyn ve yeni savunma anlaşmaları masada tartışılacaktır. Türkiye Rusya ilişkileri tertemiz değil, kendi içinde bir sürü handikapları ve bir sürü emperyal ülkeyle nasıl çekişme oluyorsa o çekişmeleri içinde yaşıyoruz. Putin, 'Biz sorunları çözerken karşılıklı görüşmeyi ve ortak nokta bulmayı becerebiliyoruz' demişti. O akıl devam ederse yine ortak bir nokta bulacaktır. Ancak o ortak noktaların tamamı Türkiye'nin tamamen lehine olmayacaktır. Suriye konusunda bir taraf var, onunla anlaşma imzalayan İran ve Rusya da var. Böyle bir pozisyonda her şeyi alacağımızı düşünmeyeceğiz zaten. Uzlaşabileceğimiz noktada bir araya gelmeyi tercih edeceğiz. Türkiye'in birinci önceliğinin masada konuşurken Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin geriye dönüş süreçlerini hızlandırılmasıyla ilgili ne adımlar atılabileceğinin konuşulacağını düşünüyorum. Bununla ilgili bir yol haritasının da konuşmalar içerisinde geçecekti.
"S-400 ANLAŞMASI BEKLEMİYORUM VE BU SAATTEN SONRA DA DOĞRU BULMUYORUM"
S-400 anlaşması beklemiyorum ve artık bu saatten sonra da doğru bulmuyorum. Türkiye ara katmanları Hisarlar ile kapatmaya başladığı andan itibaren kritik eşiği aştık. Elimideki iki batarya ile o geçiş sürecini atlatabiliriz. Tekrar 2,5 milyar dolarlık bir anlaşma imzalayarak bu kaynağı Türk savunma sanayinden alarak başka bir yere göndermenin doğru olmadığını değerlendiriyorum." dedi.
Mete Yarar ve Nedim Şener ile “Memleket Aşkına”nın tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz...