Metrobüs kaza yaptı... Seferler aksıyor mu?
Beylikdüzü-Zincirlikuyu hattında seyir halindeki metrobüs, Sefaköy'de henüz belirlenemeyen bir nedenle başka bir metrobüsle çarpıştı. Kazada yaralanan yolcular, olay yerine gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastanelere kaldırıldı. Peki, metrobüs seferleri yapılıyor mu? Kaza neden oldu? Son dakika haberleri ve detaylar haberimizde…
İstanbul'da Sefaköy'de iki metrobüs çarpıştı. Çarpışma sonucu 2'si ağır, 19 kişi yaralandı. İBB'den kazaya ilişkin yapılan açıklamada kazanın nedeninin araştırıldığı bildirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri kazada 19 kişinin yaralandığını bildirdi. İstanbul Valiliği yetkilileri de yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğunu aktardı. Kaza nedeniyle bir süre aksayan metrobüs seferleri, kazaya karışan araçların olay yerinden kaldırılmasıyla normale döndü. Peki, metrobüs seferleri yapılıyor mu? Kaza neden oldu? Son dakika haberleri ve detaylar haberimizde…
KAZANIN SEBEBİ BELLİ DEĞİL
İstanbul'da Beylikdüzü-Zincirlikuyu hattında seyir halindeki metrobüs, Sefaköy'de henüz belirlenemeyen bir nedenle başka bir metrobüsle çarpıştı.
Kazada yaralanan yolcular, olay yerine gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastanelere kaldırıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri kazada 19 kişinin yaralandığını bildirdi.
İstanbul Valiliği yetkilileri de yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğunu aktardı.
Kaza nedeniyle bir süre aksayan metrobüs seferleri, kazaya karışan araçların olay yerinden kaldırılmasıyla normale döndü.
METROBÜS
Metrobüs, metro ile otobüsün birleşimi ile ortaya çıkmış bir toplu taşıma aracıdır. Lastik tekerlekleri ile kendisine ayrılan şeritlerde çalışmaktadır.
ÇALIŞMA PRENSİBİ
Temel olarak kendine ait özel bir şeridi olduğu için trafikte hızlı hareket edebilmektedir. Metrobüslerin tercihli yollarla karşılaştırıldığında bazı önemli farklı özellikleri bulunmaktadır. Bunlar;
Duraklar arası mesafe diğer otobüs sistemlerine göre uzundur.
Duraklar ön ödemelidir. Yani yolcu durağa girerken ödeme yapmaktadır. Otobüsün ödeme için beklemesi bu surette önlenmektedir.
Metrobüs yollarında genelde tek bir hat çalışmaktadır.
Yolcular tüm kapılardan iner ve binerler.
İniş binişlerin kolaylıkla yapılması ve zaman kaybedilmemesi için durak platformu ile otobüs giriş yükseklikleri aynıdır ve merdivenle çıkış yoktur.
Kullanılan araç yolcu kapasitesi daha yüksektir.
Bu hatlarda çift katlı veya düşük kapasiteli araçların kullanılması doğru değildir.
Bu özellikler nedeni ile sistemden yararlanan yolcu sayısı diğer otobüslü sistemlerden daha yüksektir. Yolculuklar daha hızlı gerçekleştirilmektedir.
Araçlar ise standart otobüslerden daha fazla yolcu kapasitesine sahip, daha konforlu ve trafik sorunu olmadığı için çok daha hızlıdır.
Metrobüs sisteminin altyapı maliyeti metro ve benzeri toplu taşıma sistemlerinden çok daha ucuz olduğundan dolayı gelişmiş birçok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle metro hatlarını besleme ve yakın mesafe taşımacılığında birçok gelişmiş dünya metrosu, metrobüslerden faydalanmaktadır. Bazı ülkelerde ise gelişmiş metrobüs ulaşım ağları mevcuttur.
Metrobüs hattında kullanılan otobüs modellerinin belirli standartları vardır. Tek katlı (yolcu tahliyesinin kolaylaşması için), en az bir körüklü (daha fazla yolcu kapasitesi için), otomatik vitesli (dur-kalk sistemine uyumlu olması için), engelli giriş-çıkış sistemli olmalıdır. Bazı ülkelerdeki metrobüsler şoförsüzdür.
34BZ BEYLİKDÜZÜ - ZİNCİRLİKUYU METROBÜS DURAKLARI
1. Beylikdüzü Son Durak
2. Hadımköy
3. Cumhuriyet Mahallesi
4. Beylikdüzü Belediye
5. Beylikdüzü
6. Güzelyurt
7. Haramidere
8. Haramidere Sanayi
9. Saadetdere Mahallesi
10. Mustafa Kemal Paşa
11. Avcılar Merkez
12. Avcılar (İ.Ü.Kampüs)
13. Şükrübey
14. İBB Sosyal Tesisler
15. Küçükçekmece
16. Cennet Mahallesi
17. Florya
18. Beşyol
10. Mustafa Kemal Paşa
19. Sefaköy
20. Yenibosna
21. Şirinevler
22. Bahçelievler
23. İncirli
24. Zeytinburnu
25. Merter
26. Cevizlibağ
27. Topkapı
28. Bayrampaşa - Maltepe
29. Adnan Menderes Bulvarı
30. Edirnekapı
31. Ayvansaray
32. Halıcıoğlu
33. Okmeydanı
34. Darülaceze - Perpa
35. Okmeydanı Hastane
36. Çağlayan
37. Mecidiyeköy
38. Zincirlikuyu