Mevduat faizi yükselecek mi?
Dünyada açıklanan veriler piyasalarda iyimser hava yaşatırken Türkiye’de beklentiler ne olacak? Uzmanlar KKM’den çözülen paranın dövize gitmemesi için mevduat faizleri de artış olması gerektiğini düşünüyor. İşte detaylar…
Küresel mali piyasalar yeniden iyimser bir seyir izlemeye başladı. Özellikle geride bırakılan hafta açıklanan makro verilerin cılız gelmesi iyimser havayı daha da perçinledi.
Artan risk iştahına paralel, doların piyasa kuru olan DXY değer kaybederken, gösterge niteliğindeki 10 yıllık ABD devlet tahvil getirisi de uzun bir süre ardından %4,20 seviyesinin altına geriledi.
Bu bağlamda, faiz getirisi olmayan kıymetli metaller ve artan risk iştahına paralel borsalar da değer kazandı. Altının ons fiyatı dışarıda tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını yaparak 2,080 dolar seviyesini aşarken, USDTRY kurunun da her gün düzenli bir şekilde yukarıya gitmesine paralel (ons altın ve USDTRY kurundan oluşan) gram altının TL bazında fiyatı 2,100 ile yeni bir rekor kırdı.
Kıbrıs İktisat Bankası’nın bültenine göre, haftayı 2,080 dolar seviyesinin üzerinde tamamlayan altının ilk etapta Aralık ayında test ettiği 2,135 dolar seviyesini hedefleyeceğini, ardından da yeni yükseliş trendine gireceği yorumu yapıldı.
Türkiye cephesinde ise hafta genelinde hisse senetlerinin bir miktar da olsa 'tatsız' bir seyir izlediğine şahit olduk. Hafta sonu riski almak istemeyen yatırımcıların satış tuşuna basması ile ana endeks Cuma gününü %1, bankacılık endeksi ise %2,7 kayıpla tamamladı. Haftalık bazda bakılırsa, 8 haftadır kesintisiz bir şekilde yükselen BIST100 ana endeksinde yaşanan gerilemenin ya da daha temkinli bir moda geçilmesinin arkasında TCMB'nin döviz pozisyonu ile ilgili bir rahatsızlığın olduğunun da altını çizmek gerekiyor. Cuma günü derinlemesine analiz ettiğimiz üzere, emanet dövizler (swap) ve kamu mevduatını da dışarı bırakırsak, TCMB'nin net döviz pozisyonundaki erime 2024 yılında 13,1 milyar dolar oldu. Bu rakamın da neredeyse yarısının son 7 günde olması dikkat çekici!
KKM'den çıkan paranın dövize yönelmemesi için de mevduat faizlerinin daha da artması gerekiyor.
45-%50 bandında seyreden mevduat faizlerinin %60 seviyelerine yükselebilme ihtimalimizi tamamen göz ardı etmiyoruz. TCMB faiz artırmasa da, piyasa faizlerinin yükselmesi için başta fazla likiditeyi almak üzere makro ihtiyati tedbirleri kullanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bu noktada, son dönemlerde oldukça popüler olan, stopajı da olmayan ve likidite şansı sunan para piyasası fonları önerilebilir.
USDTRY kuru bebek adımlarının biraz hızlandırarak bu sabah 31,40 seviyesine yükselirken, 5 yıl vadeli CDS risk priminin ise yeniden psikolojik 300 seviyesine yaklaştığını not edelim. Son günlerde bültenlerimizde mütemadiyen tekrar ettiğimiz üzere, seçim ekonomisinin başlaması, buna bağlı olarak sermaye girişinin zayıflaması, döviz talebinin de artmasının yanı sıra dış açığın da yüksek olduğu mevsime girilmesi rezervler üzerinde baskı kuruyor.