Mevduat faizleri yeniden yükselecek

Son haftalarda düşüş eğiliminde olan TL mevduat faizlerine karşı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) harekete geçti. TCMB bankalara gönderdiği talimat ile teknik bazı değişikler üzerinden mevduat faizlerini yeniden yukarı itmeyi amaçlıyor. Kıbrıs İktisat Bankası bülteninde, “Sayıların dili ile konuşursak, 3 aya kadar vadeli mevduat faizi Nisan ortası %69 seviyesine kadar yükselmesi ardından güncel verilere göre %58 seviyesine kadar geriledi. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Son haftalarda düşüş eğiliminde olan TL mevduat faizlerine karşı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) harekete geçti. TCMB bankalara gönderdiği talimat ile teknik bazı değişikler üzerinden mevduat faizlerini yeniden yukarı itmeyi amaçlıyor. Kıbrıs İktisat Bankası bülteninde, “Sayıların dili ile konuşursak, 3 aya kadar vadeli mevduat faizi Nisan ortası %69 seviyesine kadar yükselmesi ardından güncel verilere göre %58 seviyesine kadar geriledi. TCMB, mevduat faizlerinin yukarı çıkmasını amaçlıyor” denildi. Bültende elektrik zammının da enflasyona 0.7 puan artışı olacağı belirtilerek, “Otorite enflasyon geçişkenliğini yavaşlatmak adına kuru markaj altında tutmaya devam ederken, uzun süredir ertelenen lâkin zaruri hâle gelen elektrik zammı moralleri bozdu. %38'e varan zammın enflasyona doğrudan etkisinin 0,7 puan olacağı uzmanlar tarafından hesaplanıyor.” görüşleri dile getirildi.

Mevduat faizleri yeniden yükselecek

REZERV 1.8 MİLYAR DOLAR AZALDI

Geride bıraktığınız hafta psikolojik 33 seviyesinin hemen üzerine gün içinde temas eden USDTRY kuru, TCMB'nin döviz satış müdahalesiyle karşılaşmıştı. Analitik bilanço verilerine Çarşamba günü TCMB'nin swap hâriç net yabancı para pozisyonu 1,88 milyar dolar gerileyerek 6 Mart tarihinden bu yana en sert gerilemeyi kaydederken, Cuma günü gri liste kararı sonrası kur yönünü aşağı çevirdi. USDTRY kuru haftaya 32,70 seviyesinden başlarken, TCMB'nin swap ve kamu dövizleri hâriç net rezervleri son verilere göre +3,5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. 

BANKACILAR ÇOK ÖNEMSİYOR

Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, Cuma günü büyük bir merakla beklenen FATF kararının çok önemli gelişme olduğunu yazdı. Değirmencioğlu, “Mali suçlarla mücadelede ülkelerin performanslarını değerlendiren Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için 2021 yılında alındığı ''gri liste''den çıkarıldığını duyurdu. Piyasa etkisi ilk nazarda hissedilmese de, kararın son derece önemli olduğunu, Türkiye'ye yatırım yapacak yabancı fonların önünü açtığını hatta not artırımlarını tetiklebileceğinin de altını kalınca çizmek gerekiyor” dedi.

Mevduat faizleri yeniden yükselecek ile ilgili etiketler ekonomi faiz