Mevduat hesabı düzenlemesi nedir? Alınan Kararlar neler? Mevduat vergisi nasıl hesaplanır?

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle tasarrufu teşvik edici kararlar yayımlandı. Kararların Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla, tasarrufu teşvik edici kararların neler olduğu vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, mevduat hesaplarına vergi düzenlemesi neleri içeriyor? Mevduat vergisi nasıl hesaplanır? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Türk lirasıyla tasarrufu teşvik edici kararlar Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yayımlandı. Türk Lirası vergi oranlarının mevduatlarda sıfırlandığı ve vergi oranlarının düşürüldüğü ile ilgili kararlar vatandaşlar tarafından büyük merak konusu oldu. Peki, mevduat hesaplarına vergi düzenlemesi neleri içeriyor? Mevduat vergisi nasıl hesaplanır? Tüm detaylarıyla haberimizde... 

Mevduat hesabı düzenlemesi nedir? Alınan Kararlar neler? Mevduat vergisi nasıl hesaplanır?

Vadeli mevduat hesabı sahipleriyle ilgili kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı kararnamesiyle Türk Lirasıyla tasarrufun teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Buna göre 1 yıldan uzun vadeli Türk Lirası mevduatları vergi oranı sıfırlandı. Vadesiz ve 6 aya kadar vadeli olan hesaplarda vergi oranı yüzde 5'e düşürülürken, 6 ay -1 yıl arası vadeli hesaplarda ise yüzde 3'e indirildi

Daha önce 6 aya kadar vadeli hesaplardan yüzde 15, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplardan yüzde 12, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10 vergi alınıyordu.

DÖVİZ TEVDİAT HESAPLARININ VERGİSİ ARTIRILDI

Bankalardaki döviz mevduat hesaplarında alınan vergi oranında artışa gidildi. Buna göre 6 aya kadar vadeli hesaplardan yüzde 20, 1 yıla kadar vadeli hesaplardan yüzde 16, 1 yıldan uzun vadeli hesaplardan ise yüzde 13 vergi alınacak.

MEVDUAT VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Mevduat hesaplarında vergi faiz kazancı üzerinden hesaplanır. Stopaj adı verilen bu vergi türü nihai vergi kapsamındadır ve beyan usulü ödenmez. Dolayısıyla bankalar anapara hariç elde ettiğiniz faiz gelirini hesaplar. Bu kazanç üzerinden belirlenen orandaki vergiyi düşer ve anapara artı net kazancı öder. Bu tutarlar da bankalarca Maliye’ye toplu biçimde aktarılır.

Mevduat hesabı düzenlemesi nedir? Alınan Kararlar neler? Mevduat vergisi nasıl hesaplanır? - Resim : 2

VADELİ MEVDUAT FAİZ GETİRİ NASIL HESAPLANIR?

Faiz oranıyla ana paranızın belirttiğiniz gün sayısı süresince faiz getirisi aşağıdaki formülle hesaplanır.

Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) X (Faiz Oranı / 365) X Gün Sayısı

Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) X (Faiz Oranı / 12) X Ay Sayısı

Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) X (Faiz Oranı) X Yıl Sayısı

RESMİ GAZETE

Osmanlı Devletinin çıkardığı Takvim-i Vekayi dünyanın en eski Resmi Gazetelerindendir. II. Mahmut döneminde 11 Kasım 1831 yılında Takvim-i Vekayi olarak haftada birgün yayınlanan Gazetenin “Resmi” olan bir bölümü bugünkü Resmi Gazetenin nüvesini oluşturmaktadır. 1878 yılında yayımı durmuş, 1891 yılında yeniden yayıma başlamış bir müddet sonra tekrar kapanmıştır. Meşrutiyeti müteakip 15 Eylül 1908 tarihinde yeniden faaliyete geçirilmiştir. Son nüshası 2 Kasım 1922 tarihini taşımaktadır.

TBMM’nin 23 Nisan 1920 tarihinde teşekkülünden sonra dahi İstanbul Hükümetince bir yandan Takvim-i Vekayi’nin neşrine devam edilirken 7 Teşrinievvel 1336’da (1920) TBMM Hükümetinin Resmi Gazetesi olarak CERİDE-İ RESMİYE haftada bir yayınlanmak üzere çıkarılmaya başlanmıştır. Bu Gazetenin yayınında da zaman zaman aksamalar olmuştur. 10 Eylül 1339 (1923) tarihini taşıyan 22 nci sayıdan itibaren Resmi Ceride adı altında yeniden yayıma başlanmıştır. Ancak yayında gene aksamalar olmuştur. Bakanlar Kurulunun Mayıs 1341 tarih ve 1970 sayılı kararnamesi ile yürürlüğe konulan “Resmi Ceridenin Sureti Muntazamada Neşir ve Muamelatının Tarzı İcrası” hakkındaki Talimatnamenin kabulüyle muntazaman yayına geçmiştir.

Resmi Ceride 17 Aralık 1927 tarihini taşıyan 763. sayısından itibaren TÜRKİYE CUMHURİYETİ RESMİ GAZETE adını almış olup o günden bugüne muntazaman yayınlanmaktadır.

HAZIRLANIŞI

a) Mevzuat Bölümü: 23.5.1928 tarih ve 1322 sayılı “Kanunların ve Nizamnamelerin Sureti Neşir ve İlânı ve Meriyet Tarihi Hakkında Kanun”da sayılan mevzuat, Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde hazırlanmaktadır.

b) İlân Bölümü: Diğer Kanunlara göre Resmi Gazete’de yayınlanma mecburiyeti olan (Yargı, İhale, Çeşitli) ilânlar İşletme Müdürlüğümüzde hazırlanmaktadır.

Basımı: Resmi Gazete’nin basımına, basıla emri verildikten sonra İşletmemizde saat 23.00’den itibaren başlanmaktadır. (Mükerrer sayılı Resmi Gazeteler hariç)

DAĞITIM ŞEKLİ

1 – Cumhurbaşkanlığına ve Başbakanlığa İşletme personeli tarafından elden teslim edilmektedir.

2 – Listeli ve bantlı dağıtım şeklinde posta ile yapılmaktadır.

3 – Ankara’daki abonelerden bir kısmı abonelik kartları ile İşletmeden bizzat almaktadırlar.

Mevduat hesabı düzenlemesi nedir? Alınan Kararlar neler? Mevduat vergisi nasıl hesaplanır? ile ilgili etiketler Vadeli mevduat faizi nedir nasıl hesaplanır
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.