Mevsim değişikliklerinde sinüzit'e dikkat!

Mevsim değişikliklerinde sinüzit şikayeti artabilir. Mevsim değişikliği başladı , havaların ani soğuması soğuk algınlığı, grip ve nezleye paralel olarak sinüzit şikayetlerinde de artışa neden oluyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, sinüzit hastalığı ve tedavisinde dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, sinüzit hastalığı ve tedavisinde dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

Sinüzitler, burun her iki tarafında ve arkasında olan sinüs boşluklarının iltihabıdır. Normal şartlarda içi havayla dolu olan sinüslerin, burun boşluğuna açılmasını sağlayan ‘Ostium‘ dediğimiz sinüs kapılarının tıkanması sonucunda, sinüslerde biriken sıvıda oluşan bakteriler enfeksiyona sebep olur. Sinüslerin tıkanmasına yol açan başlıca sebepler soğuk algınlığı, burun eti, alerjik nezle ya da burun kemik eğriliğidir. Sinüzitler akut ya da kronik olabilir.

SİNÜZİTİN BELİRTİLERİ NELER?

Sinüzitin başlıca belirtileri arasında baş ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, koku duyusu kaybı, öksürük, tıkanma, ateş, ağız kokusu, yorgunluk ve diş ağrısı sayılabilir. Eğer bu belirtilerden en az ikisi görülüyorsa ve bunun yanı sıra burun akıntısı kalın ve yeşilse sinüzit tanısı konabilir. Sinüzitin teşhisinde ise detaylı bir anemnez alma, endoskopik burun muayenesi, duruma göre mukus örneği alma, bilgisayarlı tomografi, alerji testleri, kan testi uygulanabilir.

NE ZAMAN AMELİYAT GEREKİR?

Eğer antibiyotikler ve diğer ilaçlar sinüsleri açmakta yetersiz kalırsa ameliyat gerekebilir. Ayrıca sinüs problemine yol açan nazal polipler, burun orta bölmesinin eğriliği gibi şekil bozuklukları varsa Septorinoplasti operasyonu yapılması gerekebilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılabilir. Ameliyat sonrasında hasta genellikle bir hafta içinde normal hayatına dönebilir. Tam iyileşmeyse 4 ila 6 hafta arasında sürebilir.

SİNÜZİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tedavi, sinüzitin ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Eğer basit bir sinüs enfeksiyonunuz varsa ilaç tedavisi uygulanır. Virüs kaynaklı sinüzitlerde dekonjestanlar, ödem giderici ilaçlar, tuzlu suyla burun temizliği burun açıcı spreyler kullanılabilir. Ancak önerilen sürenin ötesinde kullanılmamalıdır. Bunların yanı sıra hastanın durumuna göre antibiyotik ya da oral veya nazal steroid kullanmanız gerekebilir.

SİNÜZİT TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Eğer sinüzit tedavi edilmezse ya da tedavi geciktirilirse ağrı ve rahatsızlığın gereksiz yere uzamasına neden olunur. Oldukça nadir görünen bazı durumlardaysa, menenjit, beyin apsesi ya da kemik enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Bu nedenle sinüzit hastalığınızı dikkate alarak tedavi olmayı ihmal etmemelisiniz.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.