Meyve suyunun faydaları nelerdir?
Taze meyve suyunun faydalı olduğu biliniyor ama taze sıkılmış meyve sularını içerken dikkatli de olmamız gerekiyor. Peki meyve suyunun faydaları nelerdir? Meyve suyu içerken nelere dikkat etmemiz gerekir?
Özellikle kış aylarında daha çok ihtiyacımız olan taze sıkılmış meyve suları bizleri hastalıklara karşı korur ve vücut direncimizi arttırır.Taze sıkılmış sebze suyu ve meyve suları, enerji verme, alkalileştirme, toksinlerden arındırma ve hem içimizi hem dışımızı gençleştirme özelliği ile son zamanlarda fazlasıyla ön planda.
Tüm meyveler "meyve şekeri" olarak da bilinen fruktoz içerir. Günlük kalori ihtiyacının ötesine geçmediği sürece fruktozun zararı görülmez. Çünkü parçalanmamış meyveler liflidir ve içerdiği şeker de meyve hücrelerinin içindedir. Sindirim sisteminin bu hücreleri parçalaması ve fruktozun kana karışması belli bir zaman alır. Ama meyve suyu için aynı şey geçerli değildir.
Frenk üzümü, yaban mersini, frambuaz, çilek ve mürver gibi kırmızı meyveler A, C, E vitamini ve diğer bileşenler açısından çok zengindir. Bu meyveler ve onların suları vücuda girdiklerinde güçlü antioksidan aktivite gösterirler. Bu etkinlikleri ile kötü kolesterolü engelleyici ve hipertansiyon, kalp krizi ve kalp ritim bozukluğu gibi kardiovasküler hastalıkların gelişme riskini düşürücü potansiyel bir etkinlik gösterirler. Ayrıca damar içi pıhtılaşma riskini de azaltabilirler.
TAZE MEYVE SUYU İÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?
Özellikle, mango ve ananas gibi fazla şekerli tropikal meyveleri tüketirken dikkatli olun. Meyveler, antioksidan ve yararlı enzimler açısından zengindir, ancak en iyisi, lifleriyle birlikte tüketmektir. Eğer kilo verme çabası içindeyseniz, normal meyve sularından uzak dursanız iyi olur. Ananas ve mango suyu kulağa çok lezzetli gelse de, yaklaşık 8 çay kaşığı doğal şeker içerirler.
Bu durum, kan şekeri ve insülin seviyenizin yükselmesine ve yağ depolama oranınızın artmasına sebep olur. Biraz daha acı/ekşi olan yeşil içecekleri tatlandırmak için yeşil elma ve kivi kullanabilirsiniz. Yeşil elmada nispeten az şeker bulunur.
Dünya Sağlık Örgütü, yetişkinlerin günde 30 gramdan fazla şeker katkısı almamalarını öneriyor. Bu 150 ml (bir çay bardağı) meyve suyuna eşdeğer.
Ancak sorun şu ki, liften arınmış olduğu için meyve suyundaki fruktoz vücutta çok daha hızlı emiliyor. Bu, kan şekerinde hızlı artışa neden oluyor ve pankreas bu seviyeyi normale indirmek için insülin salgılıyor. Zamanla bu mekanizma yıpranarak tip 2 diyabet riski ortaya çıkabiliyor.