Kademeli emeklilik sistemi, sigortalı çalışanların belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaşmaları durumunda kısmi olarak emekli olmalarını mümkün kılan bir uygulama olarak öne çıkıyor. Bu sistemle sigortalılık türüne ve başlangıç tarihine göre farklılık göstererek emeklilik konusunda özellikle Emeklilikte Yaşa Takılanlar'dan (EYT) yasası sonrası yaşanan mağduriyetlerin giderilmesini amaçlıyor. Peki kademeli emeklilik gerçekten çıkar mı? Hürriyet'ten Noyan Doğan en çok merak edilen soruyu yanıtladı.
Milyonlar bekliyordu! Kademeli emeklilikte yeni düzen: İşte EYT'den sonra yaş ve prim detayı...
Emeklilikte Yaşa Takılanlar'dan (EYT) yararlanamayan ve emeklilik bekleyenler vatandaşlar için kademeli emeklilikte son durum merak konusu oldu. Sigortalı çalışanların belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaştıklarında kısmi olarak emekli olmalarını sağlayan kademeli emeklilik sistemi için beklentiler her geçen gün yoğunlaşıyor. İşte kademeli emeklilikte son detaylar...
EYT’nin yarattığı büyük bir haksızlık var. Devletin imkânları varsa yoksa EYT için kullanıldı ama 2000-2008 girişlilerin uğradığı mağduriyeti kimse görmüyor, görmezden geliyor. Kademeli emeklilik konusunu inceleyip gündeminize alırsanız çok sevinirim?
Bu soru gibi okuyuculardan hemen hemen her gün kademeli emeklilik hakkında mesajlar alıyorum. Kademeli emekliliği gündeme getirmememden şikâyet ediyorlar. 2023 yılının mart ayında, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların EYT’den yararlanıp emekli olmalarına imkân tanındı ve 2 milyona yakın kişi geçen sene EYT’den emekli oldu.
Prim gün sayısını dolduranlar bundan sonra da EYT’den yararlanıp, emekli olacak. EYT düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanların uğradıkları haksızlık giderildi ancak bu sefer 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar kendilerine haksızlık yapıldığı gerekçesiyle tepki göstermeye başladı.