Milyonlar merak ediyor: Kız kulesi ne zaman açılacak? Bakanlık'tan açıklama geldi!
İstanbul'un tarihi yapılarından biri olan Kız Kulesi'nin ne zaman açılacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, katıldığı canlı yayında açılış tarihini duyurdu
İstanbul'un simgesel yapılarından biri olan Kız Kulesi'nin restorasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığınca geçen yıl uluslararası restorasyon ilkeleri ve oluşturulan bilim kurulu rehberliğinde başlatılan çalışmalar devam ediyor.
İstanbul'da yaşayan yerliler haricinde yerli ve yabancı turistler, Kız Kulesi'nin çalışmasının ne zaman tamamlanacağını merak ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldığı canlı yayında Kız Kulesi restorasyonuna dair önemli bilgilendirmelerde bulundu.
AÇILIŞ TARİHİNİ AÇIKLADI!
Kız Kulesi'nin açılış tarihini duyuran Bakan Ersoy, "Nisan sonuna kadar bütün hazırlıklar bitiyor, Mayıs başında açıyoruz" ifadelerini kullandı.
Restorasyonana dair konuşan Bakan Ersoy konuşmasını şöyle sürdürdü:
Beton kısımlar 1940'lı yıllarda restorasyonda beton en gözde malzemeydi. Günümüzde yasaklı malzeme diyoruz. II. Mahmud döneminde yapılan ahşap gibi görünse de aslında betonarme yapılar bu. O dönemin mimarı kullandığı malzemeye göre hesap ediyor. Statiğini hesaplarken üstündeki ağırlığa göre hesaplıyor. Ahşapla betonun ağırlığı aynı değil zaten.
Burası Boğazın en yoğun akıntısı olan adası. Bu akıntı yüzlerce yıl içerisinde tepeyi yavaş yavaş yemeye başlıyor. Aslında altında göremediğimiz yıpranma var. Aslında bugüne kadar ne yapılmışsa mış gibi yapılmış. Daha önce yapılan restoralarda kolonlarla kirişleri birbirine bağlamamışlar. 98'de üstü sıva yapılıp geçilmiş. Külah üzerinde ağırlığı ile üstüne bindirmiş. Alttaki kuleye bağlamamış.
"Önemli olan doğru hocalarla çalışmamız"
Bayrak direğini deniz kumundan yapmışlar, her taraf çatlamış. Kolon ve kirişler birbirine bağlı değil. Bunu sıvayıp, geçmişler. Önemli olan doğru hocalarla çalışmamız. Çok şeffaf gidiyoruz. Kızkulesi.com diye bir sitemiz var. Bütün çalışmalarımızı buraya yüklüyoruz.
"Yapıyı dirençli hale getirdik"
Özgün olan kuleydi. Hassas bir şekilde taramasını yaptık. Bütün çatlakları doldurduk, yapıyı dirençli hale getirdik. 10 metrelik kazıklar çatılmış ama zemin etüdleri yapılmamış. Öyle bırakılmış. 4 tarafını çakmaları lazım, iki tarafını çakıp bırakmışlar.