Mısır Somali'ye asker gönderdi, Afrika Boynuzu'nda gerilim arttı

Türkiye, Somali ile Etiyopya arasındaki gerilimi düşürmek için çaba gösterirken, Mısır, Etiyopya ile yaşadığı Rönesans Barajı gerilimi nedeniyle Somali’ye asker gönderdi. Geçen hafta Mogadişu’ya inen iki askeri uçakla çok sayıda Mısır askeri Somali’ye geldi.

SÜPERHABER

Mısır, Afrika Boynuzu'nda potansiyel gerilimi artıracak bir hamle yaparak Somali’ye yaklaşık 10 bin asker gönderdi. Mısır, iki ülke arasında 14 Ağustos’ta imzalanan askeri işbirliği anlaşması kapsamında geçen hafta Mogadişu Havalimanına iki askeri uçak dolusu asker ve malzeme gönderdi. Anlaşma ve sevkiyatın Mısır ve Etiyopya arasındaki gerginlikle bağlantılı olduğu belirtiliyor.

Mısır ile Etiyopya arasında, Nil Nehri üzerindeki Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (GERD) nedeniyle ciddi bir kriz var. Baraj inşaatının başladığı 2011 yılından itibaren Mısır, barajı ülkedeki su tedarikine doğrudan bir tehdit olarak görüyor. ABD'nin 2019 yılında aracılık ettiği görüşmelerden de bir sonuç alınamamış, kalıcı bir anlaşma sağlanamamıştı.

Bu yılın başlarında Etiyopya, Somaliland'ın Somali'den bağımsızlığının olası tanınması karşılığında toprak kiralamak karşılığında ayrılıkçı Somaliland Cumhuriyeti ile bir ön anlaşma imzaladı. Kızıldeniz’e kıyısı bulunmayan Etiyopya bu hamle ile Somaliland üzerinden Kızıldeniz’de etkisini artırmak istiyor.

Anlaşmayı kendi egemenliğinin ihlali olarak nitelendiren Somali yönetimi, Etiyopya’ya büyük tepki gösterdi ve iki ülke arasındaki ilişkiler gerildi. Devamında Etiyopya ile ayrıca sorunu olan Mısır ile Somali yakınlaşırken ve Mısır, Somali'nin Etiyopya ile çatışmasında stratejik bir müttefik konumuna geldi.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı yaptığı daha sonra açıklamada, Somali'yi ‘Etiyopya’yı istikrarsızlaştırmak için dış aktörlerle iş birliği yapmakla’ suçladı. Açıklamada, “Kısa vadeli hedeflerine ulaşmak için gerilimi körüklemeye çalışan güçler, bunun korkunç sonuçlarına katlanacaklar” denildi. Açıklamada Mısır'dan ismen bahsedilmedi.

Türkiye ile Afrika kıtası ve Kızıldeniz jeopolitiğini istikrarsızlaştırma potansiyeli yüksek olan Etiyopya ve Somali arasındaki gerilimi düşürmek için devreye girmişti.

Mısır Somali'ye asker gönderdi, Afrika Boynuzu'nda gerilim arttı

Büyük Etiyopya Rönesans Barajı, kısaca Rönesans Barajı veya Hedasi Barajı, Nil'in iki kolundan biri olan Mavi Nil üzerinde Etiyopya'nın 2011 yılında yapmaya başladığı baraj.

ETİYOPYA BARAJI MISIR'IN SU GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR MU?

GERD inşaatının 2011'de başlamasından bu yana Kahire, projenin su güvenliğine doğrudan bir tehdit olduğunu ileri sürüyor. Addis Ababa yönetimi, barajın bir kalkınma projesi olduğunu ve Mısır'ı tehdit etmediğini savunuyor.

Mısır'ın 110 milyonu aşan nüfusu büyük ölçüde Nil Nehri’nin tatlı suyuna bağımlıdır. Nehir aynı zamanda Mısır tarımının da omurgası. Mısır tarımının ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının payı yüzde 11,3. Bu da Mısır ekonomisinde önemli bir yer tutuyor.

Etiyopya için 4,5 milyar dolarlık proje, bölgesel hedeflerinin bir sembolü. Bir mil uzunluğundaki barajın, 120 milyondan fazla nüfusa sahip ülkede elektrik üretimini iki katına çıkarması bekleniyor.

GÜNÜN VİDEOSU

Palandöken’de çığ düşme anı böyle görüntülendi!

Erzurum Palandöken Dağı'nda yüksek irtifa kampı yapan Judo Milli Takımı Sultan Seki'si bölgesine tırmanırken çığ düştü. Çığ düşme anı kameraya böyle yansıdı.