MIT’den büyük övgü! Bayraktar TB2 10 çığır açıcı teknoloji arasında

Dünyanın en önemli teknoloji üreten enstitüleri arasında yer alan MIT, Bayraktar TB2’yi dünyanın çığır açıcı 10 teknolojisi arasına aldı. Dünya çapında söz sahibi olan mühendis ve bilimadamlarını yetiştiren okulun yayın organı MIT Technology Rewiev, Bayraktar TB2’ye geniş yer ayırdı. İşte detaylar...

Dünya çapında söz sahibi olan mühendis ve bilimadamlarını yetiştiren okulun yayın organı MIT Technology Rewiev, Bayraktar TB2’ye geniş yer ayırdı. Yayımlanan makalede, “Onlarca yıl boyunca, Predator ve Reaper gibi üst düzey hassas vuruş yapan Amerikan uçakları, drone savaşına hakim oldu. Ancak Ukrayna'daki savaş, Çin, İran veya Türkiye'de yapılan düşük bütçeli modellerle tanımlandı. Yaygın kullanımları, drone savaşının nasıl yürütüldüğünü ve kimin yürütebileceğini değiştirdi.

MIT’den büyük övgü! Bayraktar TB2 10 çığır açıcı teknoloji arasında

Bu yeni dronlardan bazıları, hem keşif hem de yakın mesafe saldırıları için kullanılan, DJI'ninkiler gibi kullanıma hazır quadcopter'lardır. Rusya'nın Kiev'de sivillere saldırmak için kullandığı İran yapımı 30.000 dolarlık patlayan Shahed insansız hava araçları gibi diğerleri daha uzun menzilli görevler üstlenebiliyor. Ancak en dikkate değer olanı, Türkiye'nin Baykar şirketi tarafından yapılan 5 milyon dolarlık Bayraktar TB2” denildi.

Yazıda şu bilgiler verildi:

“TB2, yavaş uçan bir gövdede bir araya getirilmiş yeterince iyi parçalardan oluşan bir koleksiyon. Saatte 138 mile varan hızlarda hareket eder ve yaklaşık 186 mil iletişim menziline sahip. Baykar, 27 saat havada kalabileceğini söylüyor. Ancak TB2, yer istasyonlarıyla video paylaşabilen kameralarla birleştiğinde, hem kanatlarında taşınan lazer güdümlü bombaları hedeflemek hem de yerden topçu atışlarını yönlendirmek için güçlü bir araç haline geliyor. En önemlisi, basitçe kullanılabilirliğidir. Türkiye ordusu insansız hava araçlarını 2016'da kullanmaya başladı. O zamandan beri Libya, Suriye ve Etiyopya'da ve Ermenistan'a karşı savaşında Azerbaycan tarafından kullanılıyor. Ukrayna, 2019'da Donbass'taki askeri operasyonlar için altı tane satın aldı, ancak dronlar, Rus işgalcileri engellemeye yardım ettikleri 2022'nin başlarında dünyanın dikkatini çekti.”

 

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.