Mobil iletişim her yerde! ANKA İHA’ya baz istasyonu entegrasyonu
Türkiye, deprem ve savaş gibi durumlarda tüm iletişimin kesintisiz sağlanmasını mümkün hale getirdi. Milli baz istasyonu ULAK, milli İHA ANKA üzerinden ilk kez 4.5G hizmeti verdi. İşte detaylar...
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı yürütücülüğünde, ULAK ve TUSAŞ tarafından gerçekleştirilen çalışma ile ANKA İHA platformuna yerli ve milli ULAK 4.5G Baz İstasyonu pod içerisinde entegre edildi ve ilk test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. ULAK, TURKCELL ve TÜRK TELEKOM ortak çalışması ile TURKSAT uydusu aracılığıyla, operatör networkü üzerinden ses (VoLTE), video ve data aktarımı başarı ile sağlandı.
ANKA İHA platformuna entegre ULAK 4.5G baz istasyonu testlerde alçak ve orta irtifada kesintisiz 4.5G mobil haberleşme imkanı sundu. Baz istasyonunun yüksek irtifa testleri devam ediyor. Projede anten NETA firması, elektronik birimler ise NETAŞ ve UDEA firmaları tarafından sağlandı.
İHA’ların kanat altına entegre edilen baz istasyonları sivil, kamu ve askeri tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikte tasarlandı. Hayata geçirilen bu proje ile afet veya acil durumlarda iletişim mahrumiyeti olan bölgelerle koordinasyon sağlanıp, hızlı şekilde tedbir alınabilecek.
Acil durumlarda istihbarat, gözetleme ve keşif hizmetlerinin yanı sıra ULAK 4.5G çözümü, baz istasyonu olarak da kullanılacak. IHA 4.5G sistemi sadece bir operatöre değil, tıpkı Evrensel Projesi’ndeki gibi tek baz istasyonu ile aynı anda 3 operatöre de hizmet verebilecek kabiliyete sahip.
AKSUNGUR’da da var
Türkiye’nin çift motorlu ilk İnsansız Hava Aracı olan AKSUNGUR’a yeni bir kabiliyet daha kazandırılmıştı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından Orta İrtifa Uzun Havada Kalış (MALE+) sınıfı olarak geliştirilen AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı (İHA) platformuna ilk kez sivil baz istasyonu entegre edilmişti. Bu kabiliyet ile afet durumlarında DataLink sistemleri üzerinden mobil iletişim kesintisiz olarak sağlanacak.
750 kg faydalı yük taşıma kapasitesi bulunan platforma entegre edilen sivil baz istasyonu üzerinden ilk kez kesintisiz cep telefonu görüşmesi sağlanmıştı. TURKCELL tarafından sağlanan mobil data desteği ile gerçekleşen ilk testleri başarı ile tamamlanan bu kabiliyet sayesinde Aksungur; yangın, deprem gibi afet durumlarında istihbarat, gözetleme, keşif faaliyetlerinin yanı sıra baz istasyonu olarak da görev yapabiliyor.
Baz istasyonu özelliği kazandırılan AKSUNGUR İHA hakkında görüşlerini paylaşan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil şu ifadeleri kullandı:
“AKSUNGUR’umuza entegre edilen baz istasyonu ile uçtan uca iletişime yeni bir boyut kazandırdık. Afet durumlarında mobil iletişimin kesintisiz devam etmesine imkan sağlayacak bu kabiliyet ile ihtiyaç duyulması halinde AKSUNGUR mobil baz istasyonu olarak havadan destek sağlayabilecek”