Modi geri adım attı: Hindistan’da çiftçilerin mücadelesi sonuç getirdi
Geçtiğimiz yıl Hindistan hükümetinin ülkedeki tarımsal faaliyet konusunda attığı yasal adımları protesto etmeye başlayan çiftçilerin mücadelesi, hükümetin geri adım atıp tarım düzenlemelerini geri çekmesiyle sonuçlandı.
Hindistan hükümetinin geçtiğimiz yıl büyük tartışmalarla yasalaştırdığı üç tarım kanunu, milyonlarca çiftçinin bir yılı aşan mücadelesinin sonucunda askıya alındı. Hindu milliyetçisi BJP lideri ve ülke başbakanı Narendra Modi, Cuma sabahı yaptığı açıklamasında üç tarım yasasını da geri çekmeye karar verdiklerini be bu ay sonu gerçekleşecek parlamento oturumunda bu yönde anayasal çalışmaların başlatılacağını açıkladı.
İngiltere’nin Guardian gazetesi gelişmeyi Modi yönetiminin verdiği en büyük tavizlerden biri olarak aktarırken, çiftçilerin “kara kanun” olarak nitelediği hükümet düzenlemesi, tarımsal faaliyetlerde çiftçilerin payını kısıtladığı için tepki görüyordu.
Yönetim yeni kanunların tarımsal büyümeyi hızlandıracağını ifade etse de çiftçilerin halihazırda yetersiz buldukları kazanımları konusunda en önemli talepleri, ürün yetiştirirken harcanan maliyetin en az yarısının üzerinde bir gelir sağlamaları konusunda adımlar atılmasıydı.
YAKLAŞAN EYALET SEÇİMLERİNDE ÇİFTÇİLERİN KANAATİ ÖNEM TAŞIYOR
Tartışmalı kanunların yasalaşması üzerine çiftçi örgütleri bir yılı aşkın çeşitli protestolarla yasaların geri çekilmesi yönündeki taleplerini dile getirdi. Yarısından fazlasının borçlu durumunda olduğu çiftçilerin mücadelesi sonuç getirdi. Ülkede ciddi ekonomik bunalım içinde olan çiftçiler arasında 2018 ve 2019 yıllarıda 20 bin 638 intihar vakası gözlendi.
Cuma sabahı yaptığı açıklamada eylemcilere seslenen Modi temiz bir sayfa açma çağrısında bulunurken, ülkede yaklaşan eyalet seçimlerini gözetip böyle bir karar aldığı yönünde değerlendirmeler yapıldı. Oldukça verimli topraklara sahip ülkede tarımsal faaliyetlerde yüzlerçe çiftçi örgütünün siyasi ortamı belirlemede öncülük yaptığı Pencap ve Uttar Pradeş eyaletleri öne çıkıyor.