Moskova-Madrid hattında kriz çıkardı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Navalnıy'in durumunu anlatırken kullandığı "Katalan siyasi tutuklular" ifadesi, Rusya ile İspanya arasında diplomatik krize yol açtı. Lavrov'un sözlerine İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, "İspanya'da siyasi tutuklu yok. Tutuklu olan siyasetçiler var" diye cevap verdi. Katalonya'da 2017'de yapılan bağımsızlık oylaması sonrasında çok sayıda Katalan siyasetçi tutuklanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, hapis cezası alan Rus muhalif Aleksey Navalnıy ile tutuklu Katalan siyasetçileri birbiri ile kıyaslaması, İspanya ve Rusya arasında diplomatik kriz başlattı.

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, İspanya Ulusal Radyosu'na yaptığı açıklamada "İspanya'da siyasi tutuklu yok. Tutuklu olan siyasetçiler var." diye konuştu.

Ülkesinde "tam demokrasinin" olduğunu savunan Laya, Katalonya'daki ayrılıkçı siyasetçilerin yaptığı gibi Navalnıy'ın da Rusya'da özgür şekilde siyasi kampanya yapmasını temenni etti.

Laya, iki ülke arasında kıyaslama yapmak istemediğini belirtse de "İspanya, dünyada tam demokrasinin olduğu 23 ülkeden biridir. Rusya ise 167 ülke içinde 126. sırada." ifadesini kullanması dikkat çekti. 

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bugün Lavrov ile yaptığı görüşme sırasında, hapis cezası alan Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın serbest bırakılmasını talep etmişti.

Lavrov ise Navalnıy'ın durumunu İspanya'nın Katalonya özerk yönetiminde bağımsızlık girişimlerinden dolayı hapis cezası alan 9 Katalan siyasetçiyle kıyaslayarak "Katalan siyasi tutuklular" ifadesini kullanması dikkat çekmişti.

İspanya'da koalisyon hükümetinin küçük ortağı Unidos Podemos partisinin başkanı ve Başbakan Yardımcısı Pablo İglesias da İspanya'da hakkında arama ve tutuklama emri bulunan eski Katalonya özerk hükümet başkanı ve şu anda Avrupa parlamenteri olan, Belçika'da yaşayan Carles Puigdemont için "sürgündeki siyasetçi" ifadesini kullanmış ve bu, muhalefet partileri başta olmak üzere ülke içinde sert tepkilere neden olmuştu.

TUTUKLU KATALAN SİYASETÇİLERİN DURUMU

İspanya'da Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen 1 Ekim 2017'de Katalonya'da yapılan bağımsızlık referandumundan dolayı Yüksek Mahkemede tutuklu yargılanan eski Katalonya özerk yönetim hükümetinden 9 siyasetçi, isyana teşvik, kamu parasını kötüye kullanma ve devletin kurumlarına itaatsizlik suçlarından Ekim 2019'da açıklanan kararla 9 ila 13 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Katalonya özerk yönetim hükümeti başkanlığının, yarı serbestlik hakkı tanıdığı söz konusu Katalan siyasetçiler, geçen haftadan itibaren hafta içi gündüz sadece yatmaya gitmek şartıyla cezaevinden çıkarılmıştı.

Katalonya'da 14 Şubat'ta yapılacak yerel parlamento seçimlerinde, bağlı oldukları siyasi partilerin seçim kampanyalarına katılan tutuklu Katalan siyasetçiler, aynı zamanda merkezi hükümetten kendileri için af çıkarılmasını istiyor.

 

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.