MSG ne demek? Seçimde gergin dakikalar yaşandı! Kim başkan oldu?

MSG yeni başkanı seçildi. MSG 10. Genel Kurulu gerçekleştirildi. Yaşanan gergin anlar kurulda yankı uyandırdı. Kurul'da gergin dakikalar yaşandı. Gerilimli anlarda sanatçıların sesleri yükseldi.Herkes gerçekleştirilen seçim sonrasında MSG'nin ne demek olduğunu merak ediyorlar. Peki MSG ne demek? Ne iş yaparlar? MSG seçimlerinde neden kavga çıktı? Detaylar haberimizde...

MSG 10. Genel Kurulu gerçekleştirildi. Kurula seçimin yanı sıra yaşanan gergin dakikalar herkes tarafından konuşuldu. Sanatçıların sesleri yükseldi. Seçim sonrasında herkesler MSG'nin ne olduğunu araştırmaya başladı. Peki MSG ne demek? Ne iş yapıyorlar? Başkan kim oldu? Seçimlerde neden kavga çıktı? MSG seçimlerinde neden kavga çıktı? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

cats_7

MUSİKİ ESERİ SAHİPLERİ GRUBU MESLEK BİRLİĞİ ( MSG )

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği ( MSG ), kendisine üye olan eser sahiplerinin (besteci, söz yazarı, yayımcı, aranjör) eserleri için müzik kullanıcılarına kullanım izni ve lisansı veren, mali haklarını toplayan ve toplanan telifleri üyesi eser sahiplerine dağıtan bir meslek birliğidir.

2 Ağustos 1999'da T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından resmi kuruluşu onaylanan MSG, çoğaltma (mekanik) ve temsil/yayın (performing) alanında üyesi bulunan eser sahiplerinin haklarını korumakta ve kullanımlardan doğan teliflerini toplamaktadır. Bir müzik eserinin canlı yorumu, CD/kaset olarak çoğaltılması, radyo- TV- video yoluyla yayımlanması ya da dijital alanda kullanılması söz konusu olduğunda kullanıcıların MSG lisansı almaları yasa yoluyla zorunlu kılınmıştır (5846 Sayılı F.S.E.K. Kanunu). MSG lisansı, müzik eseri kullanıcılarına Türkiye ve dünyanın her yerinden milyonlarca müziği yasal olarak kullanabilme olanağını sağlar.

Dünyanın hemen her ülkesinde MSG benzeri meslek birlikleri uzun yıllardır varlıklarını sürdürmektedirler. Bu meslek birlikleri kendi aralarında konfederasyonlar kurarak güçlerini daha da pekiştirmişlerdir. MSG diğer birliklerle imzaladığı sözleşmeler vasıtasıyla; üyesi eser sahiplerinin haklarını (reklam cingıllarından senfonilere, pop ve rock'tan caz ve folk müziğine kadar çok sayıdaki müzik eserlerini) tüm dünyada korumaya alırken, yabancı eserlerin Türkiye haklarını da büyük ölçüde temsil etmektedir.

MSG yönetimi ve politikası, 2 yılda bir seçimle işbaşına gelen 1 başkan ve 1 başkan yardımcısının da dahil olduğu 9 kişilik bir yönetim kurulu tarafından yürütülür. Yönetim kurulu üyeleri MSG'de profesyonel görev alamazlar. Ayrıca yönetim kurulu toplantılarına MSG profesyonel yöneticileri de katılır.


MSG'NİN DEĞİŞMEZ TEMEL İLKELERİNİ ŞU ŞEKİLDE SIRALAMAK MÜMKÜNDÜR:

Güvenilirlik: Şeffaflık ilkesini savunan MSG, üyeleri için her zaman güvenebilecekleri bir kurum olma iddiasındadır.

Doğruluk: MSG, kuruluş temellerini oluşturan tüm ilkelere sadık kalmaktadır.

Matematiksel Dağılım: MSG belge ve verilere dayanarak çalışır. Ölçümler saniye saniye hesaplanır ve sadece eser bildirim formlarında belirtilmiş hak sahiplerine telif dağıtılır.

Dünya Sistemi: Dünyadaki diğer meslek birlikleri ile MSG'nin yakın işbirliği bulunmakta ve yapılanmasında evrensel yöntem ve ölçütleri kullanmaktadır.

Kurumsallık: MSG yönetim kadrosu, dünyadaki diğer örneklerde olduğu gibi, görevi strateji ve yön belirleme olan profesyonellerden oluşmaktadır,

Uluslararası İtibar: MSG tarafından yabancı meslek birliklerine ödenen telifler, Türk eser sahiplerinde olduğu gibi, listelerle bildirilmektedir. Bu anlamda şeffaflık ilkesi bir kez daha karşımıza çıkmaktadır.
Yaşamla iç içeliği bakımından diğer sanat dallarının çok ilerisinde bulunan müzik eserleri çok geniş kullanım alanına sahiptir. Yasalarca korunmasına rağmen, müzik eserlerinin kullanılmasından doğan telif haklarının takibi ve tahsili konusunda yapılması gereken çok şey olduğunun bilincinde olan MSG, üyelerinin varlığı ve desteğiyle gücünü arttırmakta, sorunların çözümünde dinamik ve etkin tavrıyla güven tesis etmektedir.

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği'nin (MSG) 10. Genel Kurulu yüzlerce üyenin katılımıyla gerçekleştirildi. Gergin bir atmosferde geçen seçimli genel kurulda Sezen Aksu ve Çelik de konuşma yaptı.

SANATÇILAR BİRBİRLERİNE GİRDİ

Sık sık tansiyonun yükseldiği genel kurulda sanatçılar adeta birbirine girdi. Hakan Peker'den Ferhat Göçer'e, Candan Erçetin'den Garo Mafyan'a kadar herkesin sesi yükseldi. Yapılan oylamada çıkan sonuçlara göre: sanatçı Candan Erçetin, MSG'nin 13 yıllık başkanı olan Garo Mafyan'a karşı seçimi kazandı. Candan Erçetin 429 oy, Garo Mafyan ise 331 oy aldı.

SÖZLÜ DÜELLOYA GİRDİLER

Seçim için kurulan divan başkanlığına Hakan Peker, Aykut Güler ve Yaşar seçildi. Daha divan seçiminde başlayan kavgada, Hakan Peker ve Ferhat Göçer söz duellosuna girdi. Ferhat Göçer, Hakan Peker'e "Kardeşçe yönetelim, birimiz 330 diyor, diğeri 320" diyerek tepki gösterdi. Bu duelloda da araya başkan adayı Candan Erçetin girmek zorunda kaldı.

CANDAN ERÇETİN

Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve öğretmen. Yirmi yılı aşkın şarkıcılık kariyeri boyunca, insan hayatını konu alan şarkılar hazırlayıp seslendirmesiyle tanındı. Albümlerini pek fazla tanıtım yapmadan çıkarmasına rağmen yine de çalışmalarının çok satarak dinleyici tarafından benimsenmesiyle birçok kez takdir edildi. Müziğini ön planda tutarak basında özel hayatıyla yer almaması sayesinde övüldü. Bazen farklı bulunan video klipleriyle ilgi çekti. Ailesinin Balkan kökenli olmasının bir sonucu olarak şarkılarında sık sık Balkan müziği enstrümanlarına yer verdi, Türkçenin yanı sıra Fransızca ve Yunanca şarkılar da söyledi.

Kırklareli'de Arnavut ve Makedon kökenli bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen Candan Erçetin, küçük yaşlarındayken Galatasaray Lisesi'ni kazanarak İstanbul'a yerleşti. Sonraki yıllarda ses eğitimi aldı. İstanbul Üniversitesi'nde Klasik Arkeoloji bölümünü bitirdi. Okuldaki son yılında "Halley" şarkısıyla Türkiye'yi 1986 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil eden Klips ve Onlar grubunun bir üyesi olarak yarışmaya dahil oldu. Ancak bir süre müzikal kariyerine başlamak istemedi ve arkeoloji eğitimine devam etti. 1995'te Hazırım albümüyle dikkat çeken bir çıkış yaptı, 1997'de hit olan "Yalan" şarkısını içeren Çapkın albümünü yayımladı. 2000'de yılın en çok satanı olan Elbette'nin ve 2002'de "Gamsız Hayat" şarkısı eşliğinde yayımlanan Neden'in ardından Melek (2004), Kırık Kalpler Durağında (2009) ve Milyonlarca Kuştuk... (2013) albümlerini satışa sundu. Bu albümlerin dışında hazırladığı Chante Hier Pour Aujourd'hui (2003) ve Aranjman 2011 (2011) albümlerinde Fransızca; Aman Doktor (2005) albümünde ise Yunanca şarkılara yer verdi.

Erçetin, müzikal kariyerinin yanı sıra çeşitli projelerde de yer aldı. 1994'te sunuculuk yapmaya başladı, 2007'de Candan Erçetin'le Beraber ve Solo Şarkılar programını sundu. 2005'te Yıldızların Altında müzikalinin başrolünü oynadı. Gölgesizler (2008) ve Kaptan Feza (2009) filmlerinin müziklerini hazırladı ve yapımında görev aldı. Bir dönem Galatasaray Lisesi'nde müzik öğretmenliği yaptı, 2009'da Galatasaray Üniversitesi'nde diksiyon dersleri vermeye başladı. 25 Haziran 2013 tarihinde Ünal Aysal tarafından Ümit Özdemir ile birlikte Galatasaray SK Başkan Yardımcılığı'na atandı. Erçetin, 2014'te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından Fransız-Türk ilişkilerine yaptığı katkılar sayesinde Sanat ve Edebiyat Nişanı ile ödüllendirildi, bunun yanı sıra bugüne kadar çalışmalarıyla çok sayıda ödül kazandı.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.